Mi van akkor ha van meghatalmazott és az akkor vesz le pénzt amikor a számla tulajdonos 5 napon keresztül kómában fekszik? Ez bűncselekmény?
Nem egyszerű eset, csak a véleményemet tudom elmondani, de nem vagyok ügyvéd.
Az, hogy felvette a pénzt nem bűncselekmény, hiszen volt meghatalmazása. Viszont attól, hogy felveszi a pénzt, az még nem lesz az ő pénze. Ha ezzel a pénzzel nem tud elszámolni, akkor sikkasztást követettel:
"372. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el."
A dolognak van egy büntetőjogi, és egy polgárjogi vonatkozása. Ha ilyen egyértelmű a helyzet, tegyél feljelentést. Célszerű csatolni az utolsó számlakivonatot.
És ha le is zárult a hagyatéki eljárás, bármikor lehet póthagyatéki eljárást indítani, ha kiderül, hogy van további örökség is, amiről nem rendelkezett a hagyatéki végzés. És amit a meghatalmazott megpróblt lenyúlni, az ugye ilyen.
Köszönöm a válaszokat,van ügyvédem,de ő így fogalmazott: csak úgy nem lehet megvádolni a meghatalmazottat,mert ha ne adj isten korábban vette le a pénzt mint amikor kórházba került a számlatulajdonos,akkor minden törvényesen zajlott.
És minket perelhet be rágalmazásért.De ha akkor vette le,amikor már kórházban volt,az bűncselekmény.Csak a dátumot nem tudjuk,bankban a banktitokra hivatkoznak az ügyintézők.Levelet írtunk a banknak jelenleg a választ várjuk,csak addig az "illető" az én pénzemet költi..
Az ügyvéd hülyeséget mondott, teljesen mindegy, hogy kórházban volt az édesanyád éppen vagy sem. Ennek a tényezőnek semmilyen befolyása nincs az ügy büntetőjogi megítélésére.
Célszerű lenne egy másik ügyvédet is megkérdezni.
Az értékpapíros számláról is lehet számlakivonatot kérni, sőt, nekem mindig küldi a brókercég az elektronikus értesítést.
Próbáljatok bemenni az értékpapír számlát vezető céghez (ha ez egyben a pénzforgalmiszámla-vezető bank, akkor még jobb) és számlakivonatot kérni - akkor azon meglesznek az utalás adatai. Nem tudom, van-e valami adatvédelmi akadálya, de mivel édesanyádról van szó és Te vagy az egyenesági örökös, talán megoldható.
Igen, ezt én sem értem, hogy miért nem ad tájékoztatást a bank az örökösnek, hogy mikor, milyen pénzmozgás volt a számlán.
De a meghatalmazott semmiképpen sem arra volt meghatalmazva, hogy saját célra fordítsa a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!