Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hogyan kapom meg a kamatos...

Hogyan kapom meg a kamatos kamat képletet? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Tehát ugyé tudjuk hogy a kamatos képlete I=C(1+i)n hatványon.

I=kamat

C=penzösszeg

i=kamatláb

n=évek száma

Engem az érdekelne hogy ez hogyan jön ki? Addig megvan hogy: C+Cxi, kiemeljük a C-t és lesz C(1+i). De hogyan kapja az n hatványt? gondoltam arra hogy az évek száma miatt tehát 2 év az n=2 s így tovább, de a közgazdaság tanárom elutasította ezt. Akkor honnan jön oda ez az n hatvány? Fontos lenne a válasz nagyon mert 5öst kapok ha kiderítem.

2010. ápr. 10. 08:12
 1/8 anonim ***** válasza:

Pedig úgy...

Nem igazán értem, mi a gondod.

2010. ápr. 10. 09:14
 2/8 anonim ***** válasza:

FV(1)=C(1+i)

FV(2)=C(1+i)*(1+i)= C(1+i)^2

FV(3)=C(1+i)*(1+i)*(1+i)= C(1+i)^3

2010. ápr. 10. 10:04
 3/8 anonim ***** válasza:
Pedig még le is írtad :n=évek száma...
2010. ápr. 10. 10:26
 4/8 anonim ***** válasza:
Lehet pontosabban is, talán erre gondolt. Az n nem az évek száma, hanem azon időszakok száma, melyek után elszámolásra kerül a meghatározott kamat. Ez lehet egy nap, hónap, 7,5 nap stb. Ez persze nem túl szakszerű megfogalmazás, de mindjárt jön valaki aki rendesen is megfogalmazza :)
2010. ápr. 10. 11:09
 5/8 A kérdező kommentje:
Nekem az kellene hogy mi szerint nő az a hatvány...így hogy az évek száma szóval 2 év = 2 a hatvány úgy nem fogadta el. Márpedig ha ő azt mondja akkor csak igaza kell hogy legyen... remélem valaki tud válaszd adni meg van két napom rá :(
2010. ápr. 11. 13:57
 6/8 anonim ***** válasza:
A hatvány a kamatláb és a kamatkifizetések éven belüli periódusa hányadosának az évek száma szerinti szorzata. A kamatot tőkésítik a periódus végén, és kezdődik egy újabb kamatperiódus, de már a kamattal tőkésített összeggel. Ha évente egyszer van kamatfizetés (és tőkésítés) akkor értelemszerűen a hatványkitevő az évek számával egyezik meg. Ha év közben is van tőkésítés, pl. havonta, akkor (n/12)^12 Ez az effektív hozam. Ha pl. azt számoljuk, hogy 3 évig úgy kamatozik a pénzünk, hogy havonta tőkésítik, akkor:((n/12)^12)^3 lesz a kamattényező hatványkitevője. Tehát a kamat hatványkitevője a kamatkifizetések számának a kamatozási időszak szerinti hatványa :)
2010. ápr. 12. 20:15
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2010. ápr. 12. 20:51
 8/8 anonim ***** válasza:
ja, bocsi, az előző bejegyzésemben ahol n-et írtam oda i-t kellett volna remélem ezt észrevetted! Tehát a először kiszámolod az évközi kamatos kamatot, majd ezt emeled hatványra az n-el azaz az évek számával. Oks?
2010. ápr. 13. 20:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!