Mekkora az esélyünk a lakáshitel igénylés pozitív elbírálásának?
A párommal saját lakást akarunk vásárolni, és nagyon aggódom azon, megkapjuk-e az igényelt hitelösszeget. Nektek mi a véleményetek?
Az ingatlan vételára 12,1 millió forint (szerződésbe is foglaltuk), az 20% önerőként rendelkezésre áll lakástakarékba, vagyis 9,7 millió forint lakáshitelre van szükségünk. A megcélzott bank a K&H, 30 éves futamidő (korban beleférünk). A hely pedig egy elővárosi régióba tartozó város.
Személyes jellemzőink:
Nekem a leigazolható nettó jövedelmem 135-140 forint közötti + 5000 forint Erszébet utalvány. 10 éve dolgozom egy nagy multinál, határozatlan idős a szerződésem. A múltban mindig pontosan fizettem a hiteleimet. Jelenleg munka mellett egyetemen tanulok, melyet diákhitel 2-vel finanszírozok (hatodik félév, félévenként 170 ezer forint, még egy félévem lesz, utána törlesztem). Más hitelem nincs, pár hete lemondtam a folyószámla-hitelkeretet.
A párom jövedelme 103 ezer forint + 8000 Erszébet utalvány. Határozott idejű szerződése van 2017.03.14-ig + egy szándéknyilatkozat a munkáltatótól (családsegítő szolgálatnál dolgozik), hogy a lejárta után is szándékozzák tovább foglalkoztatni. Hitele nincs, a folyószámla-hitelkeretet lemondta.
Bevonjuk még kezesként a párom anyját is.
Mit gondoltok, mekkora az esélyünk? Albérletet akarjuk lecserélni saját lakásra... nagyon szeretnénk, hogy sikerüljön.
Sokkal jobb lett volna, ha még az Adásvételi megkötése előtt díjmentes előzetes értékbecslést kértek és részletes előszűrést is, mert elég necces az igénylésetek.
Mennyi idős a párod anyukája és mennyi a jövedelme?
Ha 5 évig fix Otthonteremtő hitelt igényeltetek, akkor nem nő az alapkamat növekedésével, de ha csak 1 évig fix hitelt választottatok, akkor igen.
Ha van még pár százezer forint önerő, akkor szerintem nem lesz gond még akkor sem, ha a becslő kicsit lehúzná az ingatlant.
Igen, benne is van a szerződésben, hogy 300 ezer forinttal ki tudjuk egészíteni készpénzben abban az esetben, ha az értékbecslő egy kicsit lefelé húzná az árát.
Egyébként a hitelügyintéző hölgy az ingatlanirodától optimista, szerinte 95%-os valószínűséggel nem lesz gond a hitellel (elvileg sok hasonló üggyel volt már dolga). Véleménye szerint akár még többre is értékelheti az értékbecslő az ingatlant, mint ami a vételár - illetve azt is mondta, hogy tapasztalataik alapján, nem szokott 100-200 ezer forinttal nagyobb eltérést mutatni az értékbecslő a vételárnál. Én azért ennél pesszimistább vagyok, mert félek esetleg mégis bebukjuk - különösen a határozott idős munkaviszony okán a párom részéről.
Illetve pont a diákhitel okán javasolta a kezes bevonását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!