Szabályos ez a fajta fizetési mód az okmányirodában?
Nem hiteles tulajdoni lapot kértem ki, 1000 ft-ot kért az ügyintéző.
Odaadom a kártyám, erre leírja róla a kártyaszámot, meg a biztonsági kódot. Mintha neten vásároltam volna a kártyámmal.
Ez kicsit aggályos nekem. Nem kellett volna ehhez előbb engedélyt kérnie tőlem? Lehet ebből problémám?
Teljesen jogos az aggályod. Nem, nem szabályos. Tiltasd le, ha tudod akár most is (az én bankomnál ilyenkor is lehet. Szerintem ez általános.
Vagy, ha van ilyen lehetőséged, akkor sms-ban állítsd nullára a limitet.
Holnap menj vissza, s mindenféleképpen a hivatalvezetőt keresd. Mond el, mi történt.
Kétféle fizetési mód van okmányirodában. Az egyik a csekkes befizetés, a másik pedig az, hogy online terminálon fizetsz. A PIN kódot te ütöd be, s rejtve.
Ha a CVC-re gondolsz, nem a PIN-re, ahhoz semmi köze.
A kártya számával, neveddel, a cvc-vel ki tud rabolni.
Első vagyok. Nem tudom, miből gondoltam okmányirodára, de mindegy. Ha eddig nem verted ki a balhét, nem hívtad rájuk a rendőrséget, vagy akármi, akkor elég nagy hülye vagy.
Mi kell netes vásárláshoz?
Bank neve - megszerezte
A te neved a kártyán - megszerezte
A kártya száma - megszerezte
lejárata - szinte biztos, hogy azt is
cvc - megszerezte
És mire lehet szüksége ezek közül a fizetéshez
Bank neve - nem
A te neved - igen
bankkártyád száma - nem
lejárta - nem
cvc - nem
Tehát, akkor mire is vársz, ha már tegnap nem voltál éber?
Egyáltalán nem szabályos és semmi szükség nincs ezekre az adatokra egy ilyen műveletnél.
Engedélyt kérni hogy kellett-e volna értelmetlen kérdés, mivel ilyenformán a kártyaadatokat nem is adhatod meg. Nem jogszabály, hanem banki szerződés (ÁSZF) tiltja.
Rendőrséget bevonni utólag semmi értelme, hiszen ha az ügyintéző azért írta le, hogy ő visszaéljen vele, nyilván nem hagyta szem előtt, eltüntette amit felírt. Főleg másnapra.
Bizonyítanod elég nehéz lesz, hogy ezt tette.
Gondolom a hivatal vezetője nem tudott az ügyről és állást foglalni sem tudott, mivel semmi nem bizonyítja.
A jó tanácsok amiket adni lehet:
Kártyát letiltatni, ezt már meg is tetted.
Jövőben nem hagyni ilyet.
Természetesen ha a kártyával visszaél és kárt okoz neked, akkor van miért rendőrséghez fordulni, sőt kell is.
Azzal viszont számolj, hogy a bank teljesen joggal, nem vállal felelősséget ilyen esetben, hiszen súlyosan gondatlanul jártál el.
Ez persze a hatóság munkáját illetve az ügyintéző jogi felelősségét nem befolyásolja. (Már ha egyáltalán visszaél vele és lehet mit kezdeni az ügyeddel.)
Fejlemények az ügyben:
egy másik ügyintéző emailben ELISMERTE, hogy leírogatják az adatokat a bankkártyákról!
Az én ügyemet intéző nő meg azt állítja, hogy tájékoztatott a dologról.
Utolsó válaszoló vagyok.
Ebben az esetben viszont, ha a hivatalban többen is ezt csinálják, úgy tűnik, nem magánszemélyként írja fel, hogy visszaéljen vele.
Egyébként van olyan, hogy azonosítás végett elkérik a kártyaszám utolsó négy karakterét. (Nagyon ritka, de van ilyen.) Van olyan bank és terminál amely ezt közleményként odaírja a jóváírásokhoz annak a számlájánál akinek a pénz beérkezett és ebből tudja utólag összekötni a tételeket az eseményekkel.
De akkor is csak az utolsó négy számjegy. Amit önmagában nyugodtan lehet, mert semmire sem elég.
De így ebben a formában nagyon furcsa.
Ha kiderül az oka légyszi írd le!
Kérdező! Még mindig nem értelek. Kaptál egy megnyugtató választ egy súlyosan jogsértő cselekedetre, s akkor most már hátra is dőltél?
És nincs rendőrségi feljelentés?
Akkor minek érdeklődtél itt, ha neked ennyire mindegy.
Ha becsönget hozzám egy csaló, ő is tud megnyugtató választ adni arra, miért is szedi el tőlem a pénzem.
Hogy a hivatal ezt „üzemszerűen” teszi? S akkor már minden rendben?
Hát gyerekek, a kerítés ennyire alacsony nem lehet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!