Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Kezességi tartozás behajtása,...

Kezességi tartozás behajtása, hogyan?

Figyelt kérdés
Pár éve hitelt vettem fel, és a testvéremet kértem fel kezesnek. Külön kezességi szerződést nem kötöttünk, csak a banki hitelszerződésben szerepel, mint kezes. A hitelből két lakást vettem, sajnos munknélküli voltam egy ideig, így a testvéremtől vonták a hitelt. Mára ez a hitel kifutott, a lakások tehermentesek. Anno megengedtem a testéremnek, hogy az egyik lakásban lakjon a családjával. Most a testvérem beperelt kezességintartozás miatt, vissza akarja kapni azt az összeget amit helyettem fizetett egy darabig. Plusz kamatát. Tudja, hogy nincs annyi készpénzem, de végrehajtást sem akar,mmert akkor ő is utcáre kerülne. Én felajánlottam neki egy zártkertemet szőlővel, de nem fogadta el, felajánlottam neki hogy tulajdonos lehet a lakásban amiben lakik, nem fogadta el. Neki az a lakás kell, amiben én lakok, mert felújítottam. Ebben akar tulajdoni hányadot. Ebbe én viszont nem szeretnék beleegyezni. Van rá esély, hogy mégis megszerezze.? Lehet, hogy minden elfogadható ajánlatomat visszautasítsa? Meddig lehet ezt húzni bíróságon?
2016. febr. 21. 20:13
 1/3 anonim ***** válasza:
Végrehajtás nélkül nem fog pénzhez jutni, a per sok évig húzódhat. Én a helyesben kiraknám abból a lakásból, majd eladnám a lakást és abból kifizetném a követelt összeget.
2016. febr. 21. 21:02
 2/3 anonim ***** válasza:

Ott rontotta el, hogy beperelt, fizetési meghagyás helyett. ( esetleg te mondtál ellent a fizetésinek és így alakult perré az ügy).

Így több év lesz/lehet mire dűlőre juttok. Ha fizetési és végrehajtás alá von, ő nem került volna utcára, hiszen a Te neveden van csak az ingatlan, ha jól gondolom, ,mivel ahogy írod abban neki nincs tulajdonrésze.

A végrehajtást rá tehette volna a felújított ingatlanodra a végrehajtó és szabadkezi, vagy kényszer értékesítés (árverés) is lehetett volna a vége, ha nem fizeted ki őt valahogy (fizetés letiltás, inkasszó stb. révén).

Ez persze morálisan eléggé visszaveti a dolgot, pláne testvérként, de a testvéred szemszögéből járható út lett volna, hogy pénzhez jusson.

Egyébként ha tehermentes az ingatlan, akkor meg tudod hitellel is terhelni, amiből kifizeted a testvéredet, és most már a perköltségeket is, meg a kamatokat.

Majd kitenni őt a másik lakásból, ha nincs benne tulajdonrésze és kiadni albérletbe, aminek a bevételéből részben, vagy teljes egészében refinanszírozhatod a hitelt, ha reálisak ennek a feltételei.

2016. febr. 22. 04:22
 3/3 anonim ***** válasza:
Illetve annyit még hogy végrehajtás útján a tartozás fejében a tulajdoni hányad részre is igényt tarthatott volna, ha végrehajtás alá von és akkor eléri a célját, tulajdont szerez abban a lakásban, amiben laksz és nem kell eladni, árverezni.
2016. febr. 22. 04:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!