Abszolút járatlan vagyok autó-deviza ügyben, tanács?
Egy ismerősöm esete.
Adott egy autó, újonnan kb 3 millióért lett véve. Jelenleg ott tart a dolog, hogy másfél év van még hátra, a végére, kb 8-9 millióra rúg ami vissza lesz fizetve.
Forintosítás előtt a havi törlesztő nagyjából 30e volt, plusz 3 havonta az elszámolásnál 90 rájött. Jelenleg a törlesztő nagyjából havi 70e.
Most hogy is van ez? Oké,hogy drágább lett a deviza, viszont azt nem értem, hogy hogyan lehet 3x-osa a visszafizetett összeg? Illetve ilyen esetekben mit lehet tenni? Hiszen akárhogy is nézem már rég ki van fizetve a felvett hitelösszeg.
Légyszíves normális válaszokat adjatok, ebben a témában nagyon járatlan vagyok.
Köszi!
"újonnan kb 3 millióért lett véve"
Azaz kb 18000 svájci frankért. (Kb 170HUF/CHF)
"Forintosítás előtt a havi törlesztő nagyjából 30e volt, plusz 3 havonta az elszámolásnál 90 rájött."
Azaz kb 80 hónapig átlag kb 150CHF/hó+450CHF/3 hó, azaz átlag kb 300CHF/hó. Tehát a 80 hó alatt kb 24000CHF-ot törlesztett. (Átlag kb 200HUF/CHF)
"Jelenleg a törlesztő nagyjából havi 70e. "
Azaz kb 250CHF/hó, 20 hónapig. Az 5000CHF. (280HUF/CHF)
Összesen 29000CHF a 18000CHF hitelre, kb 8 évre. 6% kamat.
"Hiszen akárhogy is nézem már rég ki van fizetve a felvett hitelösszeg. "
Mivel nagy része CHF alapon futott, ezért forintban számolni gyakorlatilag fölösleges. Olyan, mint a körtét összehasonlítani a villamossal.
Az árfolyamkockázattól csak akkor tudsz szabadulni, ha tudod bizonyítani, hogy a tájékoztatás nem volt megfelelő, megtévesztettek, vagy tisztességtelenek voltak.
Ha aláírtál egy kockázatfeltáró nyilatkozatot, akkor komoly hátránnyal indulsz a bizonyítási eljárásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!