Hitelt vennék fel. Jól gondolom a lentieket megérné megcsinálni?
Budapesten akarok sok ingatlant vásárolni. Van pénzem csak olyan kicsi a havi törlesztő hogy az albérleti költség 50%-át megterhelném hitelfizetéssel. 10 ingatlan 50%-os önerőnél ingatlanonként 100000ft albérleti költség havi 50000 ft-ot hozna ingatlanonként. Hitelt azért kapnék mert a banknál aki hitelt adna kamatozóra lekötném azt az összeget amivel tartozom a banknak így az is kamatozna közben és fedezettel egyéni hitelajánlatot adnak! Viszont feltételezek egy ingatlan luxusadót ami ingatlanonként évi 10000ft ha jól emlékszem. 10 éven bellül a hitel ki lenne fizetve és 10 év múlva lenne 10 ingatlanom tehermentesen mely teljes összeget hozná egy értékálló termékben.
Jól gondolom hogy megérné megcsinálni?
Nekem ha annyi pénzem volna mint neked, jó helyen lepukkant ingatlant vásárolnék minél olcsóbban, és felújítanám, majd felraknám eladásra. Mivel neked nem sürgős visszakapnod aa pénzedet, így nem kell sietned az eladással, ha pedig benne laksz, nyugodtan mutogathatod, miközben egy másik lepukkant lakást újítasz fel. Eladás után az értékkülönbségél keletkezett adóterhet csak akkor kell kifizetned, ha nem veszel másik lakást belőle abban az évben (itt egy könyvelő kijavíthat ha tévednék)
Nagyobb értékű ingatlanokat vásárolj, a bérleti díj arányosan ugyanannyi, csak kevesebb a munka.
Ha esetleg beszerzel mellé egy teljes állást is, akkor még a járulékokat sem kell a vállalkozásod után fizetned.
Esetleg vehetnél Svédországban ingatlant, hogy valami értelmes helyen lakj akkor amikor bekövetkezik a kataklizma. :)
A luxus adó mellett lenne mással is bajod...
"Az ilyen jellegu bevetelek 90%-a utan meg kell fizetni az SZJA-t"
+ Mivel havi 100.000 Ft a bérleti túllépi az 1 milliót egy évben, vagyis nem csak SZJAt kell fizetni hanem 27% Ehot is.
Tehát a bevétel 90%-ából ne csak 16%-ot, hanem havi 43%-ot vegyél le adóba. ( Hozzáteszem több ingatlannál már lehet jobb lenne neki a tételes költségelszámolás..)
Hitelre nem ingatlanoznék, de tisztán önerőből megérheti. Most ugyan extra alacsony a kamat, de nincs garancia, hogy ez ne menne fentebb.
Emellett nem csak hitelintézettől tudsz felvenni hitelt léteznek olcsóbb megoldások is, pl. a vállalkozásfejlesztési alapítványnál, ahol viszont fix kamat van max. 10 évre.
Úgy számolsz, hogy havi 50k-s törlesztéssel 10 év (120 hónap) alatt kifizeted a hitelt. Nos, 10 év alatt törlesztesz 6 milliót, akkor 4, nagyon jó kamatozással 5 milliót vettél fel. Ennyiből nem veszel olyan lakást, aminek 100k az albérleti díja. De még 100k-s törlesztéssel, azaz kb 10 millióból sem veszel olyat. 20 év/100k törlesztéssel TALÁN. De akkor 20 évig nemhogy nyereséged nincs, de még rá is fizetsz (25% az adó az ingatlan kiadásra az adó).
Szóval a matekot azért gondold még át.
Közben ha néztétek volna a kommentjeim láttátok volna hogy elvetettem ezt az ötletet.
Még arra gondltam hogy életem végéig megélek egy családdal probléma nélkül.
4-5 másik kérdésénél már leírta (alias burgerforgató bajnok), nincsen pénze sem kitörni az albérletből, hitelt nem hogy 10 házra, de egyre sem adnak neki.
Már vagy 50-er el lett neki magyarázva, hogy ha hitelt vesz fel annál sokkal kevesebb %-ot kap ha leköti a pénzét. Ilyenkor pedig mindig jön azzal, hogy miért??? , illetve kérdezni szokta, hogy kell kamatot számolni :)
Mint a többi kérdése ez is a 8-9 évesek szintjén mozog, felesleges további időt pazarolni a gyerekre!
Én most vettem lakást Budapesten, saját célra, nem befektetés miatt, de az árakat és az eladókat ez nem érdekli lakóingatlannál, hogy miért veszed, el vagy tájolva az árakkal kicsit. Én alaposan szétnéztem.
Amit ennyiért venni tudsz mostanában, azt nem tudod ennyiért kiadni. Megpróbálhatod, de akik ezt a kategóriát keresik, nekik nincs olyan jövedelmük, ami ezt a bérleti díjat fedezni tudja.
Elméletnek, elgondolkodtatónak egyébként nem rossz egy ilyen feladvány, csak pillanatnyilag kapásból az elején bukik a dolog, ha a valóságot nézzük.
Mibe fektesd a pénzed?
Vétel, felújítás, eladás, ez járható.
Cég, ez munkahelyeket is teremtene, nem csak te járnál jól.
Aranyba nem akarod, de azt is mondtam volna, az értékálló.
Környezetkímélő megoldások széleskörű terjesztésébe be lehetne szállni (nem aktivistaként, hanem kézzelfogható dolgokkal, ötletekkel, találmányokkal).
... stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!