El lehet adni olyan lakást, amit jelzálog terhel?
Remélem érthetően tudok fogalmazni. Vettünk egy kis lakást Anyukámnak, az ővé pedig a mienk maradt. Mivel nem volt önerőnk, csak úgy tudtuk megoldani, hogy mindkettőt jelzálog terheli. A kérdésem az, hogy azt a lakást, amiben mi lakunk (de Anyukám nevén van), el lehet-e adni (tehát a fedezetként felajánlott ingatlant), ha egy másikat szeretnénk venni? Vagy ez teljesen lehetetlen?
Előre is köszönöm!
nem teljesen lehetetlen, de konkrétan úgyis csak a bank tud nyilatkozni.
Viszont az biztos, hogy a fedezettől úgy tudsz megszabadulni, ha vagy átrakják valami másra, vagy a hitelt (vagy hitelrészt, ha több ingatlan volt ugyanannak a hitelnek a fedezete) kifizeted.
Ha jól értem: A hitelt úgy kaptátok meg, hogy mindkét ingatlanra jelzálogot tettetek. Van olyan bank amelyik ezek után csak akkor engedélyezi az eladást ha az eladandó ingatlan ára fedezi a teljes hitelösszeget.
Így eladhatjátok, a vételárat nem ti kapjátok meg hanem a bank és a másik lakásról is leveszik a jelzálogot. Ám ha a várható pénz csak egy része a bankhitelnek akkor ha nem szerepelt ilyen engedmény a hitelszerződésben, nem engedi a bank az eladást. Akkor beszélni kell velük, szerződést módosítani (ennek ára van) és csak az után lehet ha elég rugalmas a bank. Én így tudom.
Ha ez lerendeződött, csak akkor érdemes új hitelkonstrukció után nézni.:)
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Igazából nem keresünk rosszul, de önerőnk nem volt és ezért választottuk ezt a megoldást.
Az ötlet az én fejemből pattant ki, hogy jó lenne egy kis kertes ház. Saját kert, szomszédok nélkül.. Ezért kérdeztem, hogy reálisak-e az álmaim vagy törődjek bele a beton fogságába...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!