Diákhitel törlesztőrészlete mennyi lesz majd havonta, ha lejár és ha bejelentettem telefonon az értesítési cím változását, akkor állandó lakcímre kiküldenek valamit, hogy megváltoztattam?
1. A mindenkori minimálbér 6%-a.
2. Nem küldenek ki semmit, azután minden az értesítési címre megy kizárólag.
Bemásolom neked, ha már a www.diakhitel.hu-t nem éred el :-))
Az első két törlesztési év
A törlesztőrészletet a törlesztési kötelezettség beálltának évében és az azt követő évben a minimálbér alapján határozzuk meg. Ebben az időszakban a fizetendő összeg az előző év október 31-én érvényes minimálbér jellemzően 6 százaléka.
Azok a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók, akik akár egyszer is igénybe vették a csak számukra elérhető magasabb (jelenleg havi 50 000 Ft) hitelösszeget, a törlesztés kezdetének évében és az azt követő évben az előző év október 31-én érvényes minimálbér 8 százalékát kötelesek fizetni havonta.
Fontos: a törlesztési kötelezettség beálltának éve és az azt követő év, azt jelenti, hogy ha valaki például 2008 októberében kezdte a törlesztést, akkor 2010. január 1-től lép a harmadik törlesztési évbe, vagyis akkortól már jövedelme alapján kell törlesztenie.
A harmadik törlesztési évtől
A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem. Például 2009-ben havi törlesztőrészlete a 2007-es éves bruttó átlagjövedelmének (ide tartozik minden adózott jövedelem, például a prémium és a jutalom is) 6%-a. Abban az esetben, ha átlagjövedelme 2007-ben nem érte el a minimálbér összegét, akkor 2009-ben havi törlesztőrészlete a minimálbér 6%-a.
Azok a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók, akik akár egyszer is igénybe vették a csak számukra elérhető magasabb (jelenleg havi 50 000 Ft) hitelösszeget, a két évvel korábbi bruttó átlagjövedelmük 8 százalékát kötelesek fizetni havonta, vagy ha a két évvel korábbi átlagjövedelmük nem érte el a minimálbér összegét, akkor a minimálbér 8%-a lesz a kötelezően fizetendő havi törlesztőrészlet.
A törlesztőrészlet megállapításához szükséges jövedelemadatokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szolgáltatja a Diákhitel Központnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!