17 éves vagyok, szerintetek mihez kezdjek 500 ezer forinttal?
kösd le, jól fog az jönni később mikor megszorulsz.
De felőlem el is k*rvázhatod, engem az se zavar!
Megpróbálok értelmes választ adni a kérdésre...
részvénybe szerintem ilyen kis összeget nem nagyon érdemes, alig pár részvényt tudnál venni, így egy esetleges esésen elég sokat bukhatsz
az állampapír jó ötlet
amit még javasolnék az a TBSZ, ha ezen belül kötöd le és legalább 5 évig ott tartod, akkor a kamatadó és EHO fizetés alól is mentesülsz, nyerni sokat nem tudsz rajta, de reálértéken tarthatod
Bármit is teszel, a 3. válaszolóra ne hallgass, ekkora baromságokat régen olvastam.
Ne várj csodát 500 ezer forinttól, de könnyen reálértéken tarthatod. A részvényvásárlás a minimum jutalék, a deviza konverzió, a számlavezetési díj, a tranzakciós illeték miatt ilyen kis összegnél egyszerűen nem éri meg. Arról nem is beszélve, hogy nem akarsz nagy kockázatot vállalni, de a befektetésre szánt pénzed 20-40%-át egy részvényben akarod tartani. A részvény kockázatos, a diverzifikáció hiánya miatt még kockázatosabb.
Azt ajánlom, hogy nyiss/nyittass a szüleiddel (nem tudom 18 éves kor alatt lehet-e) egy teljesen költségmentes számlát a Magyar Államkincstárnál, és TBSZ-re vegyél 5 éves Prémium Magyar Államkötvényt, ami jelenleg 3,5% kamat+inflációt fizet. A TBSZ miatt nem fizetsz kamatadót, a számlának számlavezetési díja nincs, jutalékot az értékpapír vásárlásért nem számítanak fel. Ennél jobb ajánlat nem nagyon van a költségek, a jelenlegi kamatkörnyezet és a befektetés biztonságának tekintetében.
Bónusz, hogy ha bankszámlán van a pénzed, nem kell kp-ban felvenni, és átutalni sem (mindkettőnek költsége van), ugyanis bankkártyával, 0 költséggel vásárolhatsz állampapírt, ha amúgy a számlához tartozó kártyával tudsz neten vásárolni, és a bankod a kártyás fizetésért nem számít fel díjat (többnyire nem számít fel).
Alap szabály, hogy legalább 5-6 hónap megélhetésre elég pénzt kell először felhalmozni, mielőtt bármilyen befektetésbe kezdenél. Sok szituációban nagyon hasznos lehet, előre ezt még nem is láthatod. Éppen ezért szerintem legjobban akkor járnál, ha a bankodban lekötnéd, így legalább el sem költöd felelőtlenül.
Egyedi részvényekkel, devizákkal ne játsszál szerencsejátékot, ahhoz sokkal nagyobb felkészültség kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!