Hogyan árverezi el a házam a K&H?
Vettem fel 2008 elején 4,5M frank hitelt. Mai napig fizettem (árfolyamgátban). A ház, amire adták, kb. 2,5M ha ér ma, mivel lementek az árak.
Ha úgy döntök, hogy nem fizetem tovább, mi a menete az egésznek? Felszólítás, felmondás, stb? A hitelbiztosítéki érték volt kb. 6,5M forint. Ez alatt eladhatják? Más ingatlanom nincs. Otthoni keresetem sincs.
Amíg nem tudják eladni, addig benn lakhatok?
Igazából már kb. 5-6M visszafizettem, de még vagy 8-9M lenne hátra. A lelkiismeretem tiszta, de arra gondoltam, inkább félreteszem a részleteket (kb. 80E most) és veszek egy hasonló házat falun lányomnak 2,5M értékben és átköltözünk. Hazai jövedelmem nincs, feleségemnek van 60E, egy gyerekünk van, illetve még egy 80E körüli nyugdíj, amiből vonhatnak.
Ha 2,5 milliót ér, akkor kb. 1- 1,5 millióért árverezik el.
Tehát marad 7-8 millió adósságod, amit behajtanak rajtad. Külföldi jövedelemből is vonnak (biztosan tudom, mivel nekünk tartozott valaki, aki külföldön dolgozik, s bizony vonják neki).
Ebben én nem vagyok olyan biztos, hiszen a német gyorshajtást se tudják nálunk behajtani se fordítva, ha nem a helyszínen perkálsz.
Munkatársam személyi hitelt akart a K&H-nál felvenni és nem adtak neki a külföldi jövedelemre, mert ahhoz nem tudnak hozzáférni.
MKB adott volna egyébként, de aztán mégsem vett fel.
Én valami olyasmire emlékszem, hogy a hitelbiztosítéki érték alatt nem adhatják el, mintha ezt mondta volna a közjegyző is.
Árverés hogy megy?
Először gondoltam leírom, de rengeteget kellene gépelni.
A Sberbank honlapján elég alaposan le van írva az eljárás menete.
Ami törvényileg van szabályozva, az független a banktól, tehát mindegy, hogy melyik banknak vagy adósa.
Amúgy az eljárás "bankfüggő" része is általában elég hasonló.
Olvasd végig ezeket!
Az áthidaló és részletfizetési lehetőségekről című rész már inkább bankspecifikus, tehát az ott leírtak egyáltalán nem biztos, hogy a K&H bankra is igazak!!!
Annyit azért hozzátennék, hogy a folyamat nagyon lassú. A felmondás is sokszor jóval azután történik meg, hogy a banknak erre megnyílna a jog lehetősége.
A végrehajtás kérése, annak tényleges megindítása, az egyes végrehajtási cselekmények (értesítés, végrehajtható vagyonod felmérése, lefoglalások, árverésre kitűzés, árverezés) pedig még ennél is lassabb szokott lenni!
Van amikor a szerződés felmondása után beletelik két év is és csak akkor jegyzik be a végrehajtási jogot az ingatlan tulajdoni lapjára, de akkor is még sok idő mire árverésre kitűzik.
De ez semmire nem garancia! Láttam már ilyen eseteket, de simán megtörétnhet, hogy a K&H Bank (általában vagy csak egyes esetekben) minden lépést azonnal megtesz, mihelyst jogi lehetősége nyílik!
Nagyon alaposan mérlegelj, mert ha úgy döntesz, hogy nem érdekel tovább, csináljon amit akar, később már nem tudod visszafordítani a folyamatot.
A felmondott hitelszerződést nem tudod visszaállítani! Miután felmondásra került már nem tudsz havonta törleszteni!
Azt még előbb elfelejtettem, hogy nem biztos, hogy a K&H is követeléskezelőre bízza, lehet, hogy kihagyja ezt a lépést, vagy saját maga intézi az úgymond "zaklatás" részét a dolognak.
És talán ami a legfontosabb!
Ha marad tartozásod az árverezés után, azt nem fogják elengedni. A végrehajtás akár életed végéig rajtad marad.
A munkabéred 33%-át, esetlegesen (több hitelnél) 50%-át letilthatják, hiába kapod készpénzben!
Bankszámlát ha bármikor nyitsz, inkasszálják, tehát kvázi soha nem lehet bankszámlád, legalábbis soha nem lehet rajta pozitív egyenleg.
Járművet nem vehetsz, mert kivonják a forgalomból és azt is lefoglalják, elárverezik.
Ha már nevére veszel és te csak üzembentartó leszel, akkor is kivonják a forgalomból, csak elvenni nem tudják.
Ha nem tudsz már fizetni, akkor legjobb lenne tárgyalni a bankkal! Az talán a legrosszabb döntés, hogy nem működök vele együtt.
Bármilyen egyezkedésre, enyhítésre kizárólag akkor van mód, ha tárgyalsz velük.
És ez nem csak üres szövegelés!
Bár az a baj, ha azt látják, hogy tudnál fizetni, csak nem akarsz (amit leírtál ebből az jön le, bocs!), az elég rossz tárgyalópozíció.
Most hogy az elszámolás megtörténik/megtörtént (amikor kiírtad még nem volt meg), talán már tudod fizetni a törelsztőket és nem akkora teher.
Én nagyon javaslom, hogy nézz meg más bankokat, hogy tudnak-e adni hitelkiváltó hitelt. Most nagyon alacsony kamatra adnak forint alapú hitelt! Lehet, hogy jelentősen jobban jársz ha bankot váltasz! De a szerződést mielőtt aláírod, nézesd meg jogásszal illetve még inkább pénzügyes szakemberrel! Nem olyan drága, mint amilyen drága lehet, ha rád nézve hátrányos szerződést írsz alá!
Az árverezéshez még annyit hozzátennék, hogy a végrehajtásban is nagyon nehezen mennek el a rossz helyen levő, nem túl értékes lakások.
Nem túlzás van, hogy sokszor kell kitűzni és semmi. Akár évekig sem sikerül elárvereztetni.
Persze, hogy ezidő alatt benne maradhatsz-e, az már a végrehajtó döntése. (Ha éppen nincs kilakoltatási moratúrium!)
Nem szabad arra számolni, hogy addig biztosan benne maradhatsz!
Az árverés pedig nehezen megy, pont úgy ahogy ingatlant is nehéz eladni, ha rossz helyen van, nem jó állapotú, de ha valaki mégis megveszi árverésen, akkor viszont nagyon rosszul jársz, mert valószínűleg a piaci ár alatt árverezik el!
A legrosszabbul akkor jársz ha elárverezik!
Remélem tudtam segíteni, legalább információval!
Köszönöm!
Kérdésem továbbá, német bankszámlához hozzáférhetnek?
Ha igen, mi van akkor, ha apósom nyit egyet külföldön és arra kérem a fizetést?
Hitelnél meg volt állapítva egy hitelbiztosítéki, vagy menekülő érték. Ez alatt is árverezhetik? (a közjegyző azt mondta, hogy nem, ha jól emlékszek) Gondolom ha sokadszorra sem kel el, akkor mehet lejebb az ár.
Én 52 éves vagyok, feleségem 37, adóstárs. Édesanyám 75, kezes, 1 lányunk van.
Feleségem havi jövedelme 60E + családi, édesanyám nyugdíja 80E. Az én jövedelmem külföldön van, ha ehhez nem férnek hozzá a másik két jövedelemből közel sem fognak 80E-t vonni gondolom.
Nem arról van szó, hogy nem akarok fizetni, hanem irreális összegeket nem akarok visszafizetni.
Mellettünk 3 házzal van egy régi téglaház, picit kisebb, felújításra szorul benne minden. Nagy telekkel 750E-ért meg lehetne venni. 2M forintot ráköltök ahogy a keretem engedi és szebb/jobb lesz, mint amiben most lakunk.
Nem zavar, ha a nevünkön lesz 10M adósság + a kamatok. Lányom nevére iratok minden új dolgot és kész.
De nem fogok 4,5M forintért összesen vagy 25 éven keresztül 80E-t fizetni. És árfolyamgáttal ennyi. Még nem kaptunk elszámolást egyébként.
Persze a K&H később számol el.
A külföldi bankszámlához nemzetközi végrehajtás útján férhetnek hozzá. Nagyon költséges (amit a végrehajtást kérő bank meghitelez, de később a tartozásodhoz hozzácsapja) és nagyon lassú folyamat.
Sok esetben inkább nem is kezdenek bele, de ez megint nem garancia semmire!!!
Viszont az lényegében biztosra mondható, hogy a végrehajtási eljárásnál utoljára próbálkoznak ezzel.
Ha az apósod nevén van a számla, akkor azt az ellened folyó végrehajtásban nem inkasszálhatják. Jogilag az az apósod pénze. Ő pedig (gondolom) nincs benne a hitelszerződésben.
Viszont a munkabéredből letilthatnak 33%-ot.
Külföldön dolgozol? Mert ha Magyarországon akkor nem szívesen utalnak a munkáltatók külföldi számlára munkabért. (drága dolog nekik)
Ha itthon élsz és az apósod segíteni akar rajtad, nyisson itthon bankszámlát, nem tud vele mit csinálni a végrehajtó.
Hitelbiztosítéki érték, menekülési érték, ezek a hitelfolyósításnál, fedezet értékének megállapításnál használt fogalmak.
Hogy ez alá mehetnek-e árverezésnél, azt a szerződésed rögzíti vagy a vonatkozó jogszabályok. A szerződésedben nézd meg, a jogszabályt viszont ebben a vonatkozásban nem ismerem ennyire alaposan. Nem akarok olyat írni, ami esetleg téves lehet.
A családtagjaid, jövedelmeitek... Ezek már annyira egyedi adatok, hogy innen nem tudok mit mondani ezekre. Jobb lenne jogásszal vagy pénzügyi szakemberrel konzultálni! Vagyis mindenképpen kellene.
Viszont, hogy anyukád kezes, ez nagyon rosszul hangzik.
Sorban álló vagy készfizető kezes?
Ha sorban álló akkor csak akkor hajthatnak végre rajta, ha rajtad nem tudnak. Ha készfizető, akár kezdhetik vele is.
Szegényt kiteszed annak, hogy ha van ingatlana vagy más tulajdona elvehetik tőle, bankszámláját inkasszálják, a nyugdíjának is 33%-át letilthatják.
Arra is kell gondolnod, hogy őt mivel mented meg, mert magadra már van koncepciód, ami még ha működik is, ő ott marad kezesként.
Másik két jövedelemből nem fognak 80 000 vonni.
Ez nem így működik.
Ha a feleséged nincs benne a hitelszerződésben adósként, tőle soha senki semmit nem vonhat le.
Ha benne van, az ő jövedelmének is letiltható 33%-a, illetve az összes többi végrehajtási cselekmény foganatosítható vele szemben is.
Amiket az előző hozzászólásomban írtam, rá is ugyanúgy vonatkoznak.
Én nem vádoltalak azzal, hogy nem akarsz fizetni és megértem a problémád, csak arra akartam rávilágítani, hogy a bank és a jogszabály amire a bank alapoz nem tesz különbséget a "nem akar" és a "nem tud" között.
Illetve ezért mondtam, hogy mindenképpen tárgyalni kell a bankkal, az ügy minden fázisában, mert tárgyalás útján talán van esély valamire. Anélkül minden megy az automatizált módon.
Hogy milyen ingatlant mennyiért hogy veszel és az megéri-e erre már végképp nem tudok mit írni, ehhez nagyon kevés az információ. Ismeretlenül online nem is lehet. Ezt a szálat én nem kommentálom.
A lányodra íratod azáltal nem tudják végrehajtásba bevonni az ingatlant, ez biztos.
Viszont arra figyelj, hogy ha 18 év alatti tulajdonába kerül ingatlan, azzal utána te sem rendelkezhetsz korlátlanul, hiába vagy szülő.
Ő sem, hiába az övé, mert kiskorú.
A gyámhivatal engedélyét kell kérni, például ha később el akarnád adni.
Ez most egy másik szála az ügynek, nem ártana ügyvéddel megbeszélni, de kezdésnek legalább a neten alaposan utánanézni.
Mert a mostani "úgysem adom el" álláspont lehet, hogy most logikus, de lehet, hogy öt év múlva teljesen más helyzetbe kerülsz.
De mondom a dolog ehhez a részéhez, én már kevés vagyok.
Ja és azt csak ismételni tudom, legalább amíg az elszámolást meg nem kapod, fizesd rendesen. Nem kell csodákat várni, hogy mennyivel csökken, de például egy 15%-os csökkenésnél lehet, hogy te is más tervet dolgozol ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!