Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Melyik banknál érdemes lakáshi...

Melyik banknál érdemes lakáshitelt felvenni? Kinek milyen tapasztalata van hiteligénylés kapcsán?

Figyelt kérdés
Ami hátrányom, hogy egyedülállóként szeretnék hitelt felvenni (ez valahol kizáró ok, azt hallottam), kb. bruttó 130 ezer forintos fizetéssel. Max. 3-4 millió forint körüli öszeget tervezek.
2010. febr. 6. 02:43
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Semmi akadálya egyedülállóként lakáshitelhez jutni, de az, hogy Te hol kapsz hitelt és neked melyik a legkedvezőbb, az még számos egyéb körülménytől függ.

Mennyit ér a lakás,

hol helyezkedik el,

milyen a komfort fokozata,

milyen a műszaki állapota,

mikor és miből épült?

Hány éves vagy,

mióta dolgozol folyamatosan,

a jelenlegi munkahelyeden mióta dolgozol,

van-e egyéb hiteled,

folyószámlára kapod-e a fizetésed, ha igen, melyik bankba

mi az iskolai végzettséged?

A fenti kérdések min-mind fontosak hitelezhetőségi szempontból és kamat szempontjából is befolyásoló tényezők.

Ezek az adatok nélkül nem lehet megválaszolni a kérdésedet, csak általánosságokat írhatnék, idealista ajánlatokat lehetne adni, aminek túl sok értelme nincs, mert többnyire a konkrét adatok határozzák meg, hogy neked melyik bank ad legjobb feltételekkel a hitelt.

(Febr. 28-án és jún.11-én változni fognak a hitelezési szabályok minden bankban egy kormányrendelet miatt.)

Egy hiteltanácsadó

Ha ezekre választ adsz (pl privátban), akkor már be lehet határolni, hogy hol kapsz legkedvezőbben hitelt.

2010. febr. 6. 07:01
 2/17 A kérdező kommentje:

"Semmi akadálya egyedülállóként lakáshitelhez jutni"

Ezzel az egy mondattal vitatkoznék, mert emiatt 2 bankból is elutasítottak, csak már nem emlékszem, hogy melyik volt, mert akkoriban érdeklődtem végig szinte az összeset és napok alatt kb. 10 helyen voltam. De akkor még csak érdeklődtem, most lett aktuális. Az OTP biztos, mert ott nagyon húzta a száját a nő, hogy hát egyedül nem szabad meg nem szoktak. Lehet hogy kaptam volna hitelt, de olyan feltételekkel, hogy gyakrolatban az megvalósíthatatlan.

Az ingatlan pontos értékét és adatait nem tudom előre, mert most keresgélek, csak azt sem lenne rossz tudni, hogy mennyit kaphatok kb, mert eleve úgy keresek lakást is.

A többit köszönöm, de akkor már inkább személyesen keresek egy hiteltanácsadót, nem emailben oldom meg.

Viszont hiteligényléssel, felvétellel kapcsolatos tapasztalatok jól jönnének, ha van mit mesélnetek:)

2010. febr. 6. 11:31
 3/17 anonim ***** válasza:

Sajnálom, hogy rosszak a tapasztalataid a bankokkal (és ha jól érzékelem, a hiteltanácsadókról sincs jó véleményed.)

Kb 150 lakáshitellel kapcsolatos tapasztalatomat tudnám veled megosztani, az aktuális szabályokat, a közeljövőben bevezetésre kerülő változásokat is, amik már Téged is érinteni fognak, de nem szeretnék tolakodó lenni.

Remélem elfogadsz azért tőlem egyetlen tanácsot. Szinte minden egyes hitelkérelem, az emberek hitelképessége nagyon eltérő. Ami igaz az egyik ember hitelére, nem biztos, hogy igaz a Tiédre is. Egyetlen bankon belül is van 10-15 féle lakáshitel típus, többféle devizanem, többféle hitelminősítő rendszer. Az egyik bank ebben engedékeny, a másik abban. Itt ezen a portálon az egyes emberek tapasztalataiból, a laikusoktól nem fogod megtudni, hogy rád konkrétan melyik szabály vonatkozik, tehát túl sok használható információt itt ne várj.

2010. febr. 6. 22:29
 4/17 A kérdező kommentje:

A bankokkal nincs jó tapasztalatom, de hiteltanácsadóval még nem volt dolgom, majd csak ezután, de az ilyen dolgokat jobban szeretem élőben intézni, úgy valahogy több a bizalmam (ha már nagyon muszáj), mint így ismeretlenül. Ez nem ellened szól, egyszerűen csak ilyen vagyok.

Itt csak egyszerűen az emberek véleménye, tapasztalata érdekelne. Nem azt akarom lemásolni, egyszerűen csak ha valaki elmesél valamit, akkor lehet hogy abból tanulok valamit és az adott bank és nyomtatványai, kérdei 100 csapdája közül ötöt el tudok kerülni.

Szeretek másokat meghallgatni, információt gyűjteni, aztán utána úgyis minden oldalról körbejárom a témát személyeen is, konkrétan a magam esetére.

2010. febr. 6. 23:40
 5/17 anonim ***** válasza:

Teljesen jó az elgondolásod, valóban jobb először a bankokat elkerülve érdeklődni, mert számos olyan csapda, de apró trükk is van, amiknek az ismerete nagymértékben javíthatja a hitelhez jutás esélyeit.

Általánosságban igaz, hogy valamennyi önerő, vagy plusz fedezet szükséges minden jelzálog hitelhez, de speciális esetben itt is van lehetőség ezen finomítani.

A különböző hiteltanácsadó irodákról, brókercégekről az a véleményem, hogy szerencsésebb több cég többféle ajánlatát is meghallgatni és ami nagyon fontos, az ajánlat valódiság tartalmát nagyon alaposan megvizsgálni. Sajnos elég rossz a tapasztalatom ezen a téren. Rengeteg a szakmailag felkészületlen, képzetlen, "botcsinálta tanácsadó", vagy ami még rosszabb, a dörzsölt, pénzéhes "tanácsadó", akik kizárólag a saját hasznukat nézik, nem a Te érdekeidet.

Nagyon sok olyan hitelfelvevő keresett meg az utóbbi 1-2 évben, akiket félretájékoztattak különböző tanácsadó cégek képviselői, de sajnos már későn találkoztunk. Olyan típusú hitelbe "szorultak bele", amiből már nincs kiút. Sajnos már én sem tudtam nekik utólag jó tanácsot adni, nem tudtam nekik segíteni.

(Ha nem veszed tolakodásnak, továbbra is felajánlom az ingyenes segítségemet. Én is a személyes tanácsadásban hiszek, ezért szívesen megosztom veled személyesen is azokat a tudnivalókat a hitelekkel kapcsolatban, amik alapján már elindulhatsz lakást keresni, de ehhez az a pár adat nem elég, amit megadtál magadról.

Bankfüggetlen, brókercégektől is mentes, már 6. éve a szakmában dolgozó hiteltanácsadóként elég nagy tapasztalatom van, így hatékonyan tudok segíteni mindenkinek, akik hitelhez kívánnak jutni.

2010. febr. 7. 06:45
 6/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm, még átgondolom. Na, én pl. ezért lennék rossz bármi hasonló szakmában, mert én az első elutasítást is meghallom, aki meg jól akar ebben a szakmában keresni, felajánlaj harmincadszor is:) De a végén még lehet hogy írok is:)

De továbbra is érdekelnének mások tapasztalatai:) én meg ezt nem adom fel, pedig úgy tűnik felesleges a próbálkozás:(

2010. febr. 7. 11:36
 7/17 anonim ***** válasza:

mások tapasztalatával nem tudsz sokat kezdeni. Szintén hiteltanácsadó vagyok :) de egyben hitelfelvevő is...

TApasztalataim: volt ügyfelem,aki egyedülállóként vásárolt 76milliót érő ingatlant minimális önerővel, jó fizuval, volt aki vásárolt 10milliós ingatlant minimálbérrel másfélmilliós önerővel. Ez utóbbi mondjuk gyakori volt 2évvel ezelőtt, de most már nem lehetne megoldani.

Hiteltanácsadóként adott banknál is több fiókkal dolgozom, mert így is lehetnek eltérések... pl: van bank, ahol egyik fiók egyedülállótól kér kötelező életbiztosítást van ugyanennél a banknál más fióka, ahol nem...

Ha még nincs kinézett ingatlanod, akkor már vonatkoznak majd rád a szigorítások, tehát ha Eur alapú hitelt veszel majd fel, akkor rendelkezned kell legalább 40% önerővel, ft hitel esetén 25%kal. Lényeges a jövedelmed, amit havonta bankszámlára kapsz. Figyelj rá, hogy az állandó lakcímeden rendesen fizessék a közüzemi számlákat, mert ezt sokan kérik, illetve a számládon ne legyenek fedezethiány miatt visszautasított tételek vagy ne menj vele mínuszba.

Ha egész biztosra akarsz menni, akkor van bank, ahol lehetőséget adnak arra, hogy adásvételi előtt előzetes bírálatot vagy becslést kérj.

Ha életbiztosítással kombinált hitelt akarnak Rád sózni, akkor tájékozódj előtte körültekintően, én személy szerint javaslom, hogy az emberek kezeljék külön a hitelüket és a befekteséses biztosításukat...

Kb. ennyi, amire figyelni kell első körben. Erre voltál kíváncsi?

Olvastam az előzőekben, hogy nem szimpatikus az emailes hiteltanácsadás. Én spec. 3 éve vagyok hiteltanácsadó, előtte 2 bankban dolgoztam. Van egy másfél éves gyerekem és szerencsére elég sok ügyfelem, így ha valaki csak tájékozódik, akkor én is emailen szoktam általában tájékoztatni. Kezdeti díjakról, várható törlesztőkről stb. személyesen szeretek azokkal találkozni, akik már tudnak konkrétumokat. Ez azért van, mert sokan azt hiszik a díjmenetesen dolgozó hiteltanácsadó szó megegyezik azzal, hogy kihasználható idióta, aki fénnyel táplálkozik és falevélbe pelenkázza a gyerekét :)

Ez lehet, hogy gonoszul hangzik, de nagyon sok olyan ember van, aki nem is gondolja komolyan a hitelfelvételt, csak beszélgetni akar vagy a 20. embertől is meghallgatni, hogy aktív bárosként nem vehet fel hitelt vagy csak egy jó szakemberre szeretnék bízni a választást, de aztán a nagynéni, aki főállásban takarító, de leszerződött egy bankkal beadja a hitelkérelmet, amikor már minden infót kiszedtek abból, aki ért is hozzá...

Picit hosszú lett, de le kellett írnom, hogy miért is van az, ha egy hiteltanácsadó először emailben informálná az ügyfelet. Egyébként igyekszem az ügyfelek oldalát is megérteni és van akivel találkozom még a kezdet kezdetén, de a kedvükért nem utazok rengeteg kilométert, ilyenkor általában hozzám jönnek.

Remélem a kezdeti hasznos infókért cserébe elnézed a véleményem. :)

2010. febr. 7. 13:55
 8/17 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen kérem, értsétek meg hogy egyszerűen csak érdekel mások tapasztalata, nem ez alapján fogok bármiben is dönteni. De pl. tudom, hogy az OTP-nél nagyon kekecek, pl. akinek van tapasztalata, leírhatná hogy miben. De mindegy, felesleges kérdés volt.

Köszönöm a hiteltanácsadók tanácsait, tényleg jól jön, de éppen most találtam valakit, akivel személyesen fogok találkozni, szóval nem vagyok már potenciális ügyfél, bár becsülöm a kitartásotokat:)

2010. febr. 7. 14:01
 9/17 A kérdező kommentje:

"van, aki nem is gondolja komolyan a hitelfelvételt, csak beszélgetni akar"

Pocsékolni való időm nincs, beszélgetni meg a barátiammal szoktam:)

Van kinézett ingatlan, csak még nem konkrét, hanem 4-5 esélyes lakás, de árban kb. ugyanannyi. Önerőben kb. a fele van meg, illetve egy eladásra váró lakás. Ha ezt hamar el tudnám adni, akkor nem kellene hitel, de egyelőre nem tolonganak a vásárlók.

Az emiales dologgal innen az a bajom, hogy nem tudom ki van az email másik végén és vajon mire használná fel az adataimat. Bizalmatlan vagyok? Lehet, de mindenki azt mond amit akar. Nem nektek szól ez, csak egyszerűen ténylge bizalmatlnaság. Ha bemegyek egy irodába, akkor azért ott valószínű, hogy nem a takaírtónéni adja ki magát tanácsadónak:)

2010. febr. 7. 14:05
 10/17 anonim ***** válasza:

2 dologban tévedsz.

Sajnos az "irodákban" is nagyon sok a tájékozatlan, 1-2 nap alatt "kiképzett", múlt héten még takarítónőként tevékenykedő "tanácsadó". (Saját, sok éves tapasztalás)

Az adataiddal senki nem tud visszaélni, hiszen a neten személytelenül, név nélkül is megadhatsz magadról olyan információkat, ami alapján gyakran hasznosabb tanácsokhoz juthatsz, mint a legtöbb hiteltanácsadó cégnél, bróker irodában. (Ez is saját tapasztalás)

2010. febr. 8. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!