Kölcsön kértek, Papir is készült róla. Meddig lehet vissza követelni egy tartozást? Elévül a tartozás? Van ennek úgymond, , kihordási ideje "?
Azért ez nem egészen így van.
Küldhet hivatalos felszólító levelet, el kell menni egy ügyvédhez.
Ebben lehet határidőt kikötni, ha az eredetiben nem volt benne. De lehet, h benne volt.
És DE, a tartozás elévül. Ha jól tudom, 5 év után. De csak abban az esetben, ha 5 év alatt nem megy róla semmilyen felszólító. Szóval ha én adok neked pénzt, és utána évekig nem találkozunk, de én 4,5 év után küldök neked hivatalos úton egy levelet, akkor újra indul az 5 év. Így persze a végtelenségig kitolható.
Viszont ha az ügyvéd levelében szerepel, hogy 8 vagy 15 napon belül fizessen az illető, és nem teszi meg, akkor fel lehet keresni egy végrehajtót. Bár lehet, hogy neki közjegyzői okirat kell. Ha nincs, akkor bíróság.
Ezzel azt akarom moondani, hogy egy magánszemély követelésére is történhet olyan, hogy letiltják az adós fizetését, vagy elárverezik a házát. Nem csak a bankok kérhetnek ilyet. Viszont sajnos ez több év, és költséges is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!