Lehet abból valami bajom hogy élő diákhitelem van a minimumot fizetem nem dolgozom, de közben az államkincstárba van több millióm állampapirba? Ugye ezt nem vehetik el ha a minimumot fizetem?
A nyugdíjra építő koncepció baromság, hiszen akkor egész életedre nem dolgozhatsz, nem vállalkozhatsz, csak ülsz és várod a feloldozó nyugdíjat. A NAV meg figyel...
Ugyanis ha csak a minimális havi 6000-et vesszük, az 10 év múlva több mint 10 000 lesz, 20 év múlva még több (nő a minimálbér). Ha most vagy 35 éves, még 40 év a nyugdíjig (minimum, ha egyáltalán lesz 40 év múlva nyugdíj). És nem dolgozol, mert akkor ott a bukta a fizumegvonással. Szóval munkanélküliként élsz még 40 évet, nyugdíjad szinte semmi nem lesz, de legyen.
40 év x 12 hónap = 480 hónap. Vegyük az elköv. évek minimális részletét 12 000-nek (ennél lehet, több is lesz, 4 éve még 4000 volt).
Az kb 5.76 millió Ft kamatmentesen. Ennyit fizetsz ki.
Ha 1-3 millióval tartozol és 40 alatt vagy, akkor nagyon megéri törleszteni (de gyorsan). Menj ki nyugatra ha itt nem kapsz melót.
De ne törlessz, ha:
- erős dohányos vagy, sokat drogozol/iszol, sok rákos volt a családodban, szereted az extrém sportokat, bátran motorozol, szeretnél öngyilkos lenni, effélék.
Szóljon, ha valaki szerint rosszul számoltam.
Aki pedig még nem vette fel, az NAGYON gondolja meg!
Jól számolsz.
De attól még, hogy több idő alatt többet fizet ki, nem biztos, hogy megéri kevesebbet kifizetni kevesebb idő alatt.
Ez attól függ, hogy hogyan fog alakulni a következő években az infláció és a jegybanki alapkamat. Ha alacsony lesz, akkor természetesen nem éri meg húzni-halasztani, hiszen csak fizetsz és fizetsz, a pénzed meg nem ér annyival kevesebbet. Ha viszont magas lesz, akkor megéri húzni, hiszen szépen nő a tartozás, de te csak fix összeget vagy köteles visszafizetni, az egyre romló pénzed mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!