Lehet abból valami bajom hogy élő diákhitelem van a
minimumot fizetem nem dolgozom, de közben az
államkincstárba van több millióm állampapirba? Ugye ezt
nem vehetik el ha a minimumot fizetem?
ha csak a minimumot fizeted, azzal azt éred el, hogy nem csökken, sőt, nő a tartozásod. amíg törleszted az előírt minimumot, semmit nem vesznek el tőled, csak akkor ha nem fizetsz. egyébként hülyeséget csinálsz, mert inkább azon lennél, hogy előbb befizesd, és letudva a tartozás. így, minimálisan fizetve, nyugdíjas korodig nő a tartozásod.
2014. szept. 13. 13:13
Ha a kötlezőt kifizeted, akkor senki sem fogja kérdezni, hogy mit csinálsz a többi pénzeddel.
A diákhiteled kamata amúgy alacsonyabb, mint az állampapírod hozama? Mert ha nem, akkor ugye tudod, hogy a saját pénzed ellensége vagy?
2014. szept. 13. 13:28
3/12 A kérdező kommentje:
Igen de nyugdijas koromra meg elengedik hibába nő akármennyire s azt a havi 6 ezret meg nem megterhelő fizetnem olyan mint egy rezsiszamla. Már most 4 millió a tartozasom nem érné meg kifizetni . 10 millio benn a megtakim és házra gyűjtök. Inkább ezt tórlesztem minimummal mi a lakáshitel.
4/12 A kérdező kommentje:
2. Nem mert elengedik ha elérem a nyugdíjkorhatárt bármekkorára nő a tartozás. De azért parázok nehogy mégis hozzányúljanak a pénzemhez.
"Nem mert elengedik ha elérem a nyugdíjkorhatárt bármekkorára nő a tartozás"
Ezt a marhaságot hol hallottad? Dehogy engedik el! Semmilyen hitel fizetés alól nem bújhatsz ki, csak ha meghalsz.
2014. szept. 13. 13:36
6/12 A kérdező kommentje:
Benne van a szerződésben és ez mindenkinél egyforma mindenkinek elengedik ha eléri a nyugdíjkorhatárt és ha bármikor meghal nem is lehet örökölni.
"azt a havi 6 ezret meg nem megterhelő "
Akkor rosszul tudod a törlesztési kötelezettséget. Az első két évben a két évvel korábbi bruttó minimálbér 6%-át kell fizetned havonta. Ez rendben, jelenleg tehát a két évvel ezelőtti 93000-nek a 6%-át, nem is egész 6000-et fizetsz. A két év után viszont a két évvel korábbi bruttó adózott átlagjövedelmed 6%-át kell fizetned (de legalább a két évvel korábbi minimálbér 6%-át). Szóval ez a 6000 nem lesz mindig 6000...
"Ezt a marhaságot hol hallottad? Dehogy engedik el! Semmilyen hitel fizetés alól nem bújhatsz ki, csak ha meghalsz."
A DH ebből a szempontból (is) egy kicsit más.
2014. szept. 13. 13:50
8/12 A kérdező kommentje:
Nincs jövedelmem nem is lesz
Az lehet hogy szerinted még nyugdíjas korodig nem lesz jövedelmed, de egyrészt ezt biztosra nem tudhatod, másrészt ha van 10 millád (remélhetőleg később többed) megtakarítva, veszel belőle házat, fizeted a diákhitelt a minimummal (és gondolom a tb-re is befizeted a kötelező minimumot) + ha szerényen is de eszel, iszol, megélsz, azt ne gondold hogy előbb-utóbb nem tűnik fel a nav-nak ez a mutatvány. Tehát nem a diákhitel központ fog zargatni hanem a nav.
2014. szept. 15. 13:04
Egyébként nekem is volt tartozásom és előtörlesztéssel egészen hamar megszabadultam tőle, havi +10 et fizettem.
2014. szept. 15. 13:06
Kapcsolódó kérdések: