Lakásra gyűjtés, hogyan (bővebben lennt)?
Legjobb lenne bemenned a bankodhoz és náluk megkérdezni. Vannak lakás célú megtakarítások, ezekhez állami támogatások is járnak, vannak befektetési számlák is meg tartós befektetési számlák is,amiknél, ha 5 évig nem nyúlsz hozzá, akkor nem kell fizetni se az adót, se az ehót. Itt te mondod meg, hogy mibe akarsz fektetni (részvény, értékpapír, alapok,...)
Meg lehet adni, hogy minden hónap adott napján x pénzt átrakjon a számládról.
A konstrukciók bankonként változnak, ezért mindenképp a saját bankodnál kéne érdeklődni. Biztos segítenek.
Amiket én eddig megtudtam. A lakástakarékba a max összeg, amit havonta bele tudsz tenni az 20 ezer forint max. Ha beszervezel még valakit, akkor ő is max annyit tud beletenni, és így tovább. Nyilván ez neked nem éri meg, mivel havi szinten többet tudsz félretenni, mint amennyit betennél a lakástakarékba. Még annyit a lakástakarékról, hogy, 4 éven át nem nyúlhatsz a pénzhez, különben elvész az állami támogatás. Összességében ha számolsz egy kicsit akkor rájössz,hogy a 4 év alatt nagyon kevés pénz tudsz összespórolni, hiába jár mellé valamennyi állami támogatás is. Felénk az a pénz egy panellre nem lenne elég. Ha havi 100-120ezret félre tudsz tenni, akkor örülj neki, gyűjtögess. Ha később még ki akarod valamivel egészíteni, akkor lakáshitelből amúgy is van olyan ami kamattámogatott, vagy állami támogatás van rajta.
Szerintem a lakástakarék (fundamenta) meg egyebek, nem éri meg azoknak, akik havi szinten relatív nagy összeget meg tudnak spórolni.
"Ja és könyörgöm...": biztos meg van rá az okod de nem hiszem, hogy egyből így kell mindenkihez hozzáállni és ledegradálni a másikat.
Anélkül, hogy bővebben kifejtenék mindent, íme pár megoldás:
Egyébként több lehetőség van:
Nem kockázatos: a fentebb említett lakástakarék (minimum 4 éves futamidőre lehet kötni), állampapír.
A kockázatosabbak (igazából ezek annak kockázatosak akik nem akarnak/képesek rá odafigyelni vagy törődni vele, illetve egy kis tudást sem akarnak magukba szívni) és innentől megnő a tárház (na meg szerintem a további válaszolók indulatai is).
Ezek nem feltétlenül a banki szolgáltatások:
- megtakarítások
- befektetések/befektetési alapok
- részvények
Ezek egy részére tudsz csoportos beszedést kérni (így kerül rá a pénz) másik részére pedig utalnod kell például.
Ne haragudj.
A saját tapasztalat.
"Teljesen felesleges a saját lakás keress egy jó albérletet és kész"
Ez mindenképpen jó ötlet ha szeretnél havi 60000 Ft-ot kidobni az ablakon/lehúzni a wc-n ahogy teszik, ami SOHA nem térül meg, ennyiből lakáshitelt is fizethetsz minden hónapban ami x éven belül a tiéd lesz, csak akkor tedd ezt ha másnak akarsz lakást venni. Úristen nem is értem az ilyet, remélem viccnek szánta ezt a választ a kedves válaszoló....
"Felesleges a lakástakarék/fundamenta aki többet tud megspórolni."
Ez csak részben igaz. Ha mondjuk 6 év 4 hónapon át havi 20 000 Ft-ot fizetsz be lakásszámlára, az összes befizetésed 1 520 000 Ft, melyre összesen 456 000 Ft állami támogatás jár. Ha valakinek nem kell a félmillió állami támogatás tényleg nem érdemes foglalkozni vele, de szerintem ha okos vagy mindenképpen használd ki a lehetőséget. És ahogy írták ha több kedvezményezett van az többször 20e ft lehet, kétszer 20-ra már 1 millió a támogatás a fenti példával. Ez szerintem azért elég jó. Én a helyedben biztos megnyitnám 2x20 ezerrel, a fennmaradó összeget meg amit havonta félre tudsz tenni lekötném a bankban, úgy valamivel kedvezőbb a kamatozása, és elkölteni sem tudod olyan könnyen:) A lakástakarékosságot nem csak a fundamentánál lehet megkötni, ez a konstrukció van a bankoknál is, legjobb ha bemész és megkérdezed:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!