Kitől veszem a pénzpiaci alapokat valójában? Az alap tőkéje állandó, vagy dinamikusan változik?
A pénzpiaci alapban nincs 1 db részvény sem! A pénzpiaci alap banki lekötést, és 1 éven belüli állampapírokat tartalmaz. Így nem nehéz garantált alapot csinálni :) Tehát ha ide fektetsz be, gyakorlatilag bankbetétbe rakod a pénzed.
A bank a betétesek pénzét, továbbhitelezi lakosság, vállalati ügyfelek, más bankok, vagy MNB felé. Az állampapírok között a kincstárjegyeket vásárolja az alap. Ezekből is korlátlan mennyiség áll rendelkezésre, hisz az állam állandóan éhes :) Az állam ún. aukciókon értékesíti a papírjait, a bankok licitálnak rá.
Pénzpiaci alapba csak akkor tartsd a pénzed, ha rövid időre 1-2 hónapra tartalékolsz.
Pénzpiaci alapban semmi értelme hosszútávon tartani a pénzt, mert ott még a bankbetéteknél is kevesebb a hozam, ugyanis a költségek szinte megeszik azt a kevés kis pluszt. Ott csak parkoltatni érdemes a pénzt, amíg a részvény alapok gyengén teljesítenek.
A bankok nem arról híresek, hogy Téged ezekről a dolgokról tájékoztassanak, ott csak egy a lényeg.:
Tedd be hozzájuk a pénzedet akárhová, akármibe, mert nekik egy a lényeg, hogy forinthoz jussanak általad.
Előző vagyok. Ja, a kérdésedre nem válaszoltam, de már felettem megtették. A pénzpiaci alapba betett pénzen állam kötvényeket, kincstárjegyeket vesznek neked, ami gyakorlatilag korlátlan mennyiségű, hiszen az állam most tőkegyűjtő pozícióba került, magyarul kell neki a Te forintod, de irdatlan mennyiségben, mert üres az államkassza. Igazán nagy teljesítmény tőle, hogy garantálja a "hozamot", hiszen ezek nem kockázatos részvények, hanem ugyanúgy működnek, mint pl a bankbetétek. Kb a hasára üt ott fenn valaki és azt mondja, ennyi, vagy annyi "hozamot" fizetünk neked, ha egy időre kölcsön adod a pénzed.
A Te általad betett forintokból tudnak pl akciósan (meg nem akciósan) forint alapú hiteleket kihelyezni, amiknek a kamata még így is sokkal magasabb, mint amit Te valaha kaphatsz egy betétből. Naná, hogy ez jó üzlet a bankoknak, megéri nekik ezzel bíbelődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!