Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Kitől veszem a pénzpiaci...

Kitől veszem a pénzpiaci alapokat valójában? Az alap tőkéje állandó, vagy dinamikusan változik?

Figyelt kérdés
Az világos hogy a tőzsdét a kínálat-kereslet mozgatja, és szabja meg az árakat. De mi a helyzet a különféle banki betétcsomagokkal és pénzpiaci vagy egyéb alapokkal? Vegyünk mondjuk egy példát: A CIB banknál befektethetek hozamgarantált pénzpiaci alapba. Mármost ebből mindig vehetek amennyit akarok, ez hogyan van? Kitől veszem meg? A tőzsdén csak akkor tudok venni, ha van aki eladja. Ha éppen senki nem akar az ügyfelek közül eladni a bank pénzpiaci alapjából, akkor én kitől veszek? Vagy az alap egy részével nam az ügyfelek, hanem a bank rendelkezik, mint egy biztonsági tartalék? Vagy ha veszek, akkor új pénzt fektetnek be valójában a tőzsdén, csak a bank meghitelezi az átfutási időt?
2009. dec. 18. 13:41
 1/8 anonim ***** válasza:
Amennyire én tudom, meghatározott arányban részvényeket és kötvényeket (esetleg árupiaci dolgokat) vesznek a pénzedből (ezeket valaki eladja). Az átfutási időt meghitelezik (1nap), mert a te pénzed csepp a tengerben, nem számít nekik.
2009. dec. 18. 13:47
 2/8 anonim ***** válasza:

A pénzpiaci alapban nincs 1 db részvény sem! A pénzpiaci alap banki lekötést, és 1 éven belüli állampapírokat tartalmaz. Így nem nehéz garantált alapot csinálni :) Tehát ha ide fektetsz be, gyakorlatilag bankbetétbe rakod a pénzed.

A bank a betétesek pénzét, továbbhitelezi lakosság, vállalati ügyfelek, más bankok, vagy MNB felé. Az állampapírok között a kincstárjegyeket vásárolja az alap. Ezekből is korlátlan mennyiség áll rendelkezésre, hisz az állam állandóan éhes :) Az állam ún. aukciókon értékesíti a papírjait, a bankok licitálnak rá.

Pénzpiaci alapba csak akkor tartsd a pénzed, ha rövid időre 1-2 hónapra tartalékolsz.

2009. dec. 18. 14:44
 3/8 anonim ***** válasza:

Pénzpiaci alapban semmi értelme hosszútávon tartani a pénzt, mert ott még a bankbetéteknél is kevesebb a hozam, ugyanis a költségek szinte megeszik azt a kevés kis pluszt. Ott csak parkoltatni érdemes a pénzt, amíg a részvény alapok gyengén teljesítenek.

A bankok nem arról híresek, hogy Téged ezekről a dolgokról tájékoztassanak, ott csak egy a lényeg.:

Tedd be hozzájuk a pénzedet akárhová, akármibe, mert nekik egy a lényeg, hogy forinthoz jussanak általad.

2009. dec. 21. 07:04
 4/8 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Ja, a kérdésedre nem válaszoltam, de már felettem megtették. A pénzpiaci alapba betett pénzen állam kötvényeket, kincstárjegyeket vesznek neked, ami gyakorlatilag korlátlan mennyiségű, hiszen az állam most tőkegyűjtő pozícióba került, magyarul kell neki a Te forintod, de irdatlan mennyiségben, mert üres az államkassza. Igazán nagy teljesítmény tőle, hogy garantálja a "hozamot", hiszen ezek nem kockázatos részvények, hanem ugyanúgy működnek, mint pl a bankbetétek. Kb a hasára üt ott fenn valaki és azt mondja, ennyi, vagy annyi "hozamot" fizetünk neked, ha egy időre kölcsön adod a pénzed.

A Te általad betett forintokból tudnak pl akciósan (meg nem akciósan) forint alapú hiteleket kihelyezni, amiknek a kamata még így is sokkal magasabb, mint amit Te valaha kaphatsz egy betétből. Naná, hogy ez jó üzlet a bankoknak, megéri nekik ezzel bíbelődni.

2009. dec. 21. 07:12
 5/8 A kérdező kommentje:
De ha netán nincs elég hitelfelvevő, akkor nem tudják mégsem garantálni a hozamot, nem?
2009. dec. 22. 09:57
 6/8 anonim ***** válasza:
Mindig van elég hitelfelvevő efelől nyugodt lehetsz! Pl. ha levinnék a hitel kamatát 3%-ra, mit gondolsz hányan ugranának? Minden a kereslet-kínálat függvénye.
2009. dec. 22. 14:00
 7/8 anonim ***** válasza:
3%???? Óóóó, be' szép is lenne:) A hitelezés az egyik legnagyobb üzlet a bankoknál. Jelenleg a jegybanki alapkamat 6,5%. A bankok ehhez képest 9% alatt igen kevesen hiteleznek forint alapon, 12%-os kamat fölött viszont annál többen. (Hiteltanácsadó vagyok, van rálátásom a témára.)
2009. dec. 22. 18:31
 8/8 A kérdező kommentje:
A rendes bankbetétek pénzét is hitelezés fedezetére használja a bank, ahogy írtátok korábban, akkor mi a különbség mégis a bankbetét és más ilyen alapok közt? Miért más a kamat többnyire?
2010. jan. 4. 13:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!