Fundamenta? Ez hogy van?

Figyelt kérdés
3 éve fizetek 2*20000-Ftot. Au egyik szerződésem 4évre a másik 6 évre szól. Úgy hozta a sors, hogy szükségem van lakásra, kb fél éven belül. Mikor megkötöttem a szerződést azt mondták bármikor lehetőségem van előre felvenni a megtakarítást állami támogatással. 3 Millió forintra lenne szükségem, ez annyi amennyi az én két megtakarításom plusz az állami támogatás ( a fundamenta által ajánlott kedvezményes hitel NÉLKÜL). Az ügyintéző pedig úgy indított, hogy akkor nekem 3 milló hitelre van szükségem. Azt kínálta fel h adnak nekem 3 milliót (holott én 3 év alatt 1,8at már befizettem) amit aztán törleszthetek még 1 évig (míg le nem jár a megtakarítási idő) + 56 hónapig 35ezer/hó-val. Kérdem én akkor hol van az általam befizetett összeg? Kapok másik ügyintézőt aki rugalmasabb amennyiben igénylem?

2014. febr. 23. 15:45
 1/7 anonim ***** válasza:

Egyik Fundamentás ügyintéző sem mondhat mást, mindegyiktől ezt a választ fogod kapni, a pénzedhez most nem tudsz hozzáférni, ha meg szeretnéd kapni az állami támogatást is. Az LTP törvény szerint akkor férhetsz hozzá a megtakarításodhoz állami támogatással együtt, ha már lejárt minimum a 4 év. Egyéb esetben megelőlegezik Neked azt a pénzt áthidaló hitellel, amire majd jogosult leszel a megtakarítások lejáratakor.

Egy jól összerakott hitelt kevesebb, mint 2 évig kellene fizetned, utána az egészet végtörlesztheted.

Ami még kérdés lehet, hogy a 3M ft-os hitelhez tudnál-e megfelelő értékű ingatlan fedezetet biztosítani? Mennyiért szeretnél lakást venni, van-e KP-d a vásárláshoz?

2014. febr. 23. 16:09
 2/7 A kérdező kommentje:
8 milliós ingatlant szeretnék venni, van 5millio kp-m. Ezért szerettem volna csak 3 milliót kivenni (ami a saját megtakarításom+ az állami támogatás) ezek szerint ez ilyen formában nem lehetséges...
2014. febr. 23. 16:22
 3/7 anonim ***** válasza:

Szerintem ebben az esetben az alábbi stratégia lenne a legjobb:

Vedd fel a 3M Ft-ot most hitelbe és fizesd rá csak a kamatokat havonta (ez 6%-kal számolva 15.000Ft/hó), de fizesd tovább a megtakarításokat is. Amikor letelik a 4 éves szerződésed, törleszd elő a hitelt az állami támogatással együtt, ami kb 1.3M Ft lesz, majd amikor letelik a 6 éves szerződésed, tehát 3 év múlva, azzal már le tudod zárni a maradék hitelt.

Azt is megteheted, hogy a 4 éves LTP-t 5 évig fizeted és a 6 évest is csak 5 évig fizeted, ekkor két év múlva tudsz végtörleszteni.

Egy dologra érdemes figyelni. 2-3 évre nem a Fundamenta áthidaló hitele a legjobb választás, hanem a támogatott lakáshitel egy olyan bankban, ahol nem számolnak fel költséget azért, ha előtörleszted a hitelt, illetve nem kell értékbecslést fizetni, nem kell folyósítási jutalékot, meg tulajdoni lapokat fizetni. (Ebben tudok segíteni, ha érdekel.)

2014. febr. 23. 17:32
 4/7 A kérdező kommentje:
Tehát, vegyem fel a saját pénzem(+1,2 milliot) hitel formájában ? :D És fizessem évekig ? De javíts ki kérlek ha valamit rosszul értelmeztem. Azt nem értem igazából, hogy hol mutatkozik meg az, hogy én már 1.8 milliot befizettem.( gyakorlatilag 1,2 millio forintra lenne szükségem tőlük)
2014. febr. 23. 17:59
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem jól számolsz, mindjárt bebizonyítom, hogy miért:)

3 év alatt befizettél 36*40.000Ft-ot, ez összesen 1.440.000Ft (miért 1,8M-t írtál?)

Ha most kiveszed a pénzt, nem kapod meg az állami támogatást, ami a 4 éves megtakarításra a kamattal együtt több, kb 300.000Ft. A 6 évesre több, mint fél millió támogatást és kamatot fogsz kapni.

3M Ft-hitelre 1 évig fizetsz most havi 15.000Ft kamatot, majd felveszed a 4 éves megtakarítást állami támogatással együtt és előtörleszted a hitelt. A kamat lecsökken kb 10.000Ft-ra, amit még fizetsz további két évig, ekkor felveszed a 2. szerződés utána támogatást.

Számolj utána, ezzel a módszerrel a hiteled gyakorlatilag kamatmentes lesz, viszont ha most kiveszed a pénzt, a hiányzó részre már kell fizetned kamatot.

2014. febr. 23. 18:11
 6/7 A kérdező kommentje:
Igen, rossz számot néztem valóban nem 1,8. A Fundamenta megengedi azt, hogy az államilag támogatott összeget egy másik hitel törlesztésére használjam fel?
2014. febr. 23. 18:35
 7/7 anonim ***** válasza:

A lakástakarékpénztári törvény előírja, hogy lakáscélú hitel elő, vagy végtörlesztésére felhasználhatod a megtakarításodat állami támogatással együtt, így a válaszom igen.

Mindkét megtakarításodat fel tudod használni akkor is, ha a lakásban esetleg nem szerez tulajdonrészt a második szerződés kedvezményezettje.

A Te helyzetedre pl egy olyan otthonteremtési kamattámogatott kölcsön lenne a legkedvezőbb, ahol az összes induló költséget elengedi a bank és az elő és végtörlesztés díjmentes. (Ilyen nem sok van és nem is ajánlja fel magától a bank...)

2014. febr. 23. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!