Kinek van Fundamenta Azonnali hitele?
Kedves kérdező, már évek óta nem lehet önerő, vagy plusz ingatlan fedezet nélkül lakást venni.
Budapesten minimum 20% önerő szükséges pótfedezet nélkül, de nem minden bankban. (Van, ahol 30-35% önerő az elvárt.)
A Fundamenta is kér önerőt, kb a vételár 25-30%-át, hiszen a törvény rájuk is vonatkozik, de ők szigorúbbak egy kisit ebben, mint néhány bank.
A törvény azt írja elő, hogy egy ingatlant nem lehet több jelzáloggal terhelni, mint az értéke 80%-a. Ez az oka annak, hogy minimum 20% önerő nélkül nemlehet lakást venni.
5 M Ft értékű ingatlanhoz minimum 1M Ft önerő szükséges, de azért ezzel óvatosan kell bánni, mert a bankok nem a vételárat, hanem a becsült értéket veszik alapul, ami lehet kicsit kevesebb is.
Először is köszönöm szépen Mindenkinek a válaszát. Ment a zöld kezecske.
Leültünk a férjemmel, átbeszéltük. És sajnos vagy nem sajnos valóban jobban megéri a bankok forint alapú 5 éves kamatperiódusú államilag támogatott lakáshitele mint a fundamentának az azonnali hitele. Nincs semmi baj a fundamentával sem, abban az esetben ha valaki tényleg előre gondolkozik és elkezdi gyűjtögetni ott a pénzt (megjegyzem mi is gyűjtöttünk csak nem lakástakarékban gondolkoztunk). Az önerőt azért írtam, mert amikor rákérdeztem a fundamnetánál hogy kell-e önerő határozott nem választ kaptam. Szóval nem vezettek félre csak nem volt teljes körű a válasz adása. De mindegy. Szóval még egyszer köszönöm. Üdv Mindenkinek
Kedves kérdező!
"Az önerőt azért írtam, mert amikor rákérdeztem a fundamnetánál hogy kell-e önerő határozott nem választ kaptam."
Úgy gondolom, erre a kérdésre pl az alábbi válasz lett volna korrekt a Fundamenta részéről:
Azonnali hitellel történő lakásvásárlás esetén a Fundamenta jelzálog alapú lakáshitelt tud biztosítani a teljes Szerződéses Összegre áthidaló jelleggel. Ebben az esetben a jelzáloghoz megfelelő értékű ingatlan fedezet szükséges. Amennyiben a megvásárolandó lakás nem nyújt elégséges fedezetet a hitelhez, ÖNERŐ SZÜKSÉGES a hitelhez, ami kiváltható megfelelő értékű pót ingatlan fedezettel.
Általánosságban elmondható, hogy Fundamenta a becsült érték kb 70-75%-áig enged jelzálogot bejegyeztetni az ingatlanra (település függő, illetve függ az ingatlan paramétereitől is), tehát ha nincs pótfedezet, a különbözetet önerőből kell pótolni. Az is nagyon lényeges, hogy bizonyos értékhatár alatt a felajánlott fedezet nem elfogadható.
"Létezik a fundinál fedezet nélküli AÁK csak magasabb a kamata. Egyébként az álltámos hitelek sem biztos, hogy nagyon kedvezőek, mert szép és jó, hogy alacsonyabb a kamat, de a hitel csak 5 évig támogatott. Utána mi a helyzet? Mekkora lesz a kamat? Egy lakástakarékos áthidalónál, az első két éved lesz húzósabb, onnantól csökken, aztán futamidőtől függően 4, 5, vagy 8. évtől beáll a kamat fix 3.9-re"
Létezik fedezetmentes AÁK, nem magasabb a kamata, hanem csak 1,5mft-ig tud fedezetmentes lenni. 1,5 Mft felett fedezet kell!
Futamidőtől függően 4, 6, 8, vagy 10 év után lesz 3,9% a kamat!
Áthidaló kölcsönt pedig 2 éves szerződésekre lehet igényelni!
15.22-es, az állami támogatott hiteleket lehet ugyanúgy áthidaló jelleggel használni, mint a Fundamenta Azonnali áthidaló hitelét. Össze lehet állítani úgy a hitelt, hogy az 5. év végén, amikor már lejár a támogatott fix időszak, a banki hitel végtörlesztésre kerül és helyette belép az LTP kölcsön, ami szintén fix.
Ezzel a módszerrel megoldható, hogy a hitel elejétől a végéig kiszámítható, hiszen végig minden fix. Az a különbség az AÁK-val szemben, hogy itt a hitel az elején is alacsony költségű, kamattámogatott és a hitelkiváltás után is alacsony a kamat, hiszen onnantól már azonos az LTP-s hitellel.
"Egy lakástakarékos áthidalónál, az első két éved lesz húzósabb, onnantól csökken"
Ez sajnos nem így működik. Ha felveszed most az Azonnali Áthidaló Kölcsönt 7,4%-os kamattal, az teljesen végig ( vagyis 4, 6, 8, 10 évig) nem csökken, csak az áthidaló időszak után vált 3,9%+1% kezelési költségű hitelre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!