Meddig mennek még lefele a betétek kamatai? Mi a célja ezzel a folyamatos kamatcsökkentéssel a bankoknak?
Az alapkamat csökkentést a kormány szabályozza, ez határozza meg a betétek, de a hitelek kamatát is.
A csökkentés célja az, hogy alacsony kamaton jussanak hitelhez a vállalkozások.
#1 vagyok.
Igen, ez is lehet egy cél, ugyanakkor veszélyes játék az, ha az ország teljesítménye, mutatói nincsenek összhangban az alapkamattal lásd Törökország). Esetleges romló hangulatban sérülékenyebb a forint.
Nyilván, ha olcsóbbak a hitelek, akkor a kamatok is kisebbek lesznek. Szerintem az egyik fő cél ezzel, hogy a kormány az állampapírok felé nyomja a lakosság megtakarításait. Most pontosan nem tudom az arányokat, de jelentősen nőtt az állampapírokban tartott megtakarítás aránya.
Az alapkamat csökkentésének célja, hogy a hitelezést élénkítse, és a megtakarításokat visszafogja. Magyarul: az emberek költsék el a jelenlegi vagy jövőbeli pénzüket.
A bank haszna nem az alapkamat, hanem amit még ők pluszban rápakolnak (marzs)
Nézd végig csak 30 perc és minden kérdésedre választ kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!