Én miért nem tartozom?
Tehát inkább fizetted az albérletet+félretettél ahelyett, hogy fizetted volna a lakásod törlesztőrészletét?
Amúgy inkább azzal van a probléma, hogy azok akik saját lakásra hitelt vesznek fel, azok mindenből prémium minőséget akarnak. Így pedig valóban kifutnak a keretből.
Nagyon sokszor anyagilag jobban jár az ember, ha fizeti az albérletet (és közben élvezi annak MINDEN előnyét egy saját lakással szemben) és félretesz.
Csak egy rövid példa, mert már többször levezettem (egyszerűség kedvéért inflációt nem számolunk):
Kiszemelt ház ára: 20 millió forint
Erre a havi törlesztőrészlet ~135e forint 20 évig (240 hónap)
Hitelügyintézés költsége: ~200e
Az ingatlan fenntartási (amortizációs) költsége évi 1%, tehát 200,000 ft.
Mifelénk egy ilyen értékű ingatlan bérlése durván 85,000 ft / hónap.
A rezsi tegyük fel teljesen azonos.
Tegyük fel a megélhetésen felüli összeg, ami a kasszában marad "lakás+egyéb célra" legyen 300,000 ft.
Tehát egy nagyon egyszerű számolás:
Hitel esetén az éves költségem 1,82M forint. A "pénzem" ami megmarad az évben a fizetésemből 1,78M forint. Ez 20 évre vetítve azt jelenti, hogy 35,6M forint megtakarítás keletkezik és meglesz a lakás is saját tulajdonban.
Albérlet esetén az éves költségem 1,02M forint. A "pénzem", ami megmarad éves szinten 2,58M forint. Ez 20 évre vetítve azt jelenti, hogy 20 év múlva nem lesz lakásom, de lesz 51,6M megtakarításom.
A különbségből gyakorlatilag KP-ra megvásárolható az ingatlan.
DE csak felsorolás szintjén azok a tényezők, melyekkel nem számoltam és NAGYBAN pozitívan befolyásolják az albérlet értékét:
- Mobilitás (idő, pénz, utazási költség spórolás). Akár évi több százezer vagy milliós tétel is lehet a munkába járás, ha csak 50 km-re kell járni
- Az albérletben semmi sem a "tied", ha valami elromlik azt a főbérlő költségén lehet megcsináltatni. Ez amikor eláztat a feletted lakó egy csőtöréssel és van 2 milliós károd nagyon sokat jelent...
- Rugalmasság. Ha egyszer véletlenül megszorulsz (mert 20 évre senki sem tudhatja, hogy lesz-e munknélküli egy fél évre) akkor albérletből mindig lehet olcsóbba költözni - a bankot nem érdekli, hogy most nem tudod fizetni a törlesztőt
- A megtakarítások tőkeértéke. Ha nálam van az a évi +7-800e forint tőke azt én forgathatom, befektethetem. Minden bizonnyal az a kiszámolt 51,6M forint bőven 70M felett lenne, ha beleszámolnánk egy alacsony kockázatú befektetési hozamot akár 20 éves időtartamra. Míg ha kifizetem a banknak akkor nem tudom befektetni.
Kb. ennyi
Kérdező, remélem naponta többször megveregeted a vállad emiatt.
3. válaszoló, nagyon szépen mutat a számításod, csak a bizonytalanságot, amit az ad, hogy ki vagy téve a tulajdonos kénye-kedvének, azt semmi pénz, megtakarítás el nem nyomja. Éltem albérletben, nagyon jó tulajdonos volt, soha felénk sem nézett, a rezsit saját magunk fizettük, a bérleti díjat utaltuk, mindössze néhány évente keresett fel bennünket, amikor rájött az inger, hogy el akarja adni a lakást. Elmondhatatlanul rossz érzés volt az első ilyen alkalomtól kezdve ott, azaz itt élni, mert végül mi vettük meg, az a bizonytalanság, hogy van egy lakás, amit egy fix helynek véltünk, hisz teljesen otthon érezhettük magunkat, hisz úgy vettük ki, hogy majd, évtizedek múlva akarnak ide költözni, mikor már nem tudják a kertesházat fenntartani, és egyszer csak jönnek a bejelentéssel, hogy eladják...Mondhatod, hogy na és aztán, van ezer más albérlet, csaképpen nem mindenkinek az a vágya, hogy lakásról lakásra vándoroljon. Van aki nem csak egy lakást akar, ahol tarthatja a cuccait, és ahova haza mehet aludni, tisztálkodni, enni...hanem egy otthont szeretne.
Nekünk olyan szerződésünk van, hogy bérbeadói oldalról min. 3 hónap a felmondási idő. Felétek is ezt javaslom.
Én pedig nem kötődöm egy ingatlanhoz, ha eladják hát eladják, semmi gond. 3 hónap bőségesen elég ahhoz, hogy találjak egy másik megfelelőt, nem okoz szívfájdalmat, ha el kell költöznöm. És lássuk be, azért ez nem egy mindennapos hercehurca, legtöbb bérbeadó örül neki, ha talál egy normálisan fizető bérlőt, eszük ágában sincs eladni a lakást alóluk. Elmúlt 10 évben egyetlen egyszer "kellett" költöznöm nem önszántamból ilyen lakás eladás miatt.
Lehet, hogy te szereted az "otthont", csak mi van akkor, ha 100 km-re kapnál egy sokkal jobb állást, mondjuk dupla pénzért. Akkor hajadra kenheted az "otthonod", mert úgysem fogadnád el, mondván nem tudsz bejárni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!