Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mi alapján állapítja meg a...

Mi alapján állapítja meg a bank a törlesztőrészletet?

Figyelt kérdés

3 évvel ezelőtt vettünk fel hitelt, fél éves kamatperiódussal 10 évre. Csak kamatot fizetünk a tőkén kívül, semmi mást.

Minden fél évben küldenek egy papírt, hogy ennyi a jelenlegi kamat, ennyi lesz a törlesztőnk.

Hogyan tudnám kiszámítani, hogy pl 5 év múlva mennyi lesz a tőketartozásunk?

2013. dec. 18. 17:19
 1/6 anonim ***** válasza:

A banki hitelek túlnyomó többsége annuitásos hitel.

Az annuitásról bővebben: [link]

A törlesztőrészleteken belül folyamatosan változik a kamat és a tőke arány, nagyjából így: [link]

Ezt hozzá tudod igazítani a saját hiteledhez, és összesíteni a tőkerészeket.

2013. dec. 18. 17:26
 2/6 A kérdező kommentje:

Azt értem, hogy hogyan számoljak kamatperióduson belül. Azt én is ki tudom számolni, mennyi a tőke, és mennyi a kamat.

De ha veszek egy átlag kamatot, akkor hogyan számoljam ki, mennyi tőketartozásom lesz 5 év múlva?

Az érdekel, mi alapján állapítják meg a következő kamatperiódusra a fizetendő összeget?

2013. dec. 18. 17:30
 3/6 anonim ***** válasza:

Az addig fizetett tőkeösszeget levonják az eredit tőkéből, és csak a hátralevő összegre számolják a kamatot.

Annuitásnál a részlet összege állandó. Változó kamat mellett bonyolultabbak a számítások is, kiindulásnak egy sima összesítés is megteszi.

2013. dec. 18. 17:35
 4/6 A kérdező kommentje:
Tehát mi alapján számolja ki, hogy most ebben a kamatperiódusban 71.540 Ft a törlesztőrészlet?
2014. márc. 17. 22:50
 5/6 anonim ***** válasza:

Általában VALAMI+ fix kamatfelárból tevődik össze a kamat.

A "valami" rész változik. Pl gyakori a BUBOR+2,5%.Ekkor fél évente megnézik az aznap aktuális BUBOR-t és az alapján számolják újra a kamatot. a BUBOR pedig a világgazdaság, magyar gazdaság aktuális állapotán múlik.

2014. márc. 18. 06:06
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Most már értem!

Szóval akkor nem tudom magamnak még kb-ra sem kiszámolni, mennyi lesz a tőketartozásom 4 év múlva. Pedig csak kamatot fizetek, semmi kezelési költség, és forinthitelről van szó.

2014. márc. 18. 10:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!