Mi alapján állapítja meg a bank a törlesztőrészletet?
3 évvel ezelőtt vettünk fel hitelt, fél éves kamatperiódussal 10 évre. Csak kamatot fizetünk a tőkén kívül, semmi mást.
Minden fél évben küldenek egy papírt, hogy ennyi a jelenlegi kamat, ennyi lesz a törlesztőnk.
Hogyan tudnám kiszámítani, hogy pl 5 év múlva mennyi lesz a tőketartozásunk?
Azt értem, hogy hogyan számoljak kamatperióduson belül. Azt én is ki tudom számolni, mennyi a tőke, és mennyi a kamat.
De ha veszek egy átlag kamatot, akkor hogyan számoljam ki, mennyi tőketartozásom lesz 5 év múlva?
Az érdekel, mi alapján állapítják meg a következő kamatperiódusra a fizetendő összeget?
Az addig fizetett tőkeösszeget levonják az eredit tőkéből, és csak a hátralevő összegre számolják a kamatot.
Annuitásnál a részlet összege állandó. Változó kamat mellett bonyolultabbak a számítások is, kiindulásnak egy sima összesítés is megteszi.
Általában VALAMI+ fix kamatfelárból tevődik össze a kamat.
A "valami" rész változik. Pl gyakori a BUBOR+2,5%.Ekkor fél évente megnézik az aznap aktuális BUBOR-t és az alapján számolják újra a kamatot. a BUBOR pedig a világgazdaság, magyar gazdaság aktuális állapotán múlik.
Köszönöm! Most már értem!
Szóval akkor nem tudom magamnak még kb-ra sem kiszámolni, mennyi lesz a tőketartozásom 4 év múlva. Pedig csak kamatot fizetek, semmi kezelési költség, és forinthitelről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!