Ha 500 millió forintot a legkedvezőbb kamatszázalékot ígérő bankba lekötném 5 évre, mennyit kamatozna az összeg minden levonást (kezelési költség, stb) figyelembe véve?
5 év alatt 63 187 778 forintot hozna.
A bankmonitor.hu kalkulátorával néztem meg. 5 év, 500 millió forint. 4,8% kamaton, TBSZ-en, tehát nincs kamatadó rajta.
A Gránit Bank egyik betétjéről van szó.
Köszönöm, de... Biztos, hogy ez a legkedvezőbb?
Én hallottam olyat, hogy 7%-ot hoz évente.
Igen, ha egy időgéppel 1 évet visszamegyünk az időben.
A mostani jegybanki alapkamat 3,2%. Csoda hogy egyáltalán létezik még ez a 4,8%-os betét!
Ha megnézed bármelyik közismert magyarországi bank honlapját, látod hogy a betéteik kamatai szerencsés esetben 3-4% körül szóródnak.
A jegybanki alapkamat az, ami kb. belövi, hogy mennyi a hitelek után fizetendő és a betétek után kapandó kamat. A 4,8% a betétek közt most a legkiválóbb magyar ajánlat ebben a környezetben.
Gránit Bank; 4,8%
Ezt nem hallottam valahonnan, hanem egy az összes magyar bankbetétet listázó oldal betétlistáján ez szerepel az 1. helyen. A Gránit Bank honlapján szintén ott van. Nagyobb magyarországi forint betétre vonatkozó kamatot én most nem találtam és úgy gondolom nincs is.
Na igen.
Mert te magadtól számoltad ki, én pedig bíztam a bankmonitor.hu kalkulátorában.
Nem a számolásainkban van a hiba (gondolom, mert a gép számolt helyettem), hanem a módszerben.
Elmagyarázom. Egy dologra kell választ találnod (találnunk), hogy eldöntsük melyik módszer a helyes:
Az 5 év alatt érvényesülnek-e a kamatos kamat szabályai.
Lehet hogy a Gránit Banknál az évi kamat nem kamatozik tovább. Tehát minden év végén a kamatot nem hozzácsapják a tőkéhez, hanem átutalják a számládra. Ezen logika mentén jöhetett ki a 63 millió, a 123 millió helyett.
Hogy a valóságban hogy van, a legegyszerűbben így tudhatod meg:
Megnézed a Gránit Bank honlapján a Gránit Bank telefonszámát és holnap után felhívod őket, vagy bemész személyesen egy fiókjukba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!