Mit ajánlotok egy mostani "takarékoskodónak"?
Sziasztok.
24 éves vagyok,befejeztem iskoláimat ,most kezdtem a ,,nagybetűs" életet,viszont szeretnék már most gondoskodni a "jövőmről".
320,000ft-ot(bruttó) keresek jelenleg marketing tanácsadóként,illetve vállalok fordítási munkákat,s webfejlesztést.
Mindent összevetve 450,000 illetve 500,000Huf közötti keresetem van,de rájöttem a múlthéten,hogy hiába vettem 1 milliós autót az első 3 hónap munkaviszonyaim után,s hiába szórom a pénzt,de így normál életem sose lesz,házam ,tartalékaim egyebek.
Jelenleg szeretnék ebből a(z) ~ 500,000FT-ból kb 300,000/350,0000ft-t mindenhónapban félretenni.
Jelenleg albérletben lakok.
Első nagy lépést megtettem,kisrobogót vettem ,amíg az idő engedi addig használom,hisz a seat 1 havi költségein elgurulgatok vele 3-5 hónapot is.Viszont a lényeg :
Mit gondoltok milyen banki számlát vagy micsodát illene nyitnom amire havonta tehetnék x összeget be?
Nekem az jön be a legjobban, hogy a havi fix költségeimet kifzetem hónap elején (lakhatás, tankolás, kajára félreteszem a pénzt, szórakozásra is egy FIX összeget, stb... Mindent, amire számítok, hogy a hónap végéig ki kell fizetni).
Majd még 15-20e forintot rajtahagyok a folyószámlán váratlan kiadásokra. Marad egy összeg a fizetésemből. Ezt pedig átutalom egy másik megtakarítási számlára, ami rövid (3-6 hónapra) le van kötve. Így azt eszem ágába sincs elköltenem.
Eddig bevált.
A bankcsődtől nem kell tartanod.
Szia!
Először is grat a jó fizuért.Másodszor a fizetésed nem bankszámlára kapod? Érdemes olyan számlacsomagot nyitni ahol beállítjátok hogy legalább nettó 250ezer Ft érkezik minden hónapban a számládra. Az én bankomnál pl ilyen nagyságú munkabérnél nincs számlavezetési díj, ill nagyon alacsony (500ft). Számoljunk havi 300ezer megtakarítással. Szóval keresel mondjuk 500at abból 200at felélsz minden hónapban, marad 300 ami maradhat a számládon nem kell ezért újat nyitni. Én ha ennyi megtakarításom lenne először is életbiztosításba fektetnék mondjuk havi 50et, az éves szinten 600ezer forint, konstrukciófüggő hogy milyen a biztosítás de ha mondjuk 10éves a futamidő akkor ha lejár a 10év akkor kézhesz kapsz 8-10millió forintot, persze ez most nem konkrét szám de egy 24évesnek 10évre ilyen hozamú lehet egy ilyen díjú biztosítás. Másrészt mivel még így is marad 250ezred amit minden hónapba félreraksz, valami alacsony költségekkel járó vállalkozást csinálnék ami passzívan hozná a pénzt a konyhára, és tartanék mondjuk 1 alkalmazottat aki intézne mindent helyettem, így én csak a tőkét adnám és maximum felügyelném a dolgokat. Kis költségen értem azt, hogy mondjuk havi 100.000Ft-ot fektetnél mindebbe, amiből persze több jönne vissza. Példának mondjuk mondanám a külföldről behozott áruk itthoni értékesítését mondjuk elektronikai cuccokat arra mindig van igény.. A saját példámmal élve írtam le ezeket, csak én ezt kicsibe csinálom :) Nekem havi 100 a nettó keresetem, abból 23 az életbiztosítás ami a végére (ha lejár) 35%-os "kamatot" fog hozni zuzammen alles. Autóm motorom jelenleg nincs, szüleimmel élek és havi 20at adok haza a költségekre meg a saját dolgaimat magamnak veszem (ruhák,kaja ilyesmi) persze a kaját csak képletesen értem tehát itthon van mit enni de mikor nem tudok vinni a munkahelyemre meleg ételt itthonról akkor rendelek amit én fizetek. Tehát úgy átlagba megmarad havi 30-40ezer forint ha nem megyek el bulizni vagy ilyesmi.. Nos én ezt a 30-40 (ami neked 250) forgótőkét külföldről behozott elektronikai cuccokba fektetem majd itthon értékesítem, persze ennyi nem lenne elég de mivel ez csak forgótőke ami mindig van, emellett van a tényleges tőke ami kb 150ezer nálam és vagy növekszik vagy csökken ha éppen kicsit többet költök. Általába a legfelsőbb illetve a legalsóbb kategóriát célzom meg mert ezekre van a legnagyobb igény, és van hogy egy cucc legyen mondjuk egy fain mobil ami nekem 70be kerül n(olyankor a tőkém felét elviszi és általába ilyenkor leállok) és mondjuk 110ért el tudom adni, akkor addig amíg el nem megy stagnál az egész dolog mivel kevés a tőkém.. Ha 2 hónapig nem megy el akkor 2hónapig nem veszek semmi újat mivel nem akarom magam lecsontozni, vagy szerzek bár olcsóbb alsóbbrendű kategóriás cuccot amin ugye kevesebb a haszon. Ezt nagyobb tételbe még szebben lehetne művelni :) Érdemes lenne átgondolnod.
Üdv!
Jó ilyen kérdést is olvasni, ahol jó keresetről és a jövő pénzügyi tervezéséről is szó van, gratulálok hozzá!
Konkrétat ide nem írok (a tanácsadáshoz azért ennyinél több adatra van szükségem, amik nem feltétlenül publikusak), annyit viszont igen, hogy ne egy dolg mellett dönts, hanem legyen benne minimális banki betét, lakástakarék estleg, egyösszegű és folyamatos díjú, nem unit linked biztosítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!