Ha valaki pszichiátriai beteg, épp nincs észnél és aláír egy szerződést egy szolgáltatóval, akkor az érvényes?
Ha nincs gondnokság alá helyezve, akkor sajnos érvényes a szerződés, csak hosszadalmas (és költséges) bírósági eljárással lehet esetleg érvényteleníteni...
Szóval, a lényeg : aki nem beszámítható, azt sürgősen gondnokság alá kell helyezni, így aztán bármit ír alá, az nem lesz érvényes!
A szerződések akkor érvényesek általában, ha a "teljes felelősség tudatában" írja alá az illető őket.
Amennyiben a személy vagy annak gyámja tudja igazolni, hogy nem volt felelőssége teljes tudatában az aláíró, akkor a szerződés támadható. FIGYELEM! Ez nem azt jelenti, hogy automatikusan érvénytelen!!! Hanem azt, hogy jogilag támadható, pl.: bíróságon.
Szia!
Velem volt ilyen helyzet, akut pszichózisban voltam, azt sem tudtam, milyen nap van, stb., be is kerültem a pszichiátriára, ahol megkaptam papíron, hogy akut pszichotikus zavarban szenvedtem.
Mégis érvényes volt minden, amit tettem és aláírtam (esetemben banki ügy).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!