Ha Eladom a házamat az én tulajdonom, az élvezet is az én nevemen van és az élettársammal veszünk egy másikat az minden esetben közös lesz?
Milyen élettárs?
Bejegyzett vagy csak összeköltüztünk aztán annak mondjuk?
Ez fontos mert házasságban igen, csak összeköltözve nem.
Az ingatlan annak a tulajdonában van, akinek a nevére be van jegyezve tulajdonjog az ingatlan-nyilvántartásban.
Ha csak az élettársad, és nem tulajdonos az ingatlanban, akkor nem lesz közös, alapból nem örökli utánad.
Ha a házastársad, és nem tulajdonos, akkor sem lesz "közös", alapból nem örökli utánad, de automatikusan jár neki a haszonélvezeti jog, ha Te elhunynál. A haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál.
Válás esetére érdekes a kérdés, mert nem csak a házastárs, hanem az élettárs is jogot tarthat egy-két dologra az ingatlannak kapcsolatban, de azt pontosan nem tudom, hogy jelenleg melyek erre a játékszabályok, és az együttélést mivel, hogyan kell bizonyítani.
Ha nem házasodtok, de ő az önkormányzatnál bejelenti, hogy a te élettársad, akkor 1 év után ha szétmentek kérhet eltartási díjat tőled. Pl. nincs hova mennie, nincs bevétele ez esetben jogilag maradhat a te házadban, a számlák pedig a tieid lesznek :)
Az a lényeg, ha nem hosszú távra tervezel vele, akkor ne engedd hogy az önkormányzatnál lejelentse magát, mint az élettársad. Ha ez megtörtént, akkor pedig te szépen bemászol a sóhivatalba és bejelented vége az élettársi kapcsolatnak, persze ez után még lovagolhatsz rajta esténként, vagy ha fiú vagy akkor a málnáslátogatás javasolt.
"az élvezet is az én nevemen van"
Az est fénypontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!