2011.10. 05-én fektettem be 1 millió forintot. A mai napon a befektetésem 1143870 forintot ér. Ez hány százalékos növekedést jelent?
Nem tudom mit számoltál utolsó, de az éves hozam 9,0383%.
Ezt se egy nagy ördöngősség kiszámolni, egy osztás és egy szorzás. 14,387/581(eltelt napok)*365(1 év).
De képzeld, hallottam kamatos kamatról, közgazdász is vagyok többek között.
Áruld már el, hogy itt miért kéne kamatos kamatot számolni?
Hogy miért? Akkor talán hagyjuk... Remélem nem a gazdasági területen dolgozol...
Inkább válaszold meg, ha a 14.387% az tíz év alatt jött volna össze, akkor is elintézed egy sima osztással? Tehát 1.4387% lenne az éves növekedés? Vagy esetleg mégsem egy egyszerű osztás, és 1,35324711383241865898571241313%?
Vagy ha 100Ft-ot fektetsz évi 10%os növekedéssel be két évre, akkor mennyi pénzed lesz a második év végén? 20%-kal több??! 120Ft?!? Vagy kamatos kamattal számolnál, és 121? Ez általános iskolai matematika... Kérlek!
Attól hogy 1 évre vetítjük a kamatot, nem kell kamatos kamatot számolni.
A kamat mértékéből biztos, hogy nem lekötött betétről van szó. Értékpapírnál, részvénynél stb meg nincs kamatos kamat. A hozam csak akkor realizálódik, mikor lejár a befektetés, vagy eladja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!