Házastárs esetén mit vihet a bank?
Figyelt kérdés
Friss házasok vagyunk. Férjemnek van egy nagyobb összegű tartozása,amit nem tudott visszafizetni. Kocsi hitelre van,a ház,minden,az én nevemen.
Hogyan tudják behajtani? Csak a fizetése levonásával? És ha kimegy külföldre? Az ottani fizetéséhez is hozzá tudnak nyúlni?
2009. szept. 27. 14:40
1/13 anonim válasza:
Ha a tartozás a házasság előtt keletkezett a házastárs nem felelős érte, így rajta nem hajthatják be, viszont az adós bejelentett lakcímén elrendelhetnek foglalást árverést az ADÓS ingó vagyontárgyaira. Ez esetben a vele egy háztartásban élőknek kell bizonyítani hogy mely vagyontárgy nem az adósé. Gyakorlatban ez úgy megy hogy a végrehajtó mindent foglal amiről feltételezi hogy az adósé, hacsak a helyszínen nem lehet bizonyítani az ellenkezőjét. Ha olyat foglal amiről később bizonyíthatóan kiderül hogy nem az adósé bíróságon keresztül lehet kivonatni a végrehajtás alól. A fizetéséből természetesen vonhatnak (33% illetve 50%) Ez igaz a külföldi fizetésre is, ha az adott országgal van Magyarországnak végrehajtási egyezménye. Márpedig az EU-ban mindenkivel van az tuti meg a legtöbb Európai országgal is. Ilyen esetben a helyi hatóságok úgy hajtják végre a bírósági ítéletet mintha ott hozták volna meg. Sajnos ez van.
2/13 anonim válasza:
Jah, még valami, majdnem elfelejtettem... az hogy a kocsi hitelre van nem jelent semmit, ha a férjed nevén van, foglalják. Kivéve ha lízingelt, de ha "sima" kölcsönnel megvett akkor "viszik". A gond az hogy ilyenkor az autóhitel is megszűnik, mivel nincs meg a hitelre a fedezet (maga az autó). Ez azt jelenti hogy az autót finanszírozó egy összegben követeli a fennmaradó tartozást. Tehát ilyen esetben nagyon nagy a baj.
3/13 A kérdező kommentje:
És köteles vagyok beengedni a saját házamba a végrehajtót??? Ugye nem gondolják,hogy a saját házamból visznek mindent,amit érnek???
2009. szept. 28. 20:00
4/13 anonim válasza:
Előbbi vagyok. Sajnos igen, kötelező beengedned a végrehajtót mivel bírósági végzést hajt végre és ha ellen állsz rendőrökkel megy vissza, akik akár be is hatolhatnak a házba. Ha nem vagytok otthon felnyithatják az ingatlant, mivel az adós oda van bejelentve. Nem akadályozhatod a bírósági végzés végrehajtását. Nem is éri meg mert akkor ezt jegyző könyvbe veszik és így nem kérelmezheted esetlegesen a végrehajtás felfüggesztését. (szociális rászorultságra vagy másra hivatkozva ezt meg lehet tenni ha a végrehajtóval együtt működsz és a bíróság az indítványod elfogadja) A végrehajtó "csak" azt viszi amiről feltételezi hogy az adósé, gyakorlatban mindent amiről nem lehet bebizonyítani hogy nem másé. Mondjuk a végrehajtók nem igazán kedvelik a ingó vagyon foglalást mert nehéz elárverezni és igazából nem visz előre. ( hacsak nem nagy értékű műszaki cucc vagy autó) tehát marad az inkaszó a bankszámlán illetve a fizetési letiltás.
5/13 anonim válasza:
Még valami... azért elkerülhető ez a helyzet, tehát van megoldás. meg kell próbálni alkudni a részletfizetésről (végrehajtóval is lehet), ha még nem mondták fel a kölcsön szerződést még több megoldás lehetséges. Csak nem tudom hol tart az ügy. Ha viszont már végrehajtás alatt van a következőt találtam egy jogi fórumon: "A vht. vonatkozó szakasza alapján, lehet kérni pl. anyagi helyzetre való tekintettel (itt siránkozni kell a beadványban és csatolni pl. kisgyermek születési anyakönyvi kivonatát és hivatkozni, annak eltartására, beteg édesanya zárójelentésének csatolásával, annak kiegészítő ellátására lehet hivatkozni. Kft. üzletrészre irányuló végrehajtás esetén a egyedüli megélhetési forrásra kell hivatkozni, egy szívhez szóló beadványban. "Persze a kölcsönt vissza kell így is adni de időt nyertek. Remélem sikerült így valamit segíteni
6/13 anonim válasza:
jah és még valami kimaradt az említetett paragrafus: "Kérni kellene a végrehajtás felfüggesztését, a vht. tv. 48 § -a alapján (a szükséges) mellékletekkel együtt és ezzel egy időben egyezkedni kellene a végrehajtóval pl. egy részlettörlesztés tárgyában."
7/13 A kérdező kommentje:
Felmondták a szerződést,átvette egy behajtó cég. Részletfizetést is ajánlottak,de csak abban az esetben,ha a hitel bizonyos százalékát befizeti,de hát miből... :(
2009. szept. 30. 19:42
8/13 anonim válasza:
Előzőek vagyok. Na hát igen, sajnos ehhez is pénz kell.. a behajtó cég még mondjuk nem végrehajtó. Sajnos az a helyzet hogy most ott a tart a dolog hogy a behajtó még rátett az eredeti tartozásra egy behajtási költséget. Számoljatok azzal hogy erre még rájöhet a végrehajtási és a per költség is. Sajnos nagyon megnövelheti az eredeti tartozást akár 2-3 szorosára is. Nem tudom hogy mekkora összegről van szó jelenleg, de valahonnét elő kell teremteni a pénzt ami a részletfizetéshez kell mert különben baj lesz. milliós nagyságrendű tartozás törlesztése nagyon sokáig tart, és ne feledd jöhet még olyan hogy esetleg a párod örököl vagy nagyobb vagyont szerez. Ez esetben az úszik .. Barátok , család nem tud segíteni?
9/13 anonim válasza:
Az a baj hogy ilyenkor az ember már BAR listára kerül onnét pedig nem igen lehet mondjuk egy másik kölcsönt felvéve áthidalni a problémát. Mondjuk ebből is könnyen lehet adós csapda, hitelhalmozás, de ha baj van meggondolandó.
10/13 A kérdező kommentje:
Már Bar listás,ráadásul az élet úgy hozta,hogy több részről,helyről is feltették...
Megkeresünk egy ügyvédet azt hiszem,akit jól ismerünk,ő biztos elmondja a kiskapukat... Nem szeretném,ha a végrehajtó besétálna a házamba és minden tárgyat lefoglalna,amiről azt feltételezi,hogy a férjemé...
Te honnan tudsz erről ennyi mindent?
2009. okt. 1. 08:33
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!