Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » A bárlista mennyi idő után...

A bárlista mennyi idő után évül el? Vagy hogy van ez az egész?

Figyelt kérdés
2013. febr. 11. 15:02
 1/6 anonim ***** válasza:

"az adós tartozásának megszűnését követően öt évig tartják nyilván"

[link]

2013. febr. 11. 15:06
 2/6 anonim ***** válasza:
75%

Ha kifizetted a tartozásod, akkor kérvényezni kell, az adott banktól, vagy attól aki rátett, hogy szedjenek le. Ha jól emlékszem.

Feljutni oda könnyű, lejönni már nem annyira.

De előbb rendezni kell az adósságot.

2013. febr. 11. 15:07
 3/6 anonim válasza:

" Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) - régebbi nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) - egy olyan negatív adóslista, melyet a pénzintézetek közösen tartanak fenn, hogy kiszűrjék a megbízhatatlan adósokat, valamint azokat, akik csalást vagy bűncselekményt követnek el a pénzintézetek kárára. Ehhez a listához az összes pénzintézet hozzáfér, mivel mindegyikük alapvető érdeke, hogy hiteligénylésnél az összes szereplő státuszát megvizsgálják a KHR-ben.

Amennyiben szerepelsz a KHR listán, tudnod kell, hogy a hitelfelvételednek a folyamata nagyon megnehezül, még akkor is, ha csak zálogkötelezettként szerepelsz az ügyletben. Ha mégis pozitívan ítéli meg a bank az igénylést, általában akkor is csak kedvezőtlenebb feltételekkel nyújt hitelt.

A következő okokból kerülhetsz fel a KHR listára:

Azaz, ha valamely pénzintézettől felvett hiteledet nem törleszted megfelelően, és 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van.

A hitel összes, adóssal azonos jogú szereplője (kezes, adóstárs) szintén felkerülhet a KHR-re a zálogkötelezett kivételével, mivel ő csak a felajánlott fedezetével (pl. ingatlan) felel a tartozásért.

A bankok különböző feltételeket támasztanak a KHR listán szereplőkkel szemben, attól függően, hogy te, mint potenciális adós milyen státusszal rendelkezel:

Aktív státuszú vagy, ha 90 napot meghaladó, a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van. Aktív KHR listásoknak egyik pénzintézet sem nyújt hitelt. Addig maradsz aktív, ameddig:

a teljes tartozásod ki nem fizeted,

vagy a pénzintézet érvényesíti követelését a fedezeten (elárverezés),

a szerződés átütemezése megtörténik (pl. futamidő hosszabbítása, törlesztés módjának megváltoztatása).

Akkor kerülsz passzív státuszba, ha aktív voltál, de tartozásodat kiegyenlítetted, vagy a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitelszerződést átütemezte. Ebben a státuszban maximum egy évig maradsz, aztán törölnek a KHR listáról. Passzív státuszúakat némely bank elfogad zálogkötelezettként, de ilyenkor általában kevesebb hitelt ad és azt is drágábban.

A behajthatatlan tartozások (melyeket például a bank már leírt) továbbra is 5 évig maradnak a rendszerben!"

Ebből szerintem megérted. Régen 5 év volt, most már csak 1 év(miután kifizetted a tartozásodat).

Én is voltam már "BAR"-os, amint megtudtam, hogy "feltettek" a listára, ki is fizettem hamarosan, de akkor még 5 évig fent maradtam. Mikor lejárt ez az idő, bementem az OTP-be (mert ők raktak fel)és kértem, mondják meg, szerepelek e a listán, belenéztek a gépbe-rendszerbe és közölték, nem vagyok rajta. 5 perc volt. Akkor még úgy volt, hogy 1 ember 1 évben egyszer díjmentesen kérelmezheti a tájékoztatást (hogy fent van e és miért). Nekem semmit nem kellett kitölteni, aláírni....stb. Bementem, kérdeztem, válaszoltak.

Remélem tudtam segíteni.

2013. febr. 16. 15:59
 4/6 anonim válasza:
51%
Jópár éve volt...autóhitelt törlesztettunk,minden hónapban pontosan határidőre átutaltuk az összeget!!Egyszer valami oknal fogva kiderült,hogy BAR listán vagyunk...a hitelt nyújtó MKB bank jóvoltából.Az történt, hogy egy alkalommal az online utalásnál a két utolsó számjegyet véletlenül felcseréltem és kb 30 ft-tal kevesebbet utaltam. Érdeklődésemre elmondták,hogy ha akár egy forint 30 napon túli tartozásom van,felkerülhetek! Elég kellemetlenül érintett,de leszedtek..
2013. febr. 17. 07:20
 5/6 anonim válasza:
5 év az elévülés. Én is BAR listás vagyok. :/
2013. febr. 17. 11:35
 6/6 anonim ***** válasza:

07:20!

Tudom, hogy divat a bankokat utálni, de leírásod alapján nem az MKB bank rontotta el az átutalást, hanem te. Persze, figyelmeztethetett volna (amit kell is, mielőtt BAR listára tenne), de még így is rendesek voltak, hogy leszedtek.

2013. febr. 17. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!