Angliából Iphone, olcsón, kedvezményekkel. "megbízható partnertől", westen unionon keresztül! Csalás! A kérdés részben tájékoztatás hogy mások ne essenek ebbe a csapdába, valamint hogy van-e itt olyan ember aki ezt az utat végigjárta?
Szóval maga történet. Megtörtént, szerencsére nem velem hanem egy jóbaráttal akinek próbálok segíteni...
Na szóval: Jófogáson és apródon hirdet egy illető, nagyon jó árakkal kecsegtet.
Iphone 5 öt hirdet, ha 2db ot veszek akkor kapok "ingyen" egy 4s-t. Mindent lebeszéltünk vele (főleg én segítettem neki mert az illető angol). Angliában él, állítása szerint ebből (mint kiderült valóban csak épp más formában). Nagyon készséges, segít mindenben, leír mindent hogy mit és hogy kell csinálni. Először mailben, de van fent skype és msn nickje is. Skype-on beszéltünk vele, természetesen csak írt, hang vagy videóbeszélgetést elutasította. 1800$-t kellett kiutalni neki de ebbe nem mentünk bele... Aztán jött a megváltásnak tűnő ajánlat, hogy egy kint élő rokonnak, barátnak, ismerős nevére küldjük ki a pénzt, és mikor a csomag megérkezett mi bemegyünk a western union hoz és átírjuk a címzett nevét az ő nevére, hogy ő is fel tudja venni a pénzt...
A barátom a pénzt befizette, és elküldte neki a bescannelt változatot a feladási bizonylatról.
Ekkor egy dologra hívtam fel a barátom figyelmét: Vagy a 10 jegyű tranzakciós számot takarja ki, vagy a címzettet, de a címzett a logikusabb mert úgy is megváltoztatja az "eladó" nevére. Sajnos ezt nem tette meg és itt követte el az első, ám legnagyobb hibát. Ez múlthét csütörtökön történt. Én pénteken elovastam pár hasonló történetet és megtudtam hogy egy hamis papírral bármikor fel tudják venni a pénzt, mert tudnak mindent ami a pénzfelvételhez szükséges... Rögtön telefonáltam is neki, de ő "megnyugtatott" hogy nem lehet semmi gond mert a WU-ban ezt meg azt mondták... Kb 10 percig győzködtem eredménytelenül.
Aztán még péntek este beszélt az "eladóval" Skypon (persze csak chat formában) hogy a van egy kis probléma és ugyanezzel a módszerrel ki kéne küldeni még 1000$-t. Ekkor már kezdett bűzleni a dolog és mondtam neki hogy minél hamarabb be kell menni a Western union- ba és visszahívni vagy befagyasztani a tranzakciót.. (ezen a téren nem vagyunk tapasztaltak nem tudtuk hogy ilyenkor mit lehet csinálni).
Szombaton este sikerült bemenni, és kiderült hogy XY rokonja felvette a pénzt főleg úgy hogy még magáról az pénzküldésről sem tudott...
Ekkor gó rendőrség, felvették a jegyzőkönyvet, ma kell még bemennie, meg azt mondták hogy tájékoztatják az Interpol-t mert hogy 170 000 magyar forint feletti csalás után kezdenek el nyomozni...
Nem tudom hogy van e remény, mit várhatunk a hatóságoktól, csak azt tudom hogy ez most a barátomat teljesen padlóra küldte...
Rendőrségen még annyit mondtak hogy tartsuk vele a kapcsolatot, hogy nehogy felszívódjon (pl hogy gyűjti az 1000$-t vagy valami...)
Én is felvettem skypra, persze kamu adatokkal, nekem 10 iphone 5 re meg 2 macbook pro ra készségsen írt 10100$-t
próbálom húzni az ídőt hogy a hatóságok el tudjanak indulni...
Csinálok még pár kamu skypot, msn-t mail-címet , mert ha van sejti hogy ebből még lehet pénz nemfog felszívódni...
Esetleg van itt olyan aki hasonló cipőben jár/járt?
Aki végigjárta ezt az utat hova jutott? Lehet reménykedni hogy az a közel 400 ezer forinttal még találkozik?
Köszönöm a válaszokat előre is
Akkor az a pár tanács amit "adtam magamnak" értelmetlen lenne, azzal is tisztában vagyok hogy névtelen maradok, de mint korábban írtam valóban egy barátomnak szeretnék segíteni..., ha nem így lenne nem ezt írnám...
Az ügyben eddig nincs előre haladás, 1 hete beszéltünk a WU val és a rendőrséggel is..., azóta semmi..
Ezzel nem vidítalak fel (sőt ellenkezőleg), de eszembe jutott egy valós történet arról, hogy mennyire törődnek az ilyesmivel (legalábbis Magyarországon).
A postás kézbesítette volna a nyugdíjat egy rokonomnak, de mivel senkit sem talált otthon, így bedobott egy értesítőt a postaládájába. Ezt valami csöves kiszedte onnan, hamisított hozzá egy megbízást, és megpróbálta felvenni a pénzt a postán. Azonban nem járt sikerrel, mert ott gyanút fogtak a megbízás eredetiségével kapcsolatban, azonban eszükbe sem jutott várakoztatni vagy feltartóztatni az illetőt és rendőrt hívni (pedig egy nagyobb postán történt, ahol biztonsági őrök is vannak). Tehát hiába bukott le a fószer, egész egyszerűen elsétálhatott!
Hát igazából nem is a magyar hatóságokban bízunk hanem inkább a nemzetközi vagy angliai :D
Még mindig semmi fejlemény az üggyel kapcsolatban, de majd ha lesz valami akkor megírom, illetve írok róla egy blogot cikket, topikot, pár oldalon hogy más is tudjon róla , és nehogy elkövessék ugyanazt a hibát...
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, esetleg még várom olyan emberek történetét akik már jártak így, vagy hasonlóan. Illetve mindenki kap egy (Y) jelet hogy vette a fáradtságot és érdekfeszítően fontos mondanivalóval rendelkezett és ezt meg is osztotta a nagyérdeművel :D
6 éve nincs előrelépés ugyanígy az akkori sláger telefonok ügyében 5 db Nokia N96, 1 ajándék, elég kettőt fizetni előre Western Union-on. Aztán persze nem lett elég, meg szabadságra mentem, meg stb. Végül a csomagszám megjött, de a csomag nem került átvételre soha. Magyar hatóság tehetetlen, én voltam a hülye, sajnos, bár gyanútlan voltam, mert nemzetközi nagyker oldalról rendeletem, ahonnan sok minden mást, is közvetlen gyártóktól, vagy Master disztribútortól.
Angliai magyar nagykövetséget nem érdekled, magyar rendőröknek hiteles fordítás kellene minimum, az összes mailről, ügyvédet fogadhattok kint vagy itthon eu jogban jártast kiküldetéssel,ami alapból többe van, mint amit perelnél.Már ha van kin?! Mert egy ltd. kint egy 16 éves kamasz is csinálhat, órák alatt és kb ennyiből tarthat megszüntetni is, vagy épp mivel korlátolt felelősségű, így esetleg beállhatsz a sor végére,mint károsult.
Mi annyit tudtunk elérni, hogy kitiltották pár export-import oldalról. Okosabbak lettünk, ahogy a rendőrök is mondták.. nyeljük le ezt a békát,tanulópénzként, mert van aki megkapta az első mintadarabos szállítmányt, majd a következőnél már nagyobb mennyiséget kért és 3 milliót utalt, amire már nem jött semmi. Azzal sem tudtak mit kezdeni, mivel a cég már megszűnt mire elindult volna a nyomozás.
Szóval, üzletben csak leinformálható valós cégnek banktransferrel!
A többi kamu...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!