Angliából Iphone, olcsón, kedvezményekkel. "megbízható partnertől", westen unionon keresztül! Csalás! A kérdés részben tájékoztatás hogy mások ne essenek ebbe a csapdába, valamint hogy van-e itt olyan ember aki ezt az utat végigjárta?
Szóval maga történet. Megtörtént, szerencsére nem velem hanem egy jóbaráttal akinek próbálok segíteni...
Na szóval: Jófogáson és apródon hirdet egy illető, nagyon jó árakkal kecsegtet.
Iphone 5 öt hirdet, ha 2db ot veszek akkor kapok "ingyen" egy 4s-t. Mindent lebeszéltünk vele (főleg én segítettem neki mert az illető angol). Angliában él, állítása szerint ebből (mint kiderült valóban csak épp más formában). Nagyon készséges, segít mindenben, leír mindent hogy mit és hogy kell csinálni. Először mailben, de van fent skype és msn nickje is. Skype-on beszéltünk vele, természetesen csak írt, hang vagy videóbeszélgetést elutasította. 1800$-t kellett kiutalni neki de ebbe nem mentünk bele... Aztán jött a megváltásnak tűnő ajánlat, hogy egy kint élő rokonnak, barátnak, ismerős nevére küldjük ki a pénzt, és mikor a csomag megérkezett mi bemegyünk a western union hoz és átírjuk a címzett nevét az ő nevére, hogy ő is fel tudja venni a pénzt...
A barátom a pénzt befizette, és elküldte neki a bescannelt változatot a feladási bizonylatról.
Ekkor egy dologra hívtam fel a barátom figyelmét: Vagy a 10 jegyű tranzakciós számot takarja ki, vagy a címzettet, de a címzett a logikusabb mert úgy is megváltoztatja az "eladó" nevére. Sajnos ezt nem tette meg és itt követte el az első, ám legnagyobb hibát. Ez múlthét csütörtökön történt. Én pénteken elovastam pár hasonló történetet és megtudtam hogy egy hamis papírral bármikor fel tudják venni a pénzt, mert tudnak mindent ami a pénzfelvételhez szükséges... Rögtön telefonáltam is neki, de ő "megnyugtatott" hogy nem lehet semmi gond mert a WU-ban ezt meg azt mondták... Kb 10 percig győzködtem eredménytelenül.
Aztán még péntek este beszélt az "eladóval" Skypon (persze csak chat formában) hogy a van egy kis probléma és ugyanezzel a módszerrel ki kéne küldeni még 1000$-t. Ekkor már kezdett bűzleni a dolog és mondtam neki hogy minél hamarabb be kell menni a Western union- ba és visszahívni vagy befagyasztani a tranzakciót.. (ezen a téren nem vagyunk tapasztaltak nem tudtuk hogy ilyenkor mit lehet csinálni).
Szombaton este sikerült bemenni, és kiderült hogy XY rokonja felvette a pénzt főleg úgy hogy még magáról az pénzküldésről sem tudott...
Ekkor gó rendőrség, felvették a jegyzőkönyvet, ma kell még bemennie, meg azt mondták hogy tájékoztatják az Interpol-t mert hogy 170 000 magyar forint feletti csalás után kezdenek el nyomozni...
Nem tudom hogy van e remény, mit várhatunk a hatóságoktól, csak azt tudom hogy ez most a barátomat teljesen padlóra küldte...
Rendőrségen még annyit mondtak hogy tartsuk vele a kapcsolatot, hogy nehogy felszívódjon (pl hogy gyűjti az 1000$-t vagy valami...)
Én is felvettem skypra, persze kamu adatokkal, nekem 10 iphone 5 re meg 2 macbook pro ra készségsen írt 10100$-t
próbálom húzni az ídőt hogy a hatóságok el tudjanak indulni...
Csinálok még pár kamu skypot, msn-t mail-címet , mert ha van sejti hogy ebből még lehet pénz nemfog felszívódni...
Esetleg van itt olyan aki hasonló cipőben jár/járt?
Aki végigjárta ezt az utat hova jutott? Lehet reménykedni hogy az a közel 400 ezer forinttal még találkozik?
Köszönöm a válaszokat előre is
Esetleg érdemes lenne felvenni a kapcsolatot. Uk rendőrséggel?
Ha valóban a UK ban van az "eladó"
Szerintem meg pont az UK ban vannak, mert ahhoz hogy felvegyék a pénzt volt egy éjszakájuk okmányt hamisítani... és utazással együtt nem hinném hogy kivitelezhető... Viszont UK-s telefonszámmal is rendelkezik, mikor már bűzlött a dolog az én rokonom (aki kint tanul és melózik) felhívta mint vásárló... bár személyes átvételt lehetőségét elvetette, ezt most vagy azért mert egyértelműen csalás, mint kiderült , vagy mert nem is tartózkodnak az országban... De akkor ki vette fel a pénzt...
Rendőrség már tájékoztatta a pesti WU-t most jelenleg a felvételre várunk...
Nem tudni hogy kint mik a biztonsági előírások, de arra gondoltunk a haverommal, hogy mivel én is beszéltem vele (mármint a csalóval) lebeszéltem vele a hétfői "utalást"
Na már most ha kint is ilyen biztonsági ajtók vannak ,akkor gondolom rablás esetén azok záródnak...
Szerintem az lenne a legésszerűbb lépés, hogy én lebeszélem vele az utalást, itthon csinálok egy hamisított bizonylatot ami természetesen a kint élő rokonom nevére szól ahogy megbeszéltük (de persze egy általam kreált név lesz), Innen már csak annyit kéne tennie a vagy a rendőrségnek, vagy az interpol-nak (akinek a hatásköre) hogy küld egy körlevelet hogy ha valaki az általam kreált névvel és adatokkal MTCN számmal pénzt szeretne kivenni, akkor azonnal ajtó bezár, és hatóságok értesítése...
Innen szerintem nyert ügyünk lenne, csak nem hiszem hogy túlságosan foglalkozni fognak az üggyel.... :S Sajnos
No meg IP cím alapján le lehetne csekkolni.. Bár nagy valószínűsége hogy valami nyilvános helyen netezik vagy Wifin lopja vagy valami... Legalábbis én ha ilyen beállítottságú lennék így csinálnám...
Viszont az is könnyen lehet hogy úgy működnek mint Nigériában... mert azért 1 időben válaszolni annyi embernek fizikailag lehetetlen... Vagy az is lehet hogy egy program, mert 90% hasonlóság van a haverommal és a velem folytatott beszélgetésében...
Mindenesetre meglátjuk mi fog kisülni ebből az egészből, de majd mindenképpen megírom a végkifejletet..
Addig is a kis történetünket kiírom még pár helyre hogy legalább más okuljon a hibánkból...
" ha valaki az általam kreált névvel és adatokkal MTCN számmal pénzt szeretne kivenni, akkor azonnal ajtó bezár, és hatóságok értesítése... "
Mondd csak, te hol élsz? Ez nem egy hollywoodi akciófilm, ez a való élet.
Ha meg akarnák találni a hatóság emberei a csávót kb. 3 percbe tellene. De hidd már el, hogy nem is akarnak vele foglalkozni.
Hát elég szomorú hogy nem így van... Úgy értem igazad van... sajnos...
De azért reménykedni még szabad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!