Melyik állampapír fajta éri meg a legjobban?
20.000Ft-ot szánok rá havonta, postán keresztül intézem.
Vásárláskor névre írják, bizonylatot kapok róla amit lejáratkor tudok beváltani? Mi van akkor ha nem váltom be, tovább fizethetem? És ha nem tudom addig fizetni ameddig szólna? Prémium állampapírt néztem, 9,5%-os kamatot írnak de nem fix. Jobban megéri fixet választani? Időtávban legalább 1 évre kellene, munkahelyet sose lehet tudni mi adódik.
Attól is függ például, mikor kell a pénz.
Ingyenesen tudsz számlát nyitni az állampapírodnak a Magyar Államkincstárnál, szerintem használd ki.
Ezért nem kell tovább fizetni. Amit egyszer megvettél, utána arra kapsz kamatot, majd a visszaváltásakor (legkésőbb 2017 március, mert akkor jár le és akkor automatikusan visszakapod a pénzt) a vételárat is visszakapod. A kamatot meg eldöntheted, hogy visszaforgatod, vagy felveszed.
9,5, ami ugye infláció +4% bónusz kamat. Idén az infláció 3,5-4,5% körül lesz (legalábbis ami szerint ennek a kamatát számítják), szóval a következő kamatperiódusra minimum 7,7%-ra csökken a kamat. Vagy ennél kicsivel magasabb lesz, max. 8,5. Szerintem még így is megéri.
Tudod ugye, hogy eladni állampapírt mindig csak a vételár 98%-áért tudsz (plusz a márciustól kezdve felhalmozott kamatokkal), kivéve a 2017-es lejáratkor, amikor mindent visszakapsz.
Ennek még sokkal-sokkal jobban járj utána az államkincstár oldalán és független oldalakon, mert a kérdésből úgy látszik, hogy jó pár dologgal nem vagy tisztában teljesen, vagy másról pedig nem is hallottál (pl. ha TBSZ számlára teszed év végén az idén felhalmozott pénzt, akkor 3-5 évek múlva kevesebb vagy semmi a kamatadó, stb.)
Kezdőnek egy kis adalék:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!