Nagy dillema. Szerintetek mi lehet a megoldás? Meddig csináljuk még ezt?
én elzavarnám a francba. ha beteszi a házba a lábát, akkor rendőrt hívnék rá.
felvenném valami diktafonnal a beszélgetéseket, mert gyanús nekem, hogy amit művel az egy ponttól bűncselekménynek minősül. biztosan nem fizetnék egy fillérrel se többet, mint ami a szerződésben áll. az 58ezer felét se. amikor eladta a házat, neki ezzel kalkulálni kellett, az hogy ő valakitől kölcsönt vett fel. egyébként magánszemélytől nem vehet fel kölcsön kamatra jogilag...
köszi :)
akkor nekünk a teendők az hogy minél hamarabb letenni nekik az összeget amivel még tartozunk, ha kell ügyvédnél letétben, és ő meg kapadozhat ahogy akar?
"egyébként magánszemélytől nem vehet fel kölcsön kamatra jogilag.."
Ezt felejtsd el, úgy hülyeség, ahogy van.
Egyszerűen arról van szó, hogy üzleti vállalkozásként csak bankok hitelezhetnek.
Azt semmi nem tiltja, hogy magánszemélyek kölcsönadjanak egymásnak alkalmanként nem uzsorakamatra.
Hát az nyilván uzsora. A jegybanki alapkamat az 6%.
De én csak azt mondtam, hogy az hülyeség, hogy magánszemély nem adhat kölcsön kamatra. Nyilván adhat méltányos kamatra ( ami egyébként lehet több is, mint a jegybanki alapkamat, a bíróság dönti el vita esetén, hogy uzsora-e).
A Ptk-ban is olyan megfogalmazások vannak a kölcsönszerződésnél, hogy "ha pénzintézet a hitelező..."
Ebből is következik, hogy lehet más is. Mint ahogy mindig is lehetett, amióta világ a világ.
Csak éppen "nagyüzemben", üzleti vállalkozásként nem adhatsz kölcsön másnak, mert azt csak hitelintézetek tehetik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!