Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Kinek van több joga? A haszoné...

Kinek van több joga? A haszonélvezőnek v a tulajnak?

Figyelt kérdés
van egy házam én vagyok a tulaj, és van 2 haszonélvező. az egyik fel vett 2 helyről hitelt és nem akar fizetni. ráterhelhetik a házra? és elvihetik?
2012. nov. 24. 17:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem több joga van egy haszonélvezőnek, hanem más jogai vannak, mint a tulajdonosnak.

Pl:

A holtig tartó haszonélvező pl benne lakhat az ingatlanban, vagy akár bérbe is adhatja azt, sőt még azt is megteheti, hogy a tulajdonost nem engedi be, de az ingatlant nem adhatja el. Nem terheltetheti meg az ingatlant jelzáloggal a tulajdonos beleegyezése nélkül. Ha meghal, a haszonélvezeti joga nem öröklődik. A tartozása nem terhelhető az ingatlanra, mert nem ő a tulajdonos.

Egy tulajdonos a haszonélvező engedélye nélkül is eladhatja a tulajdonjogát, de ez nem változtat azon, hogy a haszonélvező élete végéig benne maradhat az ingatlanban. A tulajdonos sem tud hitelt terheltetni az ingatlanra a haszonélvező engedélye nélkül, viszont egy tulajdonos tartozását már ráterhelhetik az ingatlanra akkor is, ha haszonélvező lakik benne. Ha a tulajdonos meghal, a tulajdonjoga öröklődik.

2012. nov. 24. 18:12
 12/15 anonim ***** válasza:
89%
Az ingatlan feletti rendelkezési jog a tulajdonost illeti meg, ő adhatja el, terhelheti meg stb.
2012. nov. 24. 18:19
 13/15 anonim ***** válasza:
Annyi a lényeg, hogy a haszonélvezeti jog nem elidegeníthető, ennek következtében végre sem hajtható. Így nincs miért félteni az ingatlant.
2012. nov. 24. 19:20
 14/15 anonim ***** válasza:
77%
12-es vagyok, remélem, akik lepontoztak - csakúgy mint én -, elvégezték a jogi egyetemet..
2012. nov. 24. 19:55
 15/15 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a válaszokat! :) 12es, örülök h egy szaki is válaszolt :)
2012. nov. 25. 20:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!