Lehet ekkora különbség az MNB és a kereskedelmi banki árfolyam között?
3 éve kötött jelzáloghitel lakásra.
A forintban felvett összeget elosztottam a szerződésben szereplő € összegével.
Legnagyobb meglepetésemre 246 Ft jött ki. Azonban AZNAP (MNB archívum) az € középárfolyama 276 Ft volt.
Ez lehetséges, vagy valami gond van a szerződés körül?
A szerződésben általában nem a ténylegesen folyósított összeget, hanem annál többet tüntetnek fel.
Ennek oka, hogy a szerződéskötést néhány nappal követi a folyósítás, miután a szerződés be lett adva a Földhivatalhoz, és ennyire felkészülnek az esetleges árfolyamingadozásra.
Természetesen a folyósításkor már csak annyit számolnak fel, amennyit ténylegesen kifizetnek forintban, és csak annyi devizát kell törlesztened. A bank honlapján meg tudod nézni, hogy aznap mennyi volt a számlakonverziós vételi árfolyam a banknál.
Nem találtam a honlapjukon :(
KH bank és 2009 június 29 a zálogszerződés dátuma.
De akkor sem értem, hogy miként lehet ennyivel több az euro összege (mint felvett hitelösszeg)? Forintban stimmel, de átváltva euroban kevésbé.
Ha neadjisten a bank archívumában is más van, akkor mi a teendő?
Jól írta az előző hozzászóló, a Kölcsön és Zálogszerződésben azért van deviza alapú hitelek esetében több beleírva, mint a tényleges hitelösszeg, hogy a folyósítás napján egy esetleges árfolyam növekedés ne okozzon problémát pl egy adásvételnél.
A folyósítás napján kiállított értesítőben volt a ténylegesen kifolyósított hitelösszeg euróban, de szerintem az első éves értesítő levélben is megtalálhatod.
EUR
1
vétel
274,93
közép
276,03
eladás
277,13
MNB
276,36
Aznap a bank ezen árfolyam alapján folyósított. 274,93-mal el kell osztani a folyósított forintösszeget, és a tőketartozás kezdeti értéke annyi kell legyen, amit valamilyen tájékoztatólevélben meg is lehet nézni.
Köszönöm, megnéztem, 273 volt a folyósítás napján.
Viszont a papír, amit találtam a folyósításról (ahol az ügyvéd a kedvezményezett az ügyvédi letét miatt, tehát egy összegben neki utalták át az X M Ft-ot) és ott kizárólag forintban van megadva az összeg.
A banktól, ha személyesen bemegyek (feltételezve, hogy van még dokumentum, amit esetleg én vesztettem el), milyen papírt kérjek, amin szerepel a folyósítás időpontjában euroban is az összeg?
Jól gondolom, hogy kérésre a bank köteles minden, a hitelhez kapcsolódó dokumentumot kiadni?
Szeretném látni, hogy mennyi volt felvételnél a tőke, illetve mennyi most a tőketartozás.
(Nincs fizetési gond, csak gondolkozunk előtörlesztésen és szeretnék képben lenni mindennel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!