Érdemes pénzt lekötni havi 10-20 ezresével? és ha igen mennyi időre?
Én Fundamentába teszek el havi 20 ezret. E mellé kapok évente 72 000 Ft állami támogatást, plusz 3 % betéti kamatot is, ami a 72 is és a 240-re is jár. 5 év múlva jár le a 8 éves szerződésem, akkor betörlesztem a hitelembe. Ezzel 2 millió Ft-ot spórolok és 12 évvel kevesebb ideig fizetem a hitelemet. Amikor lejár a szerződésem, eldönthetem, hogy felveszem-e a hozzá járó kedvezményes hitelt is, vagy csak a megtakarítást. Mivel bővül a család, lehet, hogy akkorra lehetőségünk lesz a lakást is bővíteni, ahhoz is jól jöhet majd. (Összesen 5 260 000 Ft, amiből kb. 2,7 M a megtakarítás) Nekem ez nagyon megéri, sőt állami garancia van rá. Mivel még régebben kötöttem a szerződést és 8 évre, a megtakarítási részt bármire felhasználhatom, nem csak lakás célra.
Szerintem ennyi pénzt csak úgy kamatokra lekötni nem annyira szuper, de mindenképp jó, ha tudsz takarékoskodni és bármilyen kamat jobb, mintha elköltenéd valami nélkülözhető dologra. Ha van mellé célod is, még jobb! Egyszóval, az én válaszom: érdemes!
Én vagyok az előző.
A tanácsom lemaradt: szánj rá néhány órát, járd végig a környezetedben lévő bankokat, és ahol a legszimpatikusabbak az ügyintézők, oda tedd a pénzed. Vagy nézd végig az ismerőseidet, hátha van közöttük bankos, vagy ismer valakit.
Nekem is rosszak a tapasztalataim általánosságban, bár van olyan is, akiben maximálisan megbízom és látom, mennyit dolgozik azon, hogy az aktuális ajánlatokat begyűjtse, ha nem is az összes, de a 6 legnagyobb bankkal kapcsolatban napra kész. Szóval vannak kivételek is, de laikusként erre az embernek nagyon kevés rálátása van. Pénzügyekben nem lehet az ember elég óvatos. Ezért is jó, ha az embernek kevés a félre tehető pénze és fájdalmasan érintené az elvesztése, vagy akár csak egy részének az elvesztése is, akkor legjobb, ha biztonságos, garantált helyre teszi. Természetesen ilyen helyeken nem ígérnek 30-40-50-200 %-os hozamokat, de amit ígérnek, az biztos és számítani lehet rá.
Nem régen, egy éppen lejáróban lévő életbiztosításom ügyében megkeresett a biztosító üzletkötője és 2,5 órás rábeszélése eredményeképpen a pénz egy részét áttettük valami rendkívül jól jövedelmező ázsiai vagy milyen portfólióba, amire min. 40 %-ot ígértek. Szerencsére a többit állampapírban hagytam, azon nem veszítettem, viszont a múlt évi 150 ezer forintnyi befizetésemet teljes egészében elvesztettem és még azon kívül is. Az üzletkötő erre csak annyit reagált, hogy ő nem mondta azt, hogy nincs benne rizikó. Ő persze jutalékot kapott érte, hogy át tettem, az állampapírért meg egy vasat sem kapott volna. Nekem ez nagy érvágás volt, 10 éven keresztül nagyon nehezen tettem félre ezt a pénzt. Amikor elmentem felvenni a megmaradt pénzt, még vagy 2 óra hosszat győzködött a másik, hogy így nagyon rosszul járok és ő tud egy sokkal jobb megoldást, de akkorra már felvérteztem magam némi tudással, így nem tudott belekavarni abba, amit eldöntöttem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!