Találtam egy 1944. évi takarékbetétkönyvet és benne 1000 pengő értékű betétlappal. Ha azt még nem vette ki senki akkor most forintba ki tudom venni azt az összeget?
A pengő az infláció miatt értéktelenedett el, ezek alapján ma már nem kapnál érte semmit:
"Az új pénz bevezetésekor 1 forint 400 000 kvadrillió pengőt, vagy 200 000 000 (kétszázmillió) adópengőt ért. Az előbbi átváltási ráta valójában csak elméleti volt, hiszen a teljes forgalomban lévő pengőállomány értéke nem érte el a 0,1 fillért sem."
Lehet hülyeség a gondolatmenet, de ez alapján ma az 1000 pengő a forintnak a törtrészét érné. Még a nagyobb számhoz kerekítés is csak 1 forint lenne, amit lekerekítenek 0-ra.
Mivel a pengő 46-ra teljesen elértéktelenedett,a betétkönyvben levő pénz is elveszett.
44-ben még az 1000 pengő elég sokat ért. De már 46 tavaszán egy tojást sem kapták érte. Akkor már a mill és a billpengők voltak forgalomban.
De a Bank sem létezik már,ahol a betétkönyvet kiváltották.
Tedd el emlékbe.
Én megpróbálnám gyűjtőnek eladni, mert az eszmei értéke lehet hogy több, mint a valós.
Legalábbis van, akinek többet ér(het).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!