Törvényes e az, hogy a bank csak két évvel a szerződés felmondása után fordul behajtócéghez, addig hagyja kamatozni a be nem fizetett hitelt?
Devizahiteles vagyok, a lakáshitelem az egekben, a kártyahitelemet nem tudtam fizetni.
A bank kb 2 éve felmondta a kártyahitelemet (200.000 Ft.) Ezalatt 3 alkalommal levélben (néhányszor telefonon, de a szó elszáll) kerestem meg őket, hogy valahogyan csapják hozzá az összeget a lakáshitelemhez (válaszra sem méltattak, 1 db tértis levél megvan). Pénteken jött egy levél egy behajtócégtől, hogy fizessek 450.000 Ft-ot. Ez mondjuk morálisan kifogásolható, de a kérdés, hogy nincs e törvény arra, hogy mennyi idővel a hitel lejárata után kell kiadni behajtásra a be nem fizetett összeget.
Törvényes. Minden tartozás elévülési ideje 5 év.Vagyis az 5 év alatt ha csak az ötödik évben értesítenek már az is jogos nekik.Érvelve arra,hogy pontosan tudod,hogy tartozásod van a bank felé.Ráadásul bár 5 év az elévülési idő,de mindig onnantól számít az 5 év amikor a bank értesít utoljára.Ha 2 éve felmondták a szerződést,akkor onnantól 5 évük van,hogy bármikor behajthassák rajtad.Mivel pénteken kaptál levelet az 5 éves elévülési időd onnantól újra ketyeg.(ezért tudják elhúzni sokszor 10-15 évig is,és addig is megy rá a késedelmi kamat)
2 év alatt a napi késedelmi kamatokkal az év végi banki ügyekkel akár lehet 450 ezres tartozásod is.
Sokat nem tudsz tenni.Legfeljebb írásban panaszt tehetsz,hogy te küldtél több levelet is,de nem reagáltak rá.Valószínű,hogy ők erre azt fogják írni,hogy a kártyahitel,és a deviza lakáshitel két különböző banki szerződés,és nincs olyan lehetőség,hogy a kettőt összevonják.Ezenkívül te semmi másban nem tetted meg a lépéseket.(nem fizettél,nem kértél részletfizetési kérelmet stb)
Én a helyedben most írnék egy részletfizetési kérelmet,és szépen kezdeném törleszteni vissza a tartozásomat.
Nem árt tudni,hogy nekem még ma is minden egyes nappal növekszik a tartozásod összege a késedelmi kamatok miatt..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!