Hogyan kell lakást venni?

Figyelt kérdés

Előbb kikell nézni az újat és utána eladni a régit?De akkor hogy fizetek bele az újba,ha x hónapig nem tudom eladni a régit?És hitelt mikor kell felvenni?Mikor már eladtam a régit?

Köszönöm!

2009. jún. 25. 09:51
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

1. Keresel vevőt a jelenlegire.

2. Amikor megvan a vevő, előleget kérsz tőle, s megállapodsz vele, hogy csak 2-3 hónap műlva fogsz kiköltözni, s akkor fizet. Vagy kifizeti az egészet előre, de ehhez persze engedned kell az árból, másképp nem érdeke ebbe beleegyeznie.

3. Kezdesz lakást keresni. Ha megvan, előleget fizetsz, s megállapodsz, hogy a hiányzó összeghez hitelt veszel fel. Alkudozni nm fogsz tudni, mert te vagy a gyengébb helyzetben.

4. Beszélsz a bankkal, megállapodsz, hogy mi kell.

5. Beszélés ügyvéddel. Kifizeted a saját részedet az eladónak, a többit majd a bank fogja utalni neki. Megállapodsz, mikor költözhetsz be.

2009. jún. 25. 10:05
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Igen, jól látod, a lakáscsere igen nagy logisztikai probléma. :-) Mi azt a megoldást választottuk, hogy először volt meg az új ház lefoglalózása, és csak utána kezdtük el árulni a lakást. (Hirtelen jött a lehetőség.) A szerződésben pont ezért fél évben egyeztünk meg fizetési határidőként, hogy legyen idő eladni a lakást. Szerencsére nem kellett kihasználni ezt az időt, mert nagyon hamar elkelt a lakás. :)

Egy ismerősünk fordítva csinálta, előbb adta el a házát és utána kezdett el másikat keresni. Ez a rosszabb megoldás szerintem, mivel záros határidőn belül kell másik ingatlant találnod, így lehet, hogy kénytelen leszel olyat megvenni, ami nem teljesen felel meg az elképzeléseidnek. Ez rizikósabb szerinem, mint ahogy mi csináltuk.

A hitelt az eladónak fogja folyósítani a bank és akkor kerül a birtokodba az új ingatlanm amikor az eladó megkapta a pénzt. Szerződéskötés (annak a szerződése, amit meg akarsz venni) után szokták elindítani a hitelkérelmet, mert a bank kéri az adásvételit.

Szerintem összességében az a legbiztosnágosabb megoldás, ha eladod a lakásodat és albérletbe, vagy rokonhoz költözöl. Így ha megtetszik egy ingatlan, rögtön le tudsz csapni rá, a foglalózás sem probléma, és azt is tudod pontosan, hogy mennyi hitelt kell felvenned, mivel nálad a lakásod ára, tudod, hogy mennyi hiányzik a másik lakás árához.

2009. jún. 25. 10:07
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem összességében az a legbiztosnágosabb megoldás, ha eladod a lakásodat és albérletbe, vagy rokonhoz költözöl."

Még egyszerűbb ha a saját lakásodban maradsz bérlőként vagy szívességi használóként, s cserébe engedsz az árból.

2009. jún. 25. 10:57
 4/4 anonim ***** válasza:

Kezdd el árulni a lakásod, de legyen talonban 1-2 lakás, amit megvennél, ha sikerül a régit eladni. Mindenképpen párhuzamosan érdemes csinálni, mert így időt nyersz, és megspórolod az albérleti díjat. Ráadásul, ha olyan vevőt találsz, akinek sürgős a költözés, akkor Te is gyorsabban tudsz lépni.

Hitelt az adásvételi szerződésben kell rögzíteni, anélkül csak beszélgetnek veled a bankosok.

2009. jún. 26. 08:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!