Előre aláírt meghatalmazást kitölthetek úgy, hogy
felhatalmazzam magam? Nem számít okirat hamisításnak?
L20
Kétlem, hogy bárki tudná azt utólag, hogy mikor lett aláírva. Hacsak az az illető nem jelent fel, hogy visszaéltél a papírokkal, amiket tőle loptál. Vagy azt nem állítja, hogy az nem az ő aláírása (ezt nyilván grafológus seperc alatt megcáfolja).
2012. ápr. 1. 23:04
2/10 A kérdező kommentje:
Elég tipikus az aláírása, de szerintem a meghatalmazásoknak utána szoktak járni, ha feljelent az illető, ha nem. Végül is tudhatják, hogy mikor jött a felhatalmazás, és leellenőrizhetik, hogy a meghatalmazóm mikor hagyta el az országot, úgyhogy hagyom inkább a dolgot. De ahhoz is kell a meghatalmazása, hogy helyette kifizethessek valamit? Mit tudunk tenni, ha ő nincs itthon? Küldjek neki egy üres meghatalmazást, hogy aláírva küldje haza? Ez kicsit komplikáltnak tűnik. Apropó, postára lemehetek faxolni nekik? Tényleg, ő faxolhat Amerikából nekik, hogy meghatalmaz engem?
Ha postán visszaküldi neked, az miben más? A fax az meg végképp nem hiszem, hogy bizonyító erejű. De pl mi lenne, ha a meghatalmazása kikötné, hogy x időponttól y időpontig szól, amikor ő külföldön van?
2012. ápr. 1. 23:14
4/10 A kérdező kommentje:
Oké, de eddig még nincs semmilyen meghatalmazás, szóval az, hogy mettől meddig szól, még nem annyira lényeges, de jó ötlet majd beleírni. Azért más, ha ő faxol nekik egyenesen, mert ő faxol nekik egyenesen, és nem én küldöm el nekik az általa előre aláírt (ergo, gondolom, érvénytelen) meghatalmazást, amit én töltök ki.
És hogyan ellenőrzik, hogy a faxoló valóban ő volt?
2012. ápr. 1. 23:18
6/10 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy működik egy fax, mindenesetre az eredeti példányt a fax után küldheti postai úton, nem? Mondjuk mit ér az, ha külföldi tanúktól kér aláírásokat egy olyan meghatalmazáshoz, aminél én, a meghatalmazott nem is vagyok jelen? Oh, basszus, nem egyszerű ez... Francba, hogy nem volt ilyen tantárgy a középoskolában.
A logika azt diktálja, hogy a meghatalmazást azért adják, mert az illető nem tudja intézni maga az ügyeket - pl külföldi tartózkodás miatt. Tehát ha ő ír neked egy meghatalmazást, aztán elutazik, akkor lényegében az úgy érvényes. Attól, hogy ő nincs éppen az országban, amikor te az ügyeket intézed, totál nem számít (épp ez a lényeg). Aláírta, a tanuk aláírták, azt meg senki nem tudja, hogy az aláíráskor rajta volt-e a te minden adatod vagy sem. Nem is fogják vizsgálni soha, hiszen minek írt volna alá az elutazott illető egy kitöltetlen meghatalmazást? Nemde?
2012. ápr. 1. 23:25
8/10 A kérdező kommentje:
Gőzöm sincs, elég sok a kötekedő... Jól van... Na már csak olyan kérdésem van (az előbb vettem észre), hogy a dátumhoz 2008 van odagépelve, holott elvileg kábé 2 hete lettek kikérve ezek a kitöltésre váró papírok nemtomhonnan (postán adnak ki ilyet vagy hol?). Na szóval ez mennyire gáz? Kihúzni a 2008-at gyanús lenne? Vagy lényegtelen igazából?
Postán amúgy lehet faxolni? (Aztán majd viszem az eredetit személyesen, csak akarok egy életjelet adni ez ügyben az ügyfélfogadás időpontjáig.) Egy kistelepülés postájáról van szó, szóval aggódom, hogy emiatt majd jegyet kell fizetnem egy másik postáig. Van faxos előírás?
A meghatalmazás dátuma 2008?? Mert az úgy nyilván nem jó, ha most akarsz ügyet intézni :)
Nem hiszem, hogy erőltetni kéne ezt a fax dolgot, nem látom értelmét.
2012. ápr. 1. 23:38
10/10 A kérdező kommentje:
Kaptunk levelet, hogy jön a behajtó, ha pár napon belül nem fizetünk ki egy hat számjegyű összeget, ez a pár nap volt kábé 7 nap, hát kifutottunk az időből, és még mindig nem tudtuk felvenni a kapcsolatot az intézővel, mert csak heti 1x lehet őt elérni, bár igazából még akkor se vette fel a telefont... Szóval ezért szeretnék holnap egy faxot küldeni, hogy addig is, amíg nem megyek be ügyfélfogadási időben (még a héten), adjak egy jelentést arról, hogy szándékomban áll eleget tenni a kérelemnek, csak tudod, részletfizetést szeretnék kérni. Címzett hiányában, aki külföldön tartózkodik, nem megy... Na jó, majd akkor kiderül, mit tehetek és mit nem rohadt felhatalmazás nélkül, habár igazából miért kell egyáltalán felhatalmazás ahhoz, hogy kifizethessem nekik a tartozást akárki helyett is...
Kapcsolódó kérdések: