Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Eladjam fedezetingatlanomat?

Eladjam fedezetingatlanomat?

Figyelt kérdés

Kérlek főleg jó matekosok, segítsetek!!!!

Van egy 7 millát érő kis lakásom. Nem adtam el, full hitelből építettem egy 14.milliós házat,azzal a tervvel, hogy a kicsit kiadom.

Ez sikerült is, csakhogy úgy számolom áron alul. vagyis a havi 30.000.- amit termel nem éri utol a rá eső 7 millió forint kamatos kamattal együtt számított havi törlesztő részletét, amit ugye nem kellene fizetnem, ha megváltam volna tőle és így most csak 7 millió lenne a tartozásom. Az esetet súlyosbítja, hogy azóta nem 14 milla a hitelem, hanem az árfolyamingadozás miatt 15 és fél.

Én úgy számolok, hogy eladom és ezáltal lecsökkentem a hitelem a közel felére, ha pedig tudok takarékoskodok.

Jól gondolkodom???

Vagy mégis inkább tartsam meg?? Lehetetlen többért kiadni és attól félek, hogy jön még Mo-on olyan helyzet, mint januárban volt, hogy majdenem ráment mindenünk a részletfizetésre.

Tényleg átgondolt okos tanácsra lenne szükségem.

Előre is nagyon szépen köszönöm, ha valaki foglalkozik a kérdésemmel.

2009. máj. 26. 21:23
 1/8 anonim ***** válasza:
Először érdeklődd meg a banktól,hogy érdemes-e a fele hiteledet kifizetni?Előtörlesztést nem szívesen fogadnak és komoly költséget számolnak fel érte.
2009. máj. 26. 21:36
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen megérdeklődtem érdemes. Engedik. a költségeket tudom. Most nem az az egyszeri költség fog visszatartani egy 25 évre szóló fizetési tartam elbírálásakor.
2009. máj. 26. 21:59
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha a kisebbik lakásod fedezetként szerepel a hiteledhez, akkor csak feketén tudod eladni, a bank háta mögött.

A bank belemegy az előtörlesztésbe, de általában csak úgy, hogy szerzel pénzt, előtörlesztessz, felbecsülik az ingatlanodat, ha a hitelbiztosítéki értéke meghaladja a hitel tőkerészét, akkor engedik kivonni a második ingatlant a fedezetből, és máris eladhatod.

Vagy egyébként hogyan?

A 7M előtörlesztést is beleszámolva több, mint 30000 ft-al fog csökkenni a törlesztő részleted?

2009. máj. 26. 22:12
 4/8 A kérdező kommentje:

Mindenen túlvagyok. Kértem banki engedélyt. Eladom a lakás, előtörlesztek az általuk megadott összegben. Csak akkor törli a jelzálogát és történhet meg a tulajdonos csere, ha a kért összeget utalom.

Napi kapcsolatban vagyok velük, min le van játszva .

Én csak megerősítést kérek, hogy jól cselekszem-e, vagy mondjuk 10 év múlva ha forint lesz akkor az ha euró akkor az már régen kineveti a havi törlesztőt és az akkori viszonyok között a bérleti díj már kiadja a havi törlesztőt, vagy adjam el, mert semmiképpen sem jó egy hitelfedezetet tartani, mert sosem termeli ki az árát??

2009. máj. 26. 22:34
 5/8 A kérdező kommentje:
Egyébként igen, jóval több, mint havi 30-al fog csökkenni.
2009. máj. 26. 22:35
 6/8 anonim ***** válasza:
szerintem jól csinálod, inkább fektesd be, amit meg tudsz spórolni
2009. máj. 27. 11:05
 7/8 anonim ***** válasza:

Egyértelműen jól csinálod.

Most van egy 15 és fél millás tartozásod, mondjuk 8%-os kamaton. Ez azt jelenti, hogy a következő 12 hónapban 1,2 milla kamatot fizetsz. Ha előtörlesztesz 7 milliót mondjuk egy 2%-os előtörlesztési díjjal (ami nem kevés), akkor az 140 ezer forintodba kerül, de onnantól már csak 680 ezer kamatot fizetsz 12 hónap alatt. Tehát 1 év alatt majdnem 400 ezret spóroltál, és akkor még nem beszéltünk arról a kamatról, amit a hitel további futamideje alatt fizetnél.

A kiadott lakással meg mindig van gond. Nem fizet rendesen a bérlő, elmegy a bérlő, és nem tudod rögtön kiadni, lelakja a lakó és fel kell újítani 5-8 évente. Bár az igaz, hogy pár év múlva lehet hogy többért el lehet adni, de szerintem szabadulj meg a hiteltől, amint tudsz!

Egy hiteltanácsadó

2009. máj. 29. 22:18
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hiteltanácsadó válaszát. Én is valahogy így kalkuláltam. Nagyon jó, hogy megerősítettél.

Azon leszek, hogy összejöjjön.

2009. máj. 29. 22:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!