Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Szerinted erkölcsös dolog...

Szerinted erkölcsös dolog tőzsdézni?

Figyelt kérdés
Egyre több helyről hallom, hogy a tőzsdei zuhanások idézték elő a 2008-as válságot és azok felelősek a mostani devizaeladósodásért is. Ha egy fontos közműszolgáltató cég, amely mondjuk a gázellátásért felel, vagy egy nagy bank, ami emberek millióinak a pénzét kezeli, csődbe megy, mert a részvényei leesnek a béka segge alá, akkor a kormány kénytelen az adófizetők pénzén megmenti. Ezt a logikát követve, aki tőzsdézik, és főleg egy cég papírjainak esésére spekulál, az lényegében az egyszerű adófizetők pénzén gazdagszik meg?
2011. dec. 29. 16:27
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

"Miből gondolod, hogy aki a tőzsdén keresi a pénzt, az nem dolgozik?"

Mert egy fűszálat sem tesz arrébb, aki tőzsdézik. Pl. egy pék kenyereket süt és ellát mondjuk egy falut, a kukás elviszi a szemetet a házad elől, egy orvos meggyógyítja a gyerekedet. Egy tőzsdéző mit tesz hozzá a társadalomhoz? Azon túl persze hogy mondjuk keres egy kis mellékest amiből eltartja a családját.

"Kőkemény munka van benne, ha valaki azt jól csinálja." Oké, hogy kőkemény munka van benne, ezt elismerem, nem könnyű tartósan sikeresnek maradni, folyton követni a híreket, elviselni az állandó stresszt (ezt aláírom, mert én is tőzsdézek), de ez a kőkemény munka termel értéket?

2012. jan. 2. 13:41
 12/17 A kérdező kommentje:

De máshogy is feltehetem a kérdést: Neked van-e lelkiismeret furdalásod, ha nyersz?

(Bevallom, nekem van. Na persze akkor is van, ha bukok, de az másmilyen. Ez normális szerinted, hogy nekem lelkifurdalásom van?)

2012. jan. 2. 13:46
 13/17 anonim ***** válasza:

13:41 "de ez a kőkemény munka termel értéket?"

Úgy gondolom, hogy igen. Lásd 19:34-es válaszom második fele.

13:46 Nem lenne, de nem tőzsdézem.

Hogy normális-e a lelkiismeretfurdalásod?

Szerintem igen. Ha a te értékrendedbe nem fér bele, hogy így keress pénzt, akkor célszerű mielőbb másik megoldást keresned. Azonban attól még, hogy neked lelkiismeretfurdalást okoz, lehet valami értékes. Vannak ilyen munkák, amelyek egyeseknek lelkiismeretfurdalást okoznak, mások elítélik, de attól még más szempontból értékesek.

Pl. mészáros, vadász, katona.

2012. jan. 2. 16:28
 14/17 anonim ***** válasza:
Elmondom neked mi a helyzet veled: pár hónapja ismerkedtél meg a tőzsdével, és most van egy kis kezdeti sikered. Azt gondolod, hogy ez mindig is így lesz, a tőzsde egy könnyű, ámbár erkölcstelen pénzkereseti forma. Pár hónap múlva fel fogsz ébredni, akkor nem fog ilyesmi a fejedben járni.
2012. jan. 2. 16:31
 15/17 A kérdező kommentje:
16:28 Tévedsz. 3 éve tőzsdézek. Elkezdtem egy összeggel. Az első év végére ez negyedelődött. Azt hittem ez mindig így fog maradni, de aztán szépen lassan kezdtem feljönni. Most ott tartok mint az eredeti összeg, csak egy nullával több van a végén. Cserében viszont nem alszok jól. Furcsa az emberi természet, azt hittem, hogy örülni fogok neki, hogy eljutok eddig, de ez az öröm nem túl őszinte...
2012. jan. 2. 16:55
 16/17 anonim ***** válasza:
Az hogy nem alszol jól, a stressz miatt is lehet és nem a lelkiismeretfurdalásod miatt, nem?!
2012. jan. 2. 18:17
 17/17 anonim ***** válasza:

második vagyok:

„1 a magánnyugdíjpénztárak nem erről szóltak véletlen, hogy tőzsdéztek a tagok pénzével?”

Véletlenül nem. Szándékosan igen. Miért? Mert a megalakulásuktól fogva elő volt írva, hogy a bent lévő pénzt mibe és mekkora százalékba KELL befektetni. Meglepő módon állampapírok voltak többségben, amit az állam most vissza is vont és nem fizet. Már nulla az értéke. Míg a részvény még mindig ér valamit.

„2 a bankmentések pont arról szólnak, hogy állami költségvetési forrásokat csoportosítanak át a feltőkésítésre”

Tőzsdei bank? Szerintem nem.

„6 Gasprom, Lehman Brothers, MOL, OTP...ezek mind tőzsdén vannak. Lehet hogy mind nem számítanak stratégiai cégeknek, valahol mégis azok, mert ha veszély fenyegeti őket, azt a bőrünkön éreznénk. Elég ha a tőzsdeindexekben a nagy súlyuk miatt lavinát indítottak/indítanak/indítanának a piacokon.”

A MOL 25%+1 részvény erejéig az állam befolyása alatt van. Az OTP most különösen így van. Mivel kormánypárti érdekeltség. Ha csökken a tőzsdei értékük annak általában külső oka van. Pl. valaki valótlant állít a cégről, adott államról. Kiszivárogtat bennfentes hírt a cégről idő előtt. Más dolog egy nagyméretű gazdasági válság ahol nincs kivétel minden csökken.

Anno még arany részvénnyel játszották meg a tulajdon jogot, ami miatt a külföldi befektetők megorroltak és visszavonták 25%+1 részvényre.

„7 ha a bank részvényei túl sokat esnek, akkor az ott bankolók ijedtükben egyszerre megrohamozzák a bankot, kérve a pénzüket vagy a bank hitelezői rosszabb feltételekkel hiteleznek és ezt végül a banknál kölcsönt felvevők szívják meg.”

Emlékezz vissza mikor az OTP leeset 2000 Ft alá mennyit rohamoztak, semmit. Pedig 7-8 e Ft-os szintről jött le. Ellenpélda a posta bank! Hír alapján máris rohantak pénzt kivenni.

Tovább a kommentedre: ha valaki gondolkozik az nem fizikai munka. Ez tény. De gondolkozással, saját pénz befektetésével is lehet keresni. Azt az induló tőkét pedig valahonnan előteremtette. Lehet, hogy dolgozott akkor érte.

Értéket teremt a tőzsde. Közvetlenül és közvetetten is. Közvetlenül mert ha veszik a részvényt akkor sikeres a cég. Emelkedik a részvények ára. Közvetett módon pedig a cég termékeit keresik, így a későbbiek folyamán osztalékot tud fizetni a befektetőknek.

Mellékesen: én ebből fedeztem a lakásom közepes költségeit illetve tudtam venni belőle egy nem új, de kifizetett, autót.

2012. jan. 2. 19:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!