Más sem tud végtörleszteni?
"Szia, csatlakozom a nincshiteles kollégához.
Mi is megtehettük volna 8 éve, hogy vakítunk és a kenyérpirítótól az új kocsin át a házig mindent hitelre vásároljunk. DE!
Az akkori józan ész minden formában tiltakozott, mert nem volt ésszerű egy olyan országban idegen FRANKBAN eladósodni, amely EURO-t akar bevezetni de a jövedemek ma még FORINT-ban keletkeznek.
Ígyhát mindenünk később lett, nem is csilli-villi új, de a miénk."
Kedveském, hogy legyen mindenem ha havi 140 ezret keresünk ketten?A 42m2 lakás 6.5 milla volt, amibe beletettünk 700 ezret amit 12 év alatt spóroltunk.Jelenleg 5 éve egy fillért nem tudtunk félretenni, csak az esküvői pénzünk van meg.
Szóval miből vettünk volna egy 6.5 millás kis lukat?
Vettünk volna fel annó forinthitelt de a törlesztőnk akkor lett volna közel 50 ezer, és a hatalmas fizetésünkre nem adtak csak frank alapú hitelt, mert a törlesztője 33 ezer volt.
A mostani végtörlesztésnek olyan feltételei vannak hogy aki legalább 15-20 éve fizeti az tudja kiváltani anélkül hogy bele kellene némi tőkét invesztálni.
Ugyanis:
Az ingatlan értékének max 75%-át kaphatod meg hitelként.
Ha 180 forinttal felszorzom a tartozásom az most 5.9 milla, ennek 75%-a 4.3 millió.Az ingatlanom jelen értéke 5.5-5.8 millió, amiből következik hogy 2-300 ezret be kellene még fizetni hogy kapjak forinthitelt, aminek a 25 éves törlesztése akkor járna le mint a frankhitelem 30 éves periódusa, mert azt 5 éve fizetem.
A másik dolog a törlesztő részlet nagysága aminél a következő két problémával szembesültünk.
Feleségem nevén van a hitel, ő jelenleg GYED-en 70 ezerrel.Az én fizum 130-140 közötti, a törlesző meg 53-57 közötti lenne.Ehhez a feleségem fizuja kevés, teljesen új szerződés kellene ami az én nevemre szól.
És végül az uccsó dolog: jelenleg 58-61 ezer között mozog a törlesztőnk, úgyhogy mi a fenének fussak ennyit, plusz fizessek be mittudom én mennyit egy forinthitelbe, aminek a kamatát ugyanúgy 1-2 év alatt annyira emelik hogy a törlesztőm a frank alapú hitelemét is veri...
Szia, pont erről írtam. Ha 10 évet nem a hiteltörlesztésre fordítunk, hanem megtakarítástra, akkor a felhalmozott tőke 4Mio HUF + kamatos kamat = 5,5Mio HUF.
Ebből Te is meg tudsz venni egy lakást, mint mi.
Csupán 10 évvel később lesz meg ugyanaz de tehermentesen.
Minden hitel egy átverés, akármilyen alapú, a bankárvilágot gazdagítja.
Még 1 fontos gondolat: Nagyösszegű kölcsönöknél már nem csak az adós feje fáj, hanem a hitelnyújtóé is, nem kicsit. A fedezetek piaci értéke épp párolgóban...
Azt hiszem, hogy most csak egymást tudjuk felidegesíteni, ha olyat mondunk, amin már változtatni úgy sem lehet.
Talán akkor, ha nagy a család, és meg van a bizalom, akkor lehet tenni valamit.Előre írom, hogy én nem akartam elfogadni, de meggyőztek róla.
Mi úgy oldottuk meg, hogy a gyermekektől kaptunk pénzt, akik örököltek rokoni ágon, amit nekik fizetünk vissza, hiszen nekik is szükségük lesz rá. Nem mindenkinek vannak ilyen lehetőségei és ilyen áldott jó gyermekei. Az ő tervüket háttérbe szorítva segítettek.
"Szia, pont erről írtam. Ha 10 évet nem a hiteltörlesztésre fordítunk, hanem megtakarítástra, akkor a felhalmozott tőke 4Mio HUF + kamatos kamat = 5,5Mio HUF.
Ebből Te is meg tudsz venni egy lakást, mint mi.
Csupán 10 évvel később lesz meg ugyanaz de tehermentesen.
Minden hitel egy átverés, akármilyen alapú, a bankárvilágot gazdagítja. "
Na igen, de addig hol lakjunk?Albérletben?Akkor megtakarítunk kb 15 ezret havonta.Szülőknél?Akkor ugrott a jól fizető munkahely, ugyanis falun nemigen van...A szülőknek meg ugyanúgy fizetni kell a rezsibe, kajába, mert nekik sincs kiemelkedő fizetésük, pont a falu miatt...25-30 éves családi ház rezsijét hadd ne részletezzem, még ha fával fűtünk is...
Szóval nem mindenki teheti meg hogy a teljes fizetését félreteszi 10-15 évig.Akkor mi marad?A hitel...
És nem mindenki úgy lesz 14 éves hogy mindjárt dolgozik és tud félretenni havi 50-60 ezret.Ha még tovább tanul akkor az elviszi az ő és szülei minden pénzét, 22-25 éves korára el tud kezdeni melózni, majd 10 év múlva 32-35 éves korára tud lakást venni ha addig nem jön közbe semmmi.Utána 40 évesen lehet gyereke stb...
És még nem tartunk ott hogy mondjuk a havi keresete 60-90 ezer kezdésnek...na ez aztán az élet, mert még se nyaralni, se pihenni nem volt...
Ja, majd ha nyugdíjas lesz?Na itt a következő probléma...
az előttem szólóhoz:
sok sikert hozzá, természetesen kinek kinek a saját megoldása a jó...
Én is lakhattam volna fateréknél továbbra is a feleségemmel, a fizetésem jelenleg is 60-80 ezer lenne napi 12-16 óra munkával,3 munkahellyel.A jelenlegi munkahelyemre képtelen lettem volna bejárni 3 műszakba pedig csak 35 km-re lett volna, itt 135-145 ezret keresek.És hidd el tudom milyen napi 3.5 órát utazni.Egy régebbi munkahelyemre 3 müszakba jártam egy másik városba.Csak vonat ment.Reggel 3-kor mentem a 6:00-ás műszakba, délután 17:00-kor értem haza.Délután 11:00-kor indultam, és éjfélkor értem haza, éjjelre pedig 21:00-kor mentem , és délelőtt 10:30-ra értem haza.De a túlórák miatt csak aludni jártam haza sokszor hónapokig.Nos ezt csinálja az akinek 3 anyja van.
Én nem panaszkodom hogy nem tudok végtörleszteni,csak leírtam hogy sokaknak miért nem megy, valamint hogy miért nem tudtam félretenni 6.5 millát.
Ha a mostani fizetésem lett volna 1996-tól akkor már meg lett volna :)De mint írtam egy balatoni kis faluban nem volt jó munkalehetőség, ahol lett volna oda nem tudtam bejárni, és a balatoni árakat pedig tudja mindenki.
Másfél millióért romos akármit?Faterék környékén (60-80km körzet), egy telket nem kaptál 4 millió alatt, hacsak nem valamelyik önkormányzat adott ingyen 5 éves beépítési feltétellel, de nem ám olyat építesz rá amit te akarsz..amit ők mondanak.Apósnál is lakhattunk volna de ott a fűtés kerülne jelenleg télen 160 ezerbe, pedig fával tüzel.Csak olyan sz@r a ház szigetelése....De végül is nagykabátban is át lehet telelni.
Én is nézegettem a Bakonyba régi parasztházakat, és tényleg nem voltak drágák, de a semmi közepén gyereket felnevelni, és munkát találni nehezebb mint egy városban.
Azzal meg hogyha nem fizetem a hitelt elveszi a bank.Ha nem fizeted az albérletet szintén ugyanott vagy, csak a bérlő dob ki.A rezsit én fizetem egészében a lakásomnak..ez igaz, bele is kalkuláltuk ezt is a hitelfelvételkor, aminek a törlesztője 33 ezer volt, a rezsi télen mindennel együtt(viz, villany, gáz, fűtés, tévé, teló, internet, közös költség) 32 ezer, nyáron 20 ezer.Aztán ugye ki gondolta hogy törlesztö 3-4 éven belül elszalad, a rezsi is felmegy 15 ezerrel a kormányunk okos döntései miatt.(gáz és távhőtámogatás megszűnése, az áfa 2 szeri emelése-20-ról vissza 25, majd 27 százalékra)
Mi sem tudtunk végtörleszteni. :-( 2015 augusztusában fog lejárni a hitelünk, addig egy nyugodt éjszakám sem lesz. Pedig mi még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert már "csak" 3év 8hónap van hátra. A törlesztőrészlet összegével (50.000Ft) is biztosan sokan cserélnének, én mégis belebetegedek ebbe az egészbe. Már számolom a napokat visszafele. Egy dolog viszont egy életre megtanultam, az én nevem az életben többet hitelszerződésen nem fog szerepelni! Ha kell valami, akkor inkább 10 évig spórolok rá, de soha többet hitel. Persze mindig utólag okos az ember. :-( A végtörlesztéshez szükséges összeget, 1.500.000Ft-ot sajnos csak hitelből tudtuk volna fizetni, azt pedig soha többet.
Karácsonykor elképedve láttam, hogy az emberek eszetlenül veszik fel az áruhitelt, személyi kölcsönt és ostobaságokra szórják el. Szívem szerint mindenkihez odamentem volna, hogy lebeszéljem róla, hiszen én már tudom azt, amit ők még nem... :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!