Végtörlesztettem. A jelzálogjog törlésének költsége engem terhel? Mi a menete?
közben a neten is kutakodtam, s ezt találtam: A végtörlesztéssel megszűnő hitelezői biztosítékok törlésére, illetve az otthonvédelemmel kapcsolatos (pl. a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. javára bejegyzésre kerülő vagyonkezelői-) jogok bejegyzésére irányuló ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díj alóli mentességéről a 2011. évi CXXI. törvény 3. §-a által módosított, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény 32/C. § (1) a) pontja rendelkezik.
Az előbbieknek megfelelően a földhivatal nem jogosult a 6.600,- Ft eljárási díjat kérni, de tudomásunk szerint ilyen jellegű elvárás a földhivatalok részéről eddig nem is merült fel, így nem várható, hogy bárki ezen problémába ütközne. Amennyiben mégis így járna, akkor a fenti jogszabályhelyre hivatkozva kérheti a földhivataltól álláspontjának felülvizsgálatát.
van, aki végtörlesztett, s a fent leírtak ellenére fizetnie kellett a jelzálogjog törléséért?
"van, aki végtörlesztett, s a fent leírtak ellenére fizetnie kellett a jelzálogjog törléséért?"
igen, ki kellett fizetnünk.
A 2011 CXXI. törvényben van szabályozva a kérdés, a törlési engedélyen a bank igazolja, hogy eszerint történt a végtörlesztés kedvezményes árfolyamon.
Továbbá az 1996 évi LXXXV. törvény 32/C § (1) bek. aa. pontjára kell hivatkozni az ingatlan nyilvántartási kérelem megfelelő rovatában.
Viszont:
"a devizában felvett lakáscélú hitelből származó követelés törvényben rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás,"
Tehát csak lakáscélú hitelnél ingyenes a törlés. szabadfelhasználású hitelnél fizetni kell 6600 forintot. Mint ahogy ma már minden jelzálogjog törlésénél kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!