Milyen esélyünk van arra, hogy megkapjuk a hitelt? Ha kapunk bele merjünk vágni?
Párommal nem vagyunk összeházasodva, egy gyermekünk van. Szeretnénk lakást venni 15 millióért vidéken. A ház kb. 40 éves. Én jelenleg gyeden vagyok, a maximumot kapom + csp, köztisztviselőként mentem gyedre. A párom átlag 90 ezer Ft-ot hoz haza. Mindkettőnknek határozatlan idejű szerződése van. Nincs egyéb hitelünk, nincs apeh tartozásunk, nem vagyunk BAR listások.
Kb. 7 millió Ft önerőnk van, (+ nem tudom, hogy lehetséges még a félszocpol), ez feletti részre kellene a hitel + az illetékekre, átírásokra.
Lehetséges, hogy megkapjuk?
Merjünk belevágni?
Min. 7 millió Ft hitelre lenne szükségetek. Ennek a törlesztője min. 50-55 eFt/hó (20-25 év esetén). Ehhez még gondolom kötnétek hitelbiztosítást is, ami kb. 5-6 eFt/hó. Emellett kell kötni lakásbiztosítást is. A GYED után GYES jön. A köztisztvselők helyzete nem túl rózsás. Gyermeketek is "egyre többe fog kerülni".
Szerintem is megkapnátok, de nem biztos, hogy érdemes. Én keresnék olcsóbb házat. Szánjatok még rá időt, mert lehet, hogy pár kilométerrel arrébb jóval olcsóbb házat találtok. Esetleg egy nem olyan jó állapotút, amit apránként felújítotok.
Az én fizetésemről annyit, hogy a gyest nem akarom megvárni, ezt tudják a munkahelyemen is. Mondtam, hogy 2 év után vissza szeretnék menni. A jelenlegi felállásban visszavárnak, a választások után pedig, ha váltás lesz, akkor közeli ismerős lesz a pm (ha nem, akkor meg marad minden így). A bölcsőde elméletileg adott, már jeleztük, hogy igényt tartunk rá. Elég biztosnak tűnik a helyzet, bár mérget nem vennék rá.
Az ingatlanhelyzetről annyit, hogy ez a ház alig 1-2 millióval több, mint a többi, ami számításba jöhet, viszont azokra ennyit kb. rá kellene költeni indulásnak. (ez a ház kétféle fűtéssel, szigetelten, kerítéssel, friss festéssel, új fürdő, konyha, vízvezeték, villanyvezeték, garázs, minden szoba parkettás, csak be kell költözni), ellenben a többivel, ahol ezek közül max. a garázs adott. Más településen nem érdemes venni, mivel amennyiért bejárnék dolgozni, ill. a gyereket hordanám ide-oda, szerintem annyival lenne max. kevesebb a hitel.
Szerintem a következőket fontoljátok meg:
megéri-e a gyermeket a bölcsödébe dugni egy ház miatt?
Szerintem a közszférában semmi sem biztos, mert bármelyik oldal lesz hatalmon, az állami apparátust jelentősen faragni fogja. (Ne haragudj, hogy ilyen keményen fogalmazok)
A hitelt nem 4 évre, hanem 20-30 évre veszi fel az ember.
Házat mindenképpen venni kellene, nem feltétlenül ezt. Anyóssal lakunk, néha az idegességtől már bőgőgörcsöm van, elég egy elviselhetetlen nőszemély. Kérdés, hogy a gyerekemet bölcsődébe adjam 2 évesen, (ami a jövőben születendő gyerekeknek eleve adva van), vagy tűrje az állandó vitákat, sértődéseket, ne legyen egy saját kis kuckója (jelenleg a szobáján jár keresztül mindenki, + 2 unoka van még, akik szinte az egész iskolai szünetet a mamánál töltik, havi 3 hétvégét), mindig máshoz kelljen alkalmazkodnia, stb.
Most csak az a kérdés, hogy ezt a házat, vagy egy olcsóbbat válasszunk, amire a későbbiekben többet kell rákölteni, mint amennyivel többe kerül ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!