Miért nem kéri a PIN kódot? Mit csináljak?
Ezért fontos, hogy 1. legyen sms értesítőd a levonásokról, 2. legyen napi limited (50 ezer körül szokták általában az emberek beállítani, de szerintem 20 ezer is elég), 3. legyen meg a telefonodban a bank száma, ahol le lehet tiltani a kártyát.
Egyébként valószínűleg csak szimplán kifogtál néhány ilyen boltot, a legtöbb helyen kell a pin-kód. De ahol nem, 10 ezer Ft feletti vásárlás esetén személyit kérnek, ha ellopják a kártyád, valószínű ezt nem fogják megkockáztatni, azaz maximum 10 ezret bukhatsz.
máskor ne ilyen kártyatípust kérj
de ha vigasztal, az én pin-es kártyámat úgy lehúzták egy mol kúton, hogy csak lestem 1 másodperc alatt köpte ki a papírt PIN nélkül
A CIB is folyamatosan cseréli le a mágneskártyás bank- és hitelkártyáit chip-es kártyákra (a mágnescsík is megmarad, de gyakorlatilag nem lesz használatban), amik már mindig kérnek PIN kódot a vásárlásoknál is. Egy bankkártya durva 2 évig érvényes, a tiéd hamarosan lejár, és kapod majd postán a chip-es kártyát. (Jó tanács, használat előtt ne felejtsd el aktiválni, de minden információ benne lesz a levélben!)
Egyébként pedig, ha visszaélés történik a kártyáddal, azt általában megtérítik akkor is, ha még nem jelentetted a bankodnál a kártyád eltűnését. Valamilyen biztonsági ellenőrzés mindig van (PIN vagy aláírás), és ezeken fenn szoktak akadni a tolvajok. A bolti eladónak pl kötelessége lenne ellenőrizni a slip-es aláírást a kártyán lévővel. Ha eltér, akkor neki kell állnia a visszaéléssel kapcsolatos károdat. Ha pedig leutánozták, akkor jön az írásszakértő, és ilyenkor pedig a bank téríti a károdat. Ez kiterjed a PIN kódos visszaélésekre is, ha önhibádon kívül történt. (Önhiba alatt pl azt kell érteni, hogy a kártyád mellett tartottad a PIN kódot.)
Az, hogy az adott kártya kér vagy nem kér pinkódot, az nem beállítás függő, hanem kártyatipus függő, ergő ezt max úgy tudod változtatni, hogy más kártyatipust kérsz.
Az egyik válaszoló már írta, hogy az újonnan kiadott kártyák, már mind chippel vannak ellátva, és ha jól tudom, ez egységesít a működésükön, a nem dombornyomott chipes kártyák (majdnem) mindig kérik a pinkódot, a dombornyomott chipkártyák pedig aláírást kérnek
Eddig ez a beállítás teljesen bankfüggő volt, mostmár kiszámíthatóbb.
Amúgy tapasztalataim szerint (több éve foglalkozom bankban kártyákkal)
nem igazán fordul elő olyan, hogy egy talált/lopott kártyával vásárolni próbálna valaki: nem tudhatja, hogy a kártya kér-e pinkódot, van -e pénz a számlán, és úgy általában sokkal rizikósabb, mintha pénzt próbálna felvenni (sok ember biztonsági őrök, kamerák stb.) meg aztán a várható haszon nagyon kicsi a vállalt kockázathoz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!