Egyetemistának melyik banknál érdemes bankszámlát nyitni?
Nekem 14 éves korom óta OTP junior számlám van. Egyértelmű volt, hogy csak azért, mert beléptem az egyetemisták nagybetűs életébe, nem fogok bankot váltani.
Nincs számlavezetési díj, se semmilyen díj. A belföldi utalás is ingyen van (legalábbis ahányszor én utalok belföldre, azért sosem vontak le semmit), illetve havi egy-két pénzfelvételért sem kell fizetni. Nekem pozitívum az is, hogy OTP automata van két utcányira a fősulitól és kolitól, míg minden más csak a belvárosban, ami oda-vissza megjárva legjobb esetben is fél óra.
Én teljesen elégedett vagyok velük, még nem volt rossz tapasztalatom, bár a lekötési %-ok csökkentek, ez tény. Emlékszem amikor nyitottam előfordultak még 10-12%-os kamatok is, hát ez már a múlté, de egyelőre maradok náluk, mert amúgy minden mással teljesen elégedett vagyok.
tegnapelőtt 10:29:
Nemrég panaszkodott gyakorikérdéseken egy arc, hogy 250-et levontak tőle egy 650-es utalásnál otp juniorral. Gondolom azért, mert nem otp-s számlára utalt. CIB-nél kifelé is ingyenes ugyanez(és számlavezetési díj ott sincs, ahogy még jó pár bank diákszámlájánál sincs).
Ellenben a lekötések kamatainál nem arról beszélek, hogy 10-12%-nak kellene lennie, hiszen az a jegybanki alapkamattól függ, mikor 11% volt, akkor persze volt 11%-os betét is. Most 6%-os jegybanki alapkamatnál normál betétre 5-6% 1 éves lekötésnél elvárható(nem akciós betétekre gondolok, mert ott több is lehet), OTP, Erste ehhez képest kevesebbet ad.
OTP juniornál százalékos utalási költség van tudtommal (többi számlánál nem). 0,1, illetve 0,2%-ot kell fizetni deviza, avagy más bankhoz való utalásnál, viszont a tapasztalatom az, hogy igazából nagyon nem számít, mert 99%-ban mindig megoldható volt (nálam), hogyha utalni kell, akkor OTP-s számlára. Itt most persze az egyetemista életében legfontosabb dolgokat értem (sulis költségek), nem a magáncélú vásárlásokra. Én vásárláson és bankon belüli utaláson kívül ritkán használom a kártyámat/számlámat, olykor nyáron egy egy szállásfoglalásra, de külföldi utalásért sem vontak még le horribilis összegeket, 250 forint volt a max amire emlékszem. Ellenben "idegen" automatából felvett pénzért 450 forintot nyúltak le, aminek nagyon nem örültem, de akkor sajnos sürgős volt, tehát így alakult. (Viszont ezért is fontos szempont, hogy legyen a suli környékén OTP automata, márpedig a suli környékén csak az van, így nincs gond)
Erre nekem teljesen jó. Lekötéseknél most pl 4,5%-oson van az én lekötésem, de hosszútávra lehet nálunk is 6-7%-ost találni. Épp most néztem meg az akciós csomagokat, 7-8-11%-osokat is lehet kötni rövid és hosszútávra is.
Ennek ellenére én nem kampányolok az OTP-ért, mindenki azt választja, amelyiket szeretné, csak elmondtam, hogy azért nem annyira borzasztó ez, mint amilyennek sokan lefestik, nekem annyira, hogy havonta, kéthavonta egyszer pénzt vegyek fel vele, vagy bankon belül utaljak egyet tökéletesen megfelel. Nyáron gyakrabban használom külföldi vásárlásoknál, abban meg aztán tényleg csak pozitív élményem van, mert sokkal jobb árfolyamon váltják, mintha én ott kint az adott valutával fizettem volna.
A lényeg, hogy nagyon nagyon nagyon sok szervnek van OTP-s számlája, így ha más banknál köt valaki lakossági számlát érdemes megnézni bankon kívülre van-e díja az utalásnak.
Én elégedett vagyok, ez nem jelenti azt, hogy ezért mindenki az lenne, avagy mindenkinek ezt kéne választania! :)
OTP-nél százalékos van utalásnál, az igaz, de minimummal, ami ha jól tudom kifelé 250.
"Erre nekem teljesen jó. Lekötéseknél most pl 4,5%-oson van az én lekötésem, de hosszútávra lehet nálunk is 6-7%-ost találni. Épp most néztem meg az akciós csomagokat, 7-8-11%-osokat is lehet kötni rövid és hosszútávra is. "
Ezek a 7-8-11%-ok többnyire valamilyen feltételhez kötik. Pl. lekötsz sok időre alacsony kamattal egy összeget, akkor egy ugyanakkora összeget leköthetsz rövidebb időre. Vagy csak új forrásra vonatkozik. Esetleg megfelelő mennyiségű tranzakcióhoz kötik. Olyan is van, hogy egy zártvégű alapba kell fektetned X összeget, és akkor Y összegre magas kamatú lekötést lehet csinálni, rövid futamidőre. Szóval óvatosan azokkal az akciós kamatokkal. Pl. Ersténél tele vannak a plakátok 8-11%-os kamatokkal, közben gyakorlatilag én a diákszámlámmal jelenleg 1 évre 4,5%-ra tudnék lekötni, aminél a pénzpiaci alap is sokkal jobb hozamot ad, úgy hogy utóbbi bármikor kamatveszteség nélkül törhető.
Én egyébként nem mondom, hogy az OTP az ördögtől való, de nagyon sok banknál vannak jobb kondíciók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!