Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért nem fogadja el a bank a...

Miért nem fogadja el a bank a hitel fedezetekét a jelzáloggal terhelt házat?

Figyelt kérdés

Én már nem élek ott, nem is akarok oda visszaköltözni. Apám gondozásra szorul, októbertől otthonba kerül. Anyám meg apám húgához akar költözni, mert nem akar egyedül maradni a nagy házban. A másik ok, hogy a rezsit sem tudja egyedül fizetni, apám nyugdíja meg az otthonnak megy majd.

A hitel anyámmal fizetjük felesben. (svájci frank alapú)

A házat anno 8 millióra értékelték fel, a hitel 4 millió volt. (3 éve vettük fel)

Már a t*köm kivan vele, nem élek már ott, Anyám sem akar ott élni. Nem kell a ház, inkább lemondanék róla, mint évtizedekig fizetni a hitelt értelmetlenül (hiszen nem fogok soha ott élni).

A banknál azt mondták, ez nem így működik. Csak akkor veszik vissza a házat, ha nem fizetjük egy évig (de előtte ráterhelik a fizetésre, így nem lesz olyan, hogy nicns fizetve), de még így is marad jócskán adósság, csak a ház nem lesz már meg.

Én ezt nem értem. Elvileg elfogadták fedezetként a házat, mert az értékbecslő szerint többet ér, mint a hitel összege.

Arról, hogy jelenleg nem tudnák ennyiért eladni, nem én tehetek.

Hol van az megírva, hogy nem kell elfogadniuk tőlem, az általuk 3 éve elfogadott fedezetet?

Remélem értitek mit akarok kérdezni.

Félre ne értsétek, nem hőzöngeni akarok itt. Ha így van a szabály, hát így van, akkor fizetjük, aztán majd kitaláljuk mi lenne a legjobb megoldás (pl. bérbe adni).

De érdekel nagyon, hol és hogyan van megírva, hogy nem kell a banknak elfogadni a fedezetet a hitel kiváltására.

Mert a szerződésemben minden arra utal, hogy a hitel fedezete az ingatlan. Vagy rosszul értelmezem?

2011. aug. 10. 17:41
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Ja, végülis értem ezt.

De majd akkor nyugszok meg, ha megtaláltam azt a sort, ahol le van írva, hogy ez a fajta hitelkiváltás nem lehetséges.

Az ügyintéző szakszerűen tájékoztatott "a bank nem ingatlanközvetítő, viszont látásra". Na, én inkább feketén-fehéren akarom ezt látni, hogy le van írva, hogy a bank nem köteles erre.

Amúgy meg elhiszem, csak olyan abszurd, hogy ez nicns így benne a szerződésben.

2011. aug. 10. 18:23
 12/15 anonim ***** válasza:
Először mindenképpen pénzben hajtják be, ne is próbálkozz a házzal. Amíg van fizetésed, abból vonathatják, ha önként nem fizeted.
2011. aug. 10. 18:28
 13/15 A kérdező kommentje:

Igen, nekem is ezt mondták.

De természetesen fizetjük. Csak hét ez a hosszabb megoldás.

Amíg nem sikerül eladni a házat, addig fizetjük a hitelt, és megpróbáljuk albérletbe kiadni. Ezzel is könnyebb lesz a hitelt fizetni.

Egyébként kihez fordulhatok, aki a hitellel kapcsolatos jogi dolgokról tájékoztathat pontosan? (banki ügyintézőn kívül, mert ő ugye a bank érdekeit képviseli kizárólag, és biztos nem kötné az orromra ha lenne valami kiskapu)

Ügyvéd, vagy pénzügyi tanácsadó foglalkozik ilyen dolgokkal? (csak pontosan informálódni szeretnék a jogaimról és kötelességeimről, elég analfabéta vagyok a jogi dolgokhoz sajnos)

2011. aug. 10. 18:36
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell semmi sort keresgélned. A kötelmi jog konstrukciójából következik, amiért így van, és mindig is így volt.

Egy kölcsönszerződésben kell lennie egy főkötelemnek, amihez kapcsolódhatnak mellékkötelmek.

Neked nem házat folyósított a bank, hanem pénzt, és te mindig is pénzzel fogsz tartozni, nem házzal, vagy bármi egyébbel. Pénzzel, meg a kamataival, ami a pénz használatáért járó díj (ugyanis kölcsön esetén a más pénzét használod, amit ha nem adott volna kölcsön neked, ő tudna befektetni a saját hasznára). Ez a főkötelem, a pénztartozás.

Mellékkötelem nincs!

Amiről beszélsz, a jelzáloggal terhelt lakás, az még csak nem is mellékkötelem, hanem a szerződés biztosítéka, amit azért kértek, hogy egyáltalán adjanak neked hitelt, és mégis valamennyire enyhítse a kárukat, ha mégse tudnád visszafizetni a pénzt. Biztosíték lehet még kezes is, stb. De te mindig pénzzel fogsz tartozni, nem házzal! A biztosítékok csak plusz dolgok, amikből a hitelező végső soron kielégítést szerezhet, HA te a szerződést megszeged (nem fizeted a havi törlesztőt).

2011. aug. 10. 19:46
 15/15 A kérdező kommentje:
Utolsónak köszönöm!
2011. aug. 10. 20:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!