Ha valakinek megadom a számlaszámom, mert oda utal nekem pénzt, akkor megtudja a nevem/vagy eleve meg is kell hozzá adnom a nevem?
Úgy tudom, névvel kell. Én legalábbis még mindig úgy utaltam, hogy a név/cég szerepelt a kitöltendő űrlapon.
Gondold el, mi van, ha a számlaszámot félregépeli aki utalni akar, aztán másnak érkezik. Valamit tuti meg kell adni a számlaszámon kívül. De biztos akad valaki, aki biztos infóval tud szolgálni.
Online (emberi közbeavatkozás nélkül) indított átutalás esetén csak a GIRO számsor a meghatározó, semmi mást nem ellenőriz a rendszer.
A név abban az esetben szempont, hogyha bankban fizet be, mert ekkor kérik a befizetéskor a nevet.
De átutalásnál a név helyére BÁRMIT írathatsz, akár azt is, hogy Miki Egér, az átutalás teljesülni fog.
Ha bankon belüli átutalás van, akkor a bank a tranzakcióhoz visszaadja a nevet, azaz az utaló fél kivonatán - függetlenül, hogy mit írt be - látszani fog, hogy ki volt a címzett.
Bankszámlaszámot pedig véletlenül NEM LEHET elírni, ezáltal egy más valaki számlájára befizetni - akaratlanul.
A lényeg ha az illető akitől pénzt vársz ugyanabban a bankban bankol mint amiben a te számlád is van akkor meg fog jelenni neki a neved, ha otthonról utalja akkor is ha a bankban fizeti be a számládra akkor is.
Csak akkor adhat meg pl: miki egér nevet és akkor nem fog kiderülni a neved ha Te pl: az otp ben vagy Ő meg az erstéből utal.
Abszolút nem édesmindegy, és csak saját bank adja vissza a fogadó számlájának a nevét. Ha GIRO-n megy az utalás, a GIRO nem ad vissza névinformációkat, mint ahogy nem is kezel ilyet! Csak és kizárólag a számlaszámon fut a tranzakció.
Ha nem azonos a bank, és az illető Kis Géza néven utalja a számládra, amely valójában Nagy Jolán nevén van, akkor az ő számlakivonatán az fog megjelenni, hogy Kis Gézának utalta el a pénzt. Nem azt, hogy Nagy Jolánnak...
Tudod, érdekes lenne, ha GIRO-ból tudna a bank adatot szerezni online, mert akkor meddig tartana jóváírni az adott tranzakciót?
Szintén érdekes lenne, hogy pl. egy tíz perce nyitott számla esetén milyen adatbázisból hívja le az ügyféladatokat egy idegen bank. Mert ha hozzáfér a másik bank adatbázisához (amely egyrészt adatvédelmileg aggályos, másrészt kicsit sem "biztonságos"), akkor simán küldhetne egy "tranzakciós igényt" is az adott számlára. Nem véletlen van BANKKÖZI összesítő elszámolás, és nem számlánkénti elszámolás.
Azt elhiszem, hogy OTP-ből OTP-be utalva (mert ott működik a Kiss János és neje számlamegnevezés :P) kaptál vissza nevet. De abban biztos vagyok, hogy pl. CIB-ből OTP-be utalva nem fogsz nevet visszakapni.
Már csak azért is biztos vagyok benne, mert ebből igen súlyos gazdasági visszaélések is vannak a MAI NAPIG...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!