Deviza alapú hitelnél kit terhel a fizetési kötelezettség szakítás esetén?
Párommal 5 éve élünk együtt. Terveink voltak, felvettünk deviza alapú hitelt. A hitel az én nevemen van, az anyukám lakása a fedezet, a párom adóstárs.
A kapcsolatunk nagyon-nagyon megromlott (és erről a csodás CHF tehet 90 %-ban).
Én sosem kerestem sokat. 74 eFt. Kalkuláltam annak idején is. 29 eFt volt a részlet. Most már 56 eFt-ot vonnak.
Durván elfajult a helyzet, tuti szakítani fogunk.
Annyit kértem tőle, hogy az eredeti 29 eFt fölötti részt utaljon nekem.... és mehet... menne is. De közli, hogy nem, nincs miből ... tényleg nincs miből, ha albérletbe megy.... ráadásul visszavonják a nyugdíját is, ami szintén az ő adósságaira megy.
Ha ő adóstárs és szakítunk.... valóban csakis engem terhel a hitel törlesztése?
Nem. Mivel adóstárs, mindkettőtöknek egyetemleges fizetési kötelezettsége van a teljes összegre vonatkozóan.
A gyakorlatban viszont fedezett hitelről beszélünk, így a bank szerződésbontáskor ELSŐSORBAN a fedezetből fogja a követelését kielégíteni.
Köszi a válaszokat.
Azt mondja menjek bíróságra.... a bíróság is úgy ítélné meg, hogy totál engem terhel?
Nem értem kinek kellene bíróságra menni és miért? Te vetted fel a hitelt meg a volt párod, ha valamelyikőtök nem fizet a banké lesz a ház. Ha a bankot akarod perelni akkor írj mailt a nemtudommiylen ügyvédnek. Azmtv-n volt, hogy valaki próbapereket akar indítani a bankokkal szemben és kéri, hogy ha valaki kilátástalan helyzetben van a hitelek miatt akkor keressék meg.
Ha a párodat akarod perelni mert nem fizet akkor annak nincs értelme.
"Ha a párodat akarod perelni mert nem fizet akkor annak nincs értelme."
De van, csak kérdés, hogy érdemes-e.
Kérdés, mekkora a hitel összege, mekkora időre vettétek fel, mennyi van még hátra, van-e lehetőség fizetéskönnyítést kérni a banktól, legalább átmeneti időre, hátha lenyugszik addigra az árfolyam, vagy átváltani EUR-ra, a stabilabb árfolyam miatt, kérdés, hogy ez is meddig marad stabil.
Ha esetleg a jelenlegi 56e helyett 40e-t tudsz fizetni, igaz, hogy marad egy kevés, amire megy késedelmi kamat, de késleltethető a felmondás.
A bankot nem érdekli, hogy szakítottatok, a szerződésben benne van, hogy Adósok (adóstárs=adós) vállalják, hogy szerződésszerűen fizetik a Törlesztő részletet, amiről a bank tájékoztat, ilyen formában, ti pedig fizetitek így és úgy is.
Írni kellene egy megállapodást, hogy mind a ketten vállaljátok, hogy fele-fele arányban utaljátok a törlesztő részlet összegét eddig-addig a bankszámlára.
Ha minden hónapban csak a 29e-t fizeted, akkor is lehet kicsit késleltetni a felmondást, a 90 napos nem fizetést.
Nem téged terhel szakítás esetén a fizetés, hanem ugyanúgy mind a kettőtöknek kell fizetni.
Kérdezd meg a bankot, biztosan volt már hasonló esetük, mit javasolnak, remélhetőleg együttműködőek, és keresnek valami megoldást ők is, mi szoktunk, amennyire lehetséges, és együttműködőek a felek.
Eszem ágában sincs pereskedni, a maradék gatyám is rámenne :(((
Igaz, torkig vagyok azzal, hogy gyerektartást sem kaptam, amit a bíróság megítélt, annyit keresek, mint egy takarítónő és belegebedek a munkába, becsülettel felneveltem a 3 gyerekem.
Ami létezik negativ dolog, az eléri a családom, pedig a gyerekeim is helyt állnak a munkában (minimálbér közeli fizuért).
Amikor a hitelt felvettük, bekalkuláltam, ha egyedül maradnék netán.... ráadásul az én fizetésemből vonják... a párom meg 5 éve 60 eFt-ot ad a családba és ez nem elég megélhetésre, mivel nekem már levonják a fizumat.
Én is reménykedtem valami könnyítésbe... sosem mertem a hitelhez nyúlni, mert abban a pillanatban elismerem a jelenlegi árfolyam szerinti alaptőkét.
Nem tudom mi lesz :(((
Az tuti: a kormány és az összes bank legális uzsorások !
A gazdagokhoz most sem nyúlnak, csak aki bérből, fizetésből él.
Nyikhaj politikusok: "Aki eddig nem takarékoskodott, az meg is érdemli" - meg se próbálta havi 70 eFt-ból családdal élni, se dolgozni !!!
Az biztos: ez a kormány a magyar nép legnagyobb ellensége !
Na, befejezem :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!